Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio wymieniłem silnik w mojej e92 328xi. Chciałem usunąć adaptację, a akurat nie miałem pod ręką kompa to złączyłem klemy. Po tym zabiegu skrzynia zaczęła chodzić coraz gorzej, na początku myślałem, że to wina złej adaptacji. Próbowałem jeszcze 2-3 razy i postępowałem według zaleceń znalezionych w internecie.

Teraz jednak myślę, że to tylko zbieg okoliczności i wina leży po stronie konwertera, który był niedawno regenerowany (nie potrzebnie). Po regeneracji przejechałem może kilka tyś. kilometrów (w tym czasie silnik już miał bardzo mało mocy, ale nie z winy konwertera).

Teraz opiszę objawy:

- szarpnięcia przy zmianie biegu,

- ślizganie się w niektórych momentach podczas przyspieszania (obroty rosną i spadają, a auto nie przyspiesza jak powinno),

- dość głośny dźwięk jakby tarcia przy ruszaniu,

- nie wiem czy mi się wydawało, ale chyba było czuć wewnątrz samochodu zapach czegoś przygrzanego/przypalonego,

- czasami wyskakuje błąd związany ze skrzynią(komunikaty mam po hiszpańsku...), ale nie zdążyłem sprawdzić pod kompem(teraz nie będę 2 tyg przy aucie)

Niestety zgubiłem gdzieś kwitki za regenerację, zresztą i tak nie miałem pisemnej gwarancji. Konwerter był regenerowany w Ciechanowie, gdzie teraz widzę, że osoba ta nie ma dobrej opini.

Teraz zastanawiam się czy nie wyjąć konwertera i nie wysłać gdzieś do regeneracji czy może to nie wina konwertera.

Mam drugą taką samą skrzynię rozebraną (bez konwertera) na części, gdyby to jednak było coś ze skrzynią. W mojej okolicy jest jeden specjalista od skrzyń automatycznych, ale długo czeka się na termin, no i wiadomo ceni się. Co byście mi doradzili?

Opublikowano

hej, mam ta sama skrzynie co Ty, u mnie pomogla wymiana oleju na petro canade plus filtr itp, jak chcesz mam podobno ogarnietego typa ktory sie tym zajmuje , mi robil , jest z radzymina :)

i ta skrzynia juz tak chyba ma, bo mi na zimnym np do tej pory przeciaga biegi i czasem szarpie, ale jakos mocno sie tym nie przejmuje bo nie widze sensu zeby wyciagac skrzynie na stol i dopiero myslec, moim zdaniem normalne objawy, tylko ze Ty widze masz to ciagle nawet na rozgrzanym wiec nie iwem do konca ;)

a z tym slizganiem jak nie jest jakies ogromne to chyba tez poki co jeszcze pojezdzisz

Opublikowano
Olej i filtr był niedawno wymieniany, wraz z regeneracją konwertera. Zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i wydaje mi się, że jest coraz gorzej. Do niedawna skrzynia chodziła bez zarzutów(przez 2,5 roku) i nie było mowy o żadnych ślizgach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To wina skasowanej adaptacji i złych ponownych adaptacji, prawdopodobnie skrzynia jest już uszkodzona mechanicznie.
3A0jS9b.png