Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktos kto ma asystenta utrzymania pasa ruchu może sie wypowiedzieć jak często pokazuje sie animacja kierownicy na żółto że trzeba dać ręce na kierownice?. U mnie pojawia sie co chwilę mając ręce na kierownicy. Trzeba lekko skręcić żeby zniknęła. Jest to strasznie wkurzające przy jeździe na jakiejkolwiek prostej drodze.

Poza tym bardzo często system nie wykrywa białych lini szczegolnie po zmianie pasa ruchu i zanim załapie to trwa kilka sekund. To wszystko przy idealnej pogodzie. Przy deszczu w zasadzie rzadko wykrywa linie. Czy u was to samo?

Opublikowano
Nie pamietam czy w ustawieniach jest możliwość ustawienia czułości tego asystenta w opcjach, co do wypowiedzi o zmianie pasa, u mnie się zdarza ale nie za często, za to często się gubi jak jadę prawym pasem, gdzie prawa linia jest ciągła i nagle się zaczyna przerywana np: pas zjazdu z autostrady. Zauważyłem jeszcze, że jak jadę z tym asystentem z większa prędkością przy mocniejszym wietrze to auto delikatnie myszkuje, po wyłączeniu line assist jedzie jak po sznurku. W korku dość długo mogę nie dotykać kierownicy a auto jedzie z mała prędkością(tocząc się), za poprzedzającym autem. Mam line assist i aktywny tempomat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak często? To zależy od prędkości/przejechanego dystansu. Im szybciej jedziesz, tym częściej. Wystarczy jednak trzymać kierownicę dwoma palcami lewej ręki i można tak na asystencie jechać godzinami.
Opublikowano (edytowane)
Jak często? To zależy od prędkości/przejechanego dystansu. Im szybciej jedziesz, tym częściej. Wystarczy jednak trzymać kierownicę dwoma palcami lewej ręki i można tak na asystencie jechać godzinami.

No właśnie u mnie nawet jak trzymam mocno dwoma rękami to nie wykrywa i muszę skręcić żeby zniknęła żółta animacja niezależnie czy jade po mieście czy po autostradzie. Czułości sie nie da ustawić. W aucie z wypożyczalni działało dokładnie tak jak u ciebie (I zreszta tak jak w moim poprzedniej A6)

Coś musi być namieszane w moim egzemplarzu.

EDIT

Po przejechaniu większej ilości kilometrów doszedłem do tego że sa dwie żółte animacje.

Jedna ktora pokazuje tylko kierownice i druga która pokazuje kierownice plus ręce którą ja łapią.

Ta żółta kierownica która pojawia sie u mnie co kilka, kilkanascie sekund to sama kierownica co związane jest z gubieniem odczytywania linii na drodze przez kamere KAFAS.

Ta druga animacja z kierownicą i rękami pojawia sie rzadziej ale i tak dużo za często.

Edytowane przez wolus666
Opublikowano
A da sie to zakodować jak ktoś nie ma w standardzie ? czytanie znaków drogowych chyba też się da .

Dostałem ofertę na zakodowanie SLI - Speed Limit Info za 1500zl (netto).

Nie słyszałem czy można dołożyć inne opcje z asystentów jazdy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy u was auto przy włączonym asystencie pasa i braku lini przy poboczu a w szczególności jak jest krawężnik na poboczu sciaga w kierunku kraweżnika.

U mnie auto chce skręca na kraweżnik i musze ostro kontrować zęby na niego nie wjechać

Opublikowano
A da sie to zakodować jak ktoś nie ma w standardzie ? czytanie znaków drogowych chyba też się da .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Podbijam pytanie. Da się zakodować? Mam czytanie znaków, aktywny tempomat ale niestety brak utrzymania pasa ruchu :(

• 3 lata później...
Opublikowano

A ja mam pytanie czy Asystent pasa ruchu można zakodować tak aby po każdym odpaleniu samochodu nie trzeba było jego uruchamiać za pomocą przycisku z kierownicy?