Skocz do zawartości

530i Tuleja wahacza tylnego dolnego, pomoc w doborze częsci

fold

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę znaleźć tuleji wahacza tylnego.

Wg katalogu tedguma pasują dwa rodzaje, ale ogólnie ciężko coś znaleźć innego.

Ktoś wymieniał u siebie i wie na 100% co pasuje ? Tedguma przednia nawet podejdzie, ale tylna jest krótsza i ma mniejszy pierścień wewnetrzny, a tu chyba powierzchnia oparcia jest istotna

• Zasłużeni forumowicze
Domyślam się, że chodzi o ten wahacz w kształcie litery H. Jeśli tak to kiedyś z ciekawości czytałem o tych tulejach, bo nie występują oficjalnie jako część zamienna oprócz właśnie tedgum. Znalazłem, że ktoś to wymieniał, ale, no, jakby to powiedzieć, nie był do końca zadowolony z tej naprawy... Może coś się zmieniło od tego czasu, natomiast podobno problem występuje w jakości mieszanki, bo musi być bardzo, bardzo twarda. Dlatego też jedynym wyjściem jest zastosowanie poli i to w wersji żółtej. Ja tego nie sprawdzałem, piszę to co wyczytałem.

Tak o właśnie o te chodzi.

Przednia tuleja jest popękana z obu stron, ale nie jest zerwana. Tylna wygląda ok. Chciałem wymienić obie ale z tedguma tylko ta przednia pasuje (na oko narazie, zobacze przy wymianie). Tylna jest inna, nie będę nawet próbował montować.

Żółte poliuretany ? Czyli te twardsze ?

Na przyszłość gdyby ktoś szukał do E39 Touring do tylnego wahacza dolnego pasuje:

• Tuleja przednia TEDGUM 00089758 cena około 70

Tuleja tylna LEMFORDER 34934 cena około 35 :)

Wymiary i wygląd 100% zgodne z oryginałem.

Lemfordera znalazłem po wymiarach, wg katalogu on jest tylko do E60/E61 itp. Nie udało mi się znaleźć przedniej lemfordera, może by się coś spasowało ale innej konstrukcji a nie chciałem ryzykować.

Przednia ma pełny okrągły kołnierz, tylna przecięty. W nowszych modelach obie są przecięte, ale jak mówię chciałem wsadzić takie same jak były oryginalnie.

Febest ma dostępne obie te tuleje w katalogu ale w PL są trudno dostępne

Nie zdecydowałem się na poliuretan bo podobno lubi skrzypieć :/

Cena poli za sztuke od 70 - 110 zależy od producenta

napewno ta TEDGUM 00089758

Wg katalogu Tedgum pasują obie

Ta co podałem ma 51.2 mm

Ta co ty podałeś ma ponad 52mm

To co wyjąłem z auta miało 51.1mm, tak zmierzyłem +-0.1 mm

52mm u mnie nie wejdzie

Podejrzewam że w katalogu występują obie bo pewnie zależy od rocznika albo nadwozia

Tylna tuleja też występuje w katalogu pod dwoma numerami, miałem w rękach 00083905 i u mnie nie pasuje. Nie mierzyłem średnicy, jest krótsza od oryginału i inaczej zbudowana

• Zasłużeni forumowicze

To ciekawe co piszesz. A patrzyłeś na czescidobmw.pl ? Ten numer właśnie stamtąd wziąłem. Może dla twojego VINu faktycznie inaczej będzie :roll:

Natomiast tutaj temat o tulejach tej firmy jak pisałem wcześniej.

nie patrzyłem na czescidobmw.pl

tu jest katalog tedguma dla e39, numery 16 i 17

http://katalog.tedgum.pl/8/1416/768

są podane średnice nawet

po przeczytaniu tego tematu co podesłałes zastanawiam sie czy ich z powrotem nie zdjąć :shock:

może ktoś to źle skręcił? trudno uwierzyć żeby taki szajs produkowali :shock:

co ciekawe oryginalne tuleje mają nabity numer bmw, znaki lemfordera i jakis 6 cyfrowy numer.

Oczywiście nic nie da się pod tymi numerami do kupna znaleźć

• Zasłużeni forumowicze

po przeczytaniu tego tematu co podesłałes zastanawiam sie czy ich z powrotem nie zdjąć :shock:

może ktoś to źle skręcił? trudno uwierzyć żeby taki szajs produkowali :shock:

Dlatego pisałem, że z tego co wyczytałem tam musi być bardzo twarda guma, żeby to banglało jak należy. Na Twoim miejscu jak już zrobiłeś geo to bym tak zostawił. Może ta tuleja lemfordera przeniesie większość obciążenia i będzie działać. Zrób zdjęcia i porównaj za 10kkm czy coś się nie uklepało, nie przesunęło.

Pisałeś ze Febest trudno dostępny a na Allegro są.

https://allegro.pl/oferta/tuleja-tulejka-wahacza-febest-bmab-010-8933603593

https://allegro.pl/oferta/tuleja-tulejka-wahacza-febest-bmab-011-8933593212

Choć trudno uznać że Febest to dobra firma ale przynajmniej robią. Pewnie w przypadku gdy innym się nie opłaca. Kilka tulei zakładałem do Lexusa. Tam był wybór między albo ori wachacz za pensje albo Febest,

Pozdrawiam.

Lepsze poliuretany niż jakiś febest. Mam aktualnie poli założone w Jeep Grand Ch., Mazdzie starej i dają radę.

Forum lexusa

Re: Tuleje gumowe/sworznie FEBEST - OPINIE

Postprzez endrju1 » 11 mar 2016, o 18:55

Ja febesta miałem tuleje pływające z tyłu. Wytrzymały kilka miesięcy i tłukło bardziej niż na tych co je wywaliłem.

Wymieniłem na poliuretan i niedługo rok mija jak jest cisza.

endrju1

Lex Master

Model Lexusa: is200

http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=12968