Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Pacjent:

Bmw f10 520d LCI 144tys. przebiegu

Dzisiaj usłyszałem dziwny dźwięk z okolic rozrządu :| takie jakby cykanie. Czy to może oznaczać, że rozrząd już zbliża się do końca żywota?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli lci guzik prawda, ze poprawione rozrzady.... a dopiero b47 ?

Ja 2014 lci 520d xdrive.

Przebieg 117 tys.

I juz sie boje.....

Układ rozrządu w n47 na przestrzeni wiele lat się zmieniał. A to zębatka, a to łańcuch itp.

Od 2013 masz grubszy górny łańcuch np.

No ale wiele czynników na to wpływa.

Ja przy 150 przy 525xd z 2014 zmienialem i juz bylo srednio i tez halasowal.

b47 ma podobne lub prawie te same podzespoly rozrzadu ale jakos sie nic nie dzieje.

Opublikowano
Nie wiem czy jedno z drugim jest powiązane ale na rozgrzanym silniku czuć zapach spalonego oleju z nawiewów. Sprawdzałem stan oleju i niby wszystko jest ok, żadnych wycieków też nie widziałem. Może to głupie ale to cykanie dosyć mocno słychać w miejscu gdzie jest filtr oleju.
Opublikowano
Odtwarzałem kilka razy filmik i szczerze mówiąc rozrządu też tam nie słyszę a raczej wtryskiwacze czy coś w podobie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz zapach spalonego oleju to szukaj wycieków w okolicach turbiny, kolektora wydechowego. Przy filtrze oleju, nawet jak będzie ciekło tego zapachu nie będzie.
Krzysztof
Opublikowano
Zdjąłem plastikową obudowę silnika i chyba rzeczywiście hałasuje jeden z wtrysków. Sprawca zapachu spalin zlokalizowany, okazało się, że przewód odmy jest pęknięty. Możliwe, żeby to cykanie było spowodowane przez niego?