Skocz do zawartości

E39 radio navi brak dźwięku

Wadel96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z e39 , zakładałem całą wiazke radia pod navi z tunerami , wzmacniaczami , wszystko działa ale nie ma dźwięku , niestety nie mam schematu podłączenia kostki z tunera do wzmacniacza nigdzie nie mogę znaleźć , może ma ktoś taki schemat i poratuje ...

Tuner i wzmacniacz podmieniane i dalej to samo.....

Ktoś przerobił kostkę z bm54 na ten starszy typ... i coś chyba nie jest tak jak być powinno

Szukałem na forum i nigdzie nie znalazłem, auto stoi już miesiąc bo nie ma dźwięku...

Przepraszam jeśli to nie ten działa , jestem nowy i już mi ręce opadają ...

• Zasłużeni forumowicze
Jak chłopakowi pomożesz, jak mu się nie chce policzyć pinów we wtyczce, a druga sprawa czy coś jest duże czy małe to zależy od patrzącego i co się już widziało :D .
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Tu masz wszystko

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e39-525i-lim/components-connectors/components/a-control-units-unified-parts-groups/control-units-assemblies/a18-amplifier/q-A18

A18 to wzmacniacz , posiada dwie wtyczki 12 pin x605 i 26 pin x606

N9 to radio

x18126 to wtyczka radia

Ciebie interesuje wzmacniacz pierwszy albo czwarty w zależności co tam masz(subwoofer)

Schemat piąty albo szósty. Na schematach masz skróty kolorów kabli.

Jak czegoś nie wiesz to pytaj.

Tu masz złącza bm24 i bm54, porównaj sobie czy przejściówkę masz dobrze zrobioną.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=92&t=104756&start=75

Te dwie kosteczki które są w tej kostce od tunera to jedna z nich powinna być podłączona? Bo tu jest zrobiony na stary tuner A te dwie mniejsze od nowego i to przez to nie ma dźwięku z tunera na wzmacniacz ?

• Zasłużeni forumowicze

Jedna kostka na pewno jest do zmieniarki , poszukam schematu odnośnie tych kostek. Jaki masz tuner bm24 czy bm54 bo te schematy są dla starego tunera.

Te dwie kostki nie mają nic wspólnego ze wzmacniaczem.

Podejrzewam że masz źle zrobioną przejściówkę albo nie wszystkie przewody pociągnięte.

Wzmacniacz budzi sygnał anteny radia, czyli dla bm24 16 pin radia , dla bm54 13 pin radia do pinu nr 2 wzmacniacza, wtyczka x605 12-pinowo.

Sprawdź czy wzmacniacz ma zasilanie

12V pin nr 1 wtyczki x605 12pinowej

masa pin nr 3 wtyczki x605 12pinowej

• Zasłużeni forumowicze
Sprawdziłeś czy jest połączenie między 16 pinem tunera a 2 pinem wzmacniacza wtyczki 12 pin.