Skocz do zawartości

W CEPIKu można już sprawdzać historie pojazdów z Niemiec

Rekomendowane odpowiedzi

W usłudze http://www.historiapojazdu.gov.pl można teraz sprawdzić, co działo się z pojazdem, gdy posiadali go poprzedni właściciele za Odrą. – Dzięki niej możemy sprawdzić m.in. czy auto nie było kradzione, złomowane, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, datę pierwszej rejestracji i profilu zaufanego – tłumaczy minister cyfryzacji Marek Zagórski.

Ministerstwo Cyfryzacji rozszerzyło bowiem liczbę firm, z którymi współpracuje. W zakresie danych zagranicznych do tej pory opierano się wyłącznie na informacjach dostarczanych przez firmę CARFAX. Od teraz do tego grona dołącza także firma AutoDNA.

Dzięki temu dane o przeszłości samochodów będą też od teraz szersze i będą zawierać dodatkowo:

· ogłoszenia akcji serwisowych producenta (usługa zawiera informację o odnotowanych akcjach serwisowych / naprawczych ogłoszonych przez producentów pojazdów),

· niedopuszczenia pojazdu do ruchu (usługa zawiera informację o uprawnieniach do uczestnictwa w ruchu drogowym),

· zgodności numeru VIN ze standardem ISO (usługa zawiera informację o zgodności cyfry kontrolnej numeru VIN ze standardem ISO-3779).

Źródło: http://www.brd24.pl/technika-jazdy/przelom-w-polskiej-bazie-rzadowej-mozna-sprawdzac-historie-pojazdow-z-niemiec/

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png

• Zasłużeni forumowicze

1. W Niemczech nie ma centralnej bazy przebiegów pojazdów zapisanych podczas okresowych przeglądów technicznych więc logiczne że takich danych nikt nie uzyska

2. Artykuł jest mało rzetelnym, nie ma i nie będzie danych z przebiegami z poza granic Polski.

=================================

Ale do rzeczy.

MOJE USTALENIA:

Nie dostaniecie ŻADNYCH KONKRETNYCH INFORMACJI o przebiegu zza granicy czy o uszkodzeniach.

Będą widoczne tylko TAK lub NIE przy każdej pozycji z listy:

- Kradzież

- Złomowanie

- Uszkodzony

- Rozbieżność drogomierza

- Niedopuszczony do ruchu

- Służył jako taxi

- Błąd cyfry kontrolnej

- Akcje serwisowe

+ na dole odnośnik do strony gdzie sobie można kupić raport.

Krótko mówiąc reklama na stronie rządowej :) GENIALNE

=================================

A teraz pokażę jak łatwo można będzie manipulować wynikami.

Jeśli macie ochotę zrobić komuś "psikusa" i znacie VIN jego samochodu z ogłoszenia, to wystawcie kolejne podając jego VIN i niższy przebieg.

Poczekajcie kilka dni aż boty pobiorą sobie te dane.

W CEPIKu powinno pojawić się: Rozbieżność drogomierza - TAK

Edytowane przez DRAY

• Zasłużeni forumowicze

W skrócie:

Dla mnie AutoDNA to jedna banda, a reklamowanie tej firmy na stronie https://historiapojazdu.gov.pl - uważam za co najmniej skandaliczne. :mad2:

Dlaczego? - opiszę w szczegółach mój przypadek:

Niedawno szukałem dość nietypowego auta.

Mianowicie Honda Civic IX 2.2 i-DTEC 150KM.

Dość mało ich, bo z męskim silnikiem były tylko w rocznikach 2012 i 2013, potem zainstalowali małego bzyczka 1.6 i-DTEC... :oops:

Na dodatek tego fajnego 2.2 i-DTEC 150KM oferowano w Civicu IX tylko na kilku rynkach EU. :|

Ale wiedząc, że to twardy sprzęt, który dobrze jedzie, ma rezerwy mocy, jest bardzo trwały, do tego bardzo mało pali - postanowiłem poszukać niemożliwego - takiego auta z małym przebiegiem. :|

W końcu znalazłem ofertę na placu we Francji, spełniającą warunki (48 tys przebiegu), po raczej małym stuknięciu - tylko w koło przednie prawe.

Bez strzelonej pirotechniki, bez konieczności lakierowania - tylko koło i zawieszenie. :cool2:

Ale jak to na placu - dokumentów serwisowych brak, drugiego klucza brak, o aucie wiadomo tyle co widać, itd...

Przebieg jedynie po kartkach pod maską plus to co ze wskazań licznika, uszkodzenia tylko po zdjęciach i lakonicznych deklaracjach sprzedawcy.

Nie wiedziałem też, czy to koło to było pierwszy raz, czy już wcześniej kiedyś dostała.

