Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam autko to E39 530dA 193km, M57D30 lift, po kilku dniowym czytaniu postów związanych z problemem tempomatu, musze jednak założyć jednak swój. Mianowicie, mam problem z tempomatem, kontrolka od tempomatu swieci sie na liczniku, lecz nie da sie ustawic zadnej prędkości. Wszystkie czujniki ABS sprawdzone i są sprawne (w tym dwa nowe tył Bosch). W ABS zero błedów. Chciałem zdiagnozować Tempomat bo taka jest dostępna też opcja w INPIE lecz wyskakuje mi komunikat taki jak na poniższym zdjęciu. Multifunkcja według VINu wyjechala z fabryki, test przyciskow na kierownicy tez wypadł bez problemu, lecz i tak jest problem z tempomatem. Moze ktos spotkał się z takim problemem i sobie z tym poradził?

94197525_2559134857686291_7193375273616670720_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=ca434c&_nc_ohc=ETukxJaIpMwAX-_BbK6&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&_nc_tp=7&oh=7f17773fe334df975bbdc3b8c0eb8ff7&oe=5EC288E8

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Próbujesz w inpa połączyć się z GR2?

Do około roku 2000 tempomat wystepowal jako oddzielny modul, potem jest zintegrowany chyba z dme, dde.

Tak więc ten błąd jeszcze nic zlego nie znaczy

Opublikowano
Próbujesz w inpa połączyć się z GR2?

Do około roku 2000 tempomat wystepowal jako oddzielny modul, potem jest zintegrowany chyba z dme, dde.

Tak więc ten błąd jeszcze nic zlego nie znaczy

No dobra, tyle dalej problem z nie działającym tempomatem pozostaje. Tak jak pisałem kontrolka na liczniku się świeci lecz nie da się ustawić prędkości

Opublikowano
Moze po prostu nie umiesz go wlaczyc. Jak zaswieci ci sie kontrolka to dajesz strzalke do gory przy tempomacie i ci utrzymuje ta predkosc jesli wszystko jest ok to mozliwe ze nie masz zakodowanego tego tempomatu u mnie wlasnie tak bylo jak ziomek wgral mi softa bez tempomatu swiecil sie ale ni chu chu go zalaczyc :)
Opublikowano
Moze po prostu nie umiesz go wlaczyc. Jak zaswieci ci sie kontrolka to dajesz strzalke do gory przy tempomacie i ci utrzymuje ta predkosc jesli wszystko jest ok to mozliwe ze nie masz zakodowanego tego tempomatu u mnie wlasnie tak bylo jak ziomek wgral mi softa bez tempomatu swiecil sie ale ni chu chu go zalaczyc :)

Dam radę go zakodowac sam? Mam kabelek, INPA, Ncs Expert, WinkFp, Tool32, Bmw Coding Tool, Ncs Dummy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem podobnie przy walniętej kostce stacyjki - tempomat się świecił, ale nie można było włączyć trzymania prędkości. Ale nie sprawdzałem inpą wtedy.

Włącz radio i opuść zasłonki słoneczne i odsłoń lusterka w nich, jeśli radio będzie szaleć to na pewno kostka stacyjki.

Opublikowano
Miałem podobnie przy walniętej kostce stacyjki - tempomat się świecił, ale nie można było włączyć trzymania prędkości. Ale nie sprawdzałem inpą wtedy.

Włącz radio i opuść zasłonki słoneczne i odsłoń lusterka w nich, jeśli radio będzie szaleć to na pewno kostka stacyjki.

Tyle że ja nie mam zaslonek i mam teraz radio z androidem, choć wcześniej na ori radiu było tak samo, świecił się tempomat chociaz dalej nie działał

Opublikowano
Zasłonki te na dachu nad czołem, nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, ale w każdym samochodzie jest.

Dobra teraz już wiem o ktore chodziło, nic się z radiem nie dzieje, lecz mogę napisać, że jak auto kupiłem to mi właśnie tam lampki nie działały, doszedłem do wniosku że były wyłączone i tak było, w NCS je włączyłem i działa. No nic, najwyżej komuś postawię auto, żeby mi sprawdził ten tempomat.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To tym bardziej sprawdź czy tempomat jest wpisany w wyposażenie, może ktoś coś kodował i jest jak z lampkami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.