Skocz do zawartości

E46 323ci wymiana tulei na wahaczach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko do szanownych kolegów...podczas akcji serwisowej poduszki w ASO gruntownie przeglądnięto mi auto i na filmiku jaki dostałem (taka nowa forma raportu), mechanik użył sformułowania przy oględzinach tylnego zawieszenia: "wypracowane tuleje na wahaczach po obu stronach". Zatem chciałbym je wymienić. Pytania są dwa:

-wbijając do hasło w internet wyskakują mi zestawy składające się z 2 sztuk lub nawet 10. 10 mniemam , że to cały komplet. Szukać tych właściwych do wymiany czy wywalać wszystkie?

-jaką markę polecacie...lemforder, meyle, febi ?

Szykuje mi się wymiana płynów, filtrów, naprawa ogranicznika itp, więc chciałbym kupić mechanikowi tuleje, żeby ogarnął temat za jedną robotą...poza tym wolę jak zaboli po kieszeni raz a dobrze :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tych tulei trochę jest, więc dowiedź się o które chodzi konkretnie. Zapomnij o febi, to w elementach gumowo-metalowych jest dramat, tylko lemforder (ważne made in germany, ponieważ jest badziew z Brazylii i chyba Turcji) lub meyle hd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki, trochę liczyłem na Twoja pomoc. Na filmiku mechanior pokazuje dolną część wahacza. Pytanie tylko, czy jeśli komplet w necie kosztuje 400zł, a za 2 ok.150zł, a będzie już wszystko rozbebeczone to czy nie warto zrobić wszystkiego od razu. Z tym febi to coś jest na rzeczy bo wymieniłem sprzęgło wału na febi i lipa wyszła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Akurat złącze elastyczne wału w większości przypadków febi robi na pierwszy montaż (na pewno w kopciuchach), kilka już takich zamontowałem i nie było problemu. Wrzuć ten film na youtube i wklej tu link.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Sorki, że nie wstawiłem, ale filmik zaczął strasznie ciąć. Niemniej jednak skończyło się na wymianie tulei wahacza wzdłużnego (ta przed kołem, pod progiem). Uparłem się na Lemfordera, ale tutaj dziwna trochę akcja z cenami bo w necie zaczynały się od 30zł za szt. do 100zł. W sklepach między 60-100zł więc rozbieżność duża, aż zadziwiająca. Uznałem , że nie ma co oszczędzać i kupiłem ori w ASO. Czekać też za długo nie chciałem bo wahacz rozbrojony już był. Dali rabat wyszło ok.100zł za sztukę, może przesada, ale przynajmniej spokój ducha jest.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te tanie to pewnie made in brazil, miałem takie w rękach, nie polecam :?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL