Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, nie znalazłem nic w temacie