Jako, że nie uśmiechało mi się jechać bo Bordeaux bez sprawdzenia, wziąłem VIN - i wykupiłem 07-01-2020 o godz. 23:51 za 50 zł 80 gr - raport AutoDNA dla pojazdów z Francji.

A tam w raporcie - uszkodzeń brak... :duh:

Byłem zszokowany. :cry2:

Więc cóż, poszedłem dalej - i po pół godzinie 08-01-2020 o 00:21 zamówiłem raport na VIN-Info AutoBaza za 40zł 90gr - a tam w raporcie prawidłowa informacja - "incydent prawy przód 3500 Euro"...

Więc cóż, piszę reklamację do AutoDNA - przytaczając fakty, załączając m.in. obydwa raporty, a odpowiedź przyszła taka:

Informacje dotyczące przebiegu czy np. uszkodzeń mogłyby się znajdować w sekcji Historia pojazdu w wersji płatnej Raportu Historii Pojazdu autoDNA, jeśli po wpisaniu nr VIN na stronie odnotowaliśmy w niej jakieś wpisy.

Liczba wpisów po wprowadzeniu na stronę sprawdzanego numeru VIN wynosi 0, stąd też brak informacji o ewentualnych uszkodzeniach w pełnej wersji Raportu.

Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że niektóre informacje dotyczące np. właśnie ewentualnych uszkodzeń mogły nie zostać do nas zgłoszone dla tego pojazdu i stąd ich brak w Raporcie.

Dla wskazanego numeru VIN zakupił Pan także dodatkowy Raport dla pojazdów z Francji. Jest on budowany w oparciu o dane pochodzące z centralnej ewidencji pojazdów, do której swoje informacje zgłaszają m.in.: Wydziały Komunikacji, Firmy ubezpieczeniowe, Rzeczoznawcy czy Autoryzowane stacje diagnostyczne (fr. centre agrée de contrôle technique).

Informacja o rodzaju nadwozia w tym Raporcie w sekcji Status pojazdu (Sedan) pochodzi właśnie z centralnej ewidencji pojazdów, co oznacza że ten nr VIN został zarejestrowany na terenie tego kraju jako Sedan.

W sekcji Historia pojazdu centralna ewidencja pojazdów nie odnotowała uszkodzeń takich jak np. wypadek czy kolizja dla tego nr VIN.

Wszystkie informacje jakimi Serwis autoDNA dysponuje dla sprawdzanego nr VIN zostały zawarte w Raportach, które Pan zakupił.

Jest nam bardzo przykro z powodu niezadowolenia z naszej usługi, niestety nie możemy pozytywnie ustosunkować się do Pana prośby o zwrot należności.

Pozdrawiam,

Justyna C.

Zespół autoDNA.pl

Dla mnie skandal...

PS.

Honda kupiona, poprzedni użytkownik (jedyny właściciel od nowego) odesłał kluczyk i dokumenty serwisowe, zawieszenie prawy przód kupione nowe w ASO.

Zawieszenie założone, geometria zrobiona, felga dokupiona, opony nowe i ... , ... i auto sprawuje się SUPER...

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

• Zasłużeni forumowicze

Też kiedyś zapłaciłem za autoDNA kika razy, za jakiegoś Forda i Citroena, całkowity brak danych. Chyba za bardzo się do raportów DRAYa przyzwyczaiłem, bo przy tym co oni prezentują (reklama vs rzeczywistość) to jest dno. I DRAY przynajmniej zwraca kasę jak nic nie znajdzie, a przynajmniej ja dostałem za brak informacji ubezpieczeniowych :cool2:

Mistrzowie pustych tabelek i kolorów. Skusiłem się na kilka cyferek

Tutaj przykład:

https://www.autodna.pl/vin/VF0SXXGBWSAJ02050/#

Przydatne informacje: 2

ale:

Załączony raport zawiera tylko informacje dotyczące przykładowego VIN.

Tak wojować świat :mad2:

Rzeczywistość:

https://we.tl/t-Z3F2tGl7pu

P.S. Przyłączam się:

reklamowanie tej firmy na stronie https://historiapojazdu.gov.pl - uważam za co najmniej skandaliczne. :mad2:

Moim zdaniem:

Przeciez tego typu strony to mają baze danych, ale AUT z USA ich program napisany przez hindusa pobiera obrazki z aukcji coparta z vinem

i wrzuca do swojej bazy. Copart się ostatnio zdenerował i wszystkie viny są zakryte, można obejrzeć po zarejestrowaniu konta :)

A klientów robią w bambuku podając oczywiste przypadki przekrętów jako by to ich system wykrył. Mojemu znajomemu pewien "sprawdzający autem

przed zakupem" próbował zniszczyć komis. Przebieg podany na tego typu raportach 257 tys km, a w ogloszeniu mial wpisane 256 tys km i robili mu o to afere.

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza