Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moja sliczna beemka pocałwała na dołku na drodze gdzie teraz kładą kostke (warszawa, ul.miedzynarodowa) miską olejową w kamień.

Olej cały wyciekł a miska zamieniła sie w puzzle.

Panowie Władzowie udokumentowali to ale powiedzieli ze na takiej drodze to raczej nie dostane odszkodowania, ale jednak widze ze droga zostaje zmieniona, kładą tam obecnie kostkę, czyli chyba jednak jest to droga publiczna!

Kto mi poradzi gdzie sie udać i co zrobić zeby dostać odszkodowanie od gminy??

Mój wypadek miałem 14 września czyli niedawno.

Opublikowano
Każda droga ma swojego właściciela, co ciekawe nawet rów przy drodze. Piszesz że Policja sporządziła notatkę, więc udaj się do nich, przecież oni wiedzą kto jest właścicielem drogi.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
własnie policja powiedziała ze niewie czy ta droga w ogóle komuś podlega, pewnie nie chciało im sie za bardzo gadać, jak widac droga ma robioną nową nawierzchnie wiec jest NAPEWNO czyjaś... i jeszcze pytanie: czy jeżeli mam tylko ubezpieczenie podstawowe OC to moge sie ubiegać o odszkodowanie przez rozwalenie auta z powodu drogi??
Opublikowano

mozesz się ubiegac o odzskodowanie od właściciela lub zarządcy drogi,ale raczej marne szanse.

to działa inaczej niz np. w pzu że pokazujesz auto,oni robia wyliczenie,dostajesz kase i naprawiasz.

tu najpierw naprawiasz a potem łaskawcy rozpatrzą wniosek..

mi 2 razy odrzucili za połamane felgi,chociaz była policja ,notatki swiadkowie (wpadły w dziure 3 auta pod rząd) zanim ja zabezpieczyli.....

i nic....

aczkolwiek kiedys słyszałem że ktos dostał.

fakt najpierw trzeba znależć zrządce drogi..

pozdro

Ja chcieć,prosić o wiedzy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Może Ci się przyda, fragment ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych

Art. 19. 1. Organ administracji rządowej lub jednostki samorządu terytorialnego, do którego właściwości należą sprawy z zakresu planowania, budowy, przebudowy, remontu, utrzymania i ochrony dróg, jest zarządcą drogi.

2. Zarządcami dróg, z zastrzeżeniem ust. 3 i 5, są dla dróg:

1) krajowych - Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad;

2) wojewódzkich - zarząd województwa;

3) powiatowych - zarząd powiatu;

4) gminnych - wójt (burmistrz, prezydent miasta).

Musisz przedzwonic w kilka miejsc (stawiam na nr 4) i ustalic do kogo należy droga

Poza tym:

Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności:

1) opracowywanie projektów planów rozwoju sieci drogowej oraz bieżące informowanie o tych planach organów właściwych do sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego;

2) opracowywanie projektów planów finansowania budowy, przebudowy, remontu, utrzymania i ochrony dróg oraz drogowych obiektów inżynierskich;

3) pełnienie funkcji inwestora;

4) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą;

5) realizacja zadań w zakresie inżynierii ruchu;

6) przygotowanie infrastruktury drogowej dla potrzeb obronnych oraz wykonywanie innych zadań na rzecz obronności kraju;

7) koordynacja robót w pasie drogowym;

8) wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego i zjazdy z dróg oraz pobieranie opłat i kar pieniężnych;

9) prowadzenie ewidencji dróg, obiektów mostowych, tuneli, przepustów i promów oraz udostępnianie ich na żądanie uprawnionym organom;

9a) sporządzanie informacji o drogach publicznych oraz przekazywanie ich Generalnemu Dyrektorowi Dróg Krajowych i Autostrad;

10) przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i drogowych obiektów inżynierskich oraz przepraw promowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na stan bezpieczeństwa ruchu drogowego;

11) wykonywanie robót interwencyjnych, robót utrzymaniowych i zabezpieczających;

12) przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników;

13) przeciwdziałanie niekorzystnym przeobrażeniom środowiska mogącym powstać lub powstającym w następstwie budowy lub utrzymania dróg;

14) wprowadzanie ograniczeń lub zamykanie dróg i drogowych obiektów inżynierskich dla ruchu oraz wyznaczanie objazdów drogami różnej kategorii, gdy występuje bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa osób lub mienia;

15) dokonywanie okresowych pomiarów ruchu drogowego;

16) utrzymywanie zieleni przydrożnej, w tym sadzenie i usuwanie drzew oraz krzewów;

17) nabywanie nieruchomości pod pasy drogowe dróg publicznych i gospodarowanie nimi w ramach posiadanego prawa do tych nieruchomości;

18) nabywanie nieruchomości innych niż wymienione w pkt 17 na potrzeby zarządzania drogami i gospodarowanie nimi w ramach posiadanego do nich prawa.

mnie ostatnio wkurzaly progi na granicy starej i nowej (remontowanej) nawierzchni, drogowcy zostawiaja najczesciej ostry uskok, ustawiaja ograniczenie predkosci do 50 km, a ty walisz w ten prog... rece opadaja, wjazd na taka poprzeczna przeszkode z predkoscia > niz 10 km/h, boli, oj, boli

Edytowane przez Bono

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

ku*rew to nie może być tak że wypłacają komu chcą :evil: to ich wina ze moje bmw teraz stoi i sie kurzy... ja nie mam z czego go naprawic bo spłacam długi. to oni powinni mi dac na naprawe :[

Kto ma jeszcze jakies doswiadczenie i pomysł??

Opublikowano
Mam bardzo dobre doswiadczenia w tym temacie, ostatnio w moim drugim aucie vw vento wpadlem w dziure i pogialem 2 felgi niszczac je doszczetnie, na miejscu byla drogowka, potem udalem sie do zarzadu drog i mostow droga podlegala im po 2 dniach otrzymalem pismo, oczywiscie w odpowiedzi na moje, abym sie udal do pzu w celu wyplaty odszkodowania z ich polisy OC, kase dostalem bez problemow, i starczylo na komplet nowych alusow, radze zawsze walczyc o swoje, ale koniecznie niech prawnik pisze wszelka korespondencje do odpowiedzialnego za dana droge.

• 1 miesiąc temu...