Skocz do zawartości

Klocki do wymiany. Czujnik przednich klocków nie działa?

Luki27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

4 miesiące temu musiałem wymienić tylne klocki bo komputer kierował mnie na zmianę. Przy wymianie zapytałem o przednie - powiedziano mi, że pewnie lada moment też będzie komunikat do wymiany.

Przedwczoraj podczas zmiany kół spojrzałem na klocki z przodu (zdjęcie) i się mocno zdziwiłem, Klocki wyglądają jakby miały 2 maks 3 mm i nie mam żadnego komunikatu o wymianie...

Miał tak ktoś?

Samochód na gwarancji.

Uszkodzony czujnik klocków?

Pozdrawiam b09f2bf66d4e602c8b49984b4dec63c8.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mam taką samą sytuację, ok 3mm okladziny przednich klocków. Przejechanie 61kkm i pewnie lada dzień wyswietli sie komunikat. Tył wymieniłem przy ok 55kkm ( wtedy pojawił się komunikat). Okładzina także miała ok 3mm.

Uważam że wszystko jest ok i nie masz czym się stresować.

Edytowane przez Grzybu

Ten czujnik to nic innego jak kawalek blaszki zatopiony w plastiku. Osadza sie go w klocku. Tam nie ma co sie zepsuc. Jak sie klocek odpowiednio zetrze, to zetrze sie tez i czujnik, blaszka dotknie tarczy i wyskoczy komunikat. Ze zdjecia wyglada, ze mozesz sie tego spodziewac.

• Zasłużeni forumowicze

Rozepnij wtyczkę od czujnika, powinien wyskoczyć komunikat.

W czujniku nie ma się co zepsuć.

Wadliwy prędzej będzie pokazywał obwód otwarty (słabe klocki) niż zamknięty (grube klocki).

Mam taką samą sytuację, ok 3mm okladziny przednich klocków. Przejechanie 61kkm i pewnie lada dzień wyswietli sie komunikat. Tył wymieniłem przy ok 55kkm ( wtedy pojawił się komunikat). Okładzina także miała ok 3mm.

Uważam że wszystko jest ok i nie masz czym się stresować.

Ok. W takim razie czekam na komunikat. Tył miałem wymieniany właśnie przy 55kkm - ale były na oko grubsze.

Te czyli przód wyglądają na cienkie i mam obecnie 58 kkm, więc czekam cierpliwie na komunikat.

Też słyszałem, że klocki jakby ich nie było to by się pokazał komunikat, bo póki co zwierają obwód, ale może ktoś je źle zamontował ?

Jeśli nie uszkodzą się tarcze to ok, czekam.

Przy okazji, oryginał w serwisie 2010, na czescidobmw.pl 1734, a zamienniki Zimmermann 402 - co myślicie o tych klockach bo gdzieś czytałem, że słabe, ale nie wiem co mam myśleć.

Jakie zakładaliście do siebie ? Oryginały ? Jest jeszcze coś innego pośredniego ? Bo ATE czy Brembo nie mogę znaleźć.

Numer katalogowy: 34116888457

Kolega z forum autopark w innym wątku napisał jakie są dostępne klocki na koniec listopada 2019

Dotyczy klocków m-pakietowych niebieskie zaciski

Jeśli chcesz polepszyć hamowanie przy zachowaniu mniejszego pylenia to:

EBC DP32089C REDSTUFF 295PLN tył

EBC DP32302C REDSTUFF 734 PLN przód

Jeśli natomiast oczekujesz najlepszych klocków od upalania (ale które też więcej pylą niż te powyżej) to:

EBC DP42089R YELLOWSTUFF 425PLN tył

EBC DP42302R YELLOWSTUFF 1000 PLN przód

jeśli masz hamulce m performance (największa tarcza) to niestety nie mają

jak masz standardowe hamulce jakie wychodzą w m550i to to co powyżej

do wszystkiego polecam od razu plyn hamulcowy MOTUL RBF600 i wymianę tego płynu co rok

Z tego co mi wiadomo czujnik jest tylko po jednej stronie. U mnie jedna strona bez czjnika byla kompletnie zjechana, pomimo braku komunikatu klocek tarl juz metalowa podstawa o tarcze

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Moze maja takie zalecenie z centrali by sugerowac wymiane, mimo ze jeszcze nie ma informacji o zuzyciu w komputerze pokladowym. Przy okazji wymiany opon na letnie zalecono mi w ASO wymiane klockow z przodu i na tylniej osi. Jakos musza dbac o ruch w interesie w sytuacji gdy sprzedaz aut mocno spadla.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

• Zasłużeni forumowicze
Wątpię. U mnie od 3 wizyt w ASO proszę o zmierzenie grubości tarcz, bo na moje oko przydałaby się już wymiana. Zawsze słyszę, że mam jeździć dopóki nie pojawi się komunikat o klockach. Wg nich to niemożliwe, aby tarcza zużyła się szybciej niż 2 komplety klocków. Klocki już raz miałem wymieniane. Hamulce sportowe. Gdyby było jak piszecie to już dawno by mi wymienili te hamulce tym bardziej, że mam to w pakiecie serwisowym.

• 2 tygodnie później...
Wątpię. U mnie od 3 wizyt w ASO proszę o zmierzenie grubości tarcz, bo na moje oko przydałaby się już wymiana. Zawsze słyszę, że mam jeździć dopóki nie pojawi się komunikat o klockach. Wg nich to niemożliwe, aby tarcza zużyła się szybciej niż 2 komplety klocków. Klocki już raz miałem wymieniane. Hamulce sportowe. Gdyby było jak piszecie to już dawno by mi wymienili te hamulce tym bardziej, że mam to w pakiecie serwisowym.

Wczoraj zapaliła mi się kontrolka o wymianie klocków z tyłu, samochód ma 4 miesiące i przebieg 11300 km, dzisiaj oddałem auto do serwisu na wymianę tylnych klocków ale wspomniałem, że przy hamowaniu z dużych prędkości czuję wibrację w kołach. Pani powiedziała że sprawdzą i po dwóch godzinach zadzwoniła z informacją, że w ramach gwarancji/pakietu wymienią wszystko, tarcze przód tył i klocki przód tył. Jestem pod pozytywnym wrażeniem, polecam Inchcape.

Kolega z forum autopark w innym wątku napisał jakie są dostępne klocki na koniec listopada 2019

Dotyczy klocków m-pakietowych niebieskie zaciski

Jeśli chcesz polepszyć hamowanie przy zachowaniu mniejszego pylenia to:

EBC DP32089C REDSTUFF 295PLN tył

EBC DP32302C REDSTUFF 734 PLN przód

Ok. Czytałem o tych EBC czerwonych i w sumie zauważyłem, że dużo osób pisze, że na nierozgrzanych hamulcach ich hamowanie może być średnie, oraz dużo osób pisze, że mogą piszczą, czego strasznie nie lubię...

Ktoś je ma w 5-ce ? Potwierdzacie takie informacje ?

Czy ktoś zmieniał ma Zimmermann albo Delphi ? Klocki do normalnego używania, nienawidzę jak piszczą.

Ja mam żółte w 3 i są bardzo dobre, na zimno wrażenie że hamują jak oryginał a przy rozgrzanych siła wzrasta.

Nie piszczą

Kolego Maciekszz, możesz podać jaki nr EBC brałeś na przód ? Mam taki sam model silnikowy (525d z niebieskimi zaciskami) w katalogach EBC nie ma 525d a nie chcę zamówić złych klocków.

• 2 tygodnie później...

Ja też właśnie rozglądam się za jakimiś ceramicznymi do niebieskich zacisków M, na tył myślę nad EBC REDSTUFF lub ATE Ceramic ew.są jeszcze Jurid White z tym,że one chyba mają minimalnie inne rozmiary, natomiast z przodu jest trochę problem bo z ceramicznych jest chyba tylko EBC.

A tak z ciekawości jak szukałem do BMW na przód to znalazłem takie oryginalne klocki do nowej Toyoty Supry A04465-WAA01, czy przypadkiem nie są to te same z tym,że o 60% taniej, a tutaj w komplecie razem z tarczami A43516-WAA01 + A43512-WAA02 + A04465-WAA01 też jakieś 60% taniej niż do BMW.

Czy to możliwe,że to są te same klocki i tarcze ,czy może BMW ma innych poddostawców? co o tym myślicie koledzy?

• 1 miesiąc temu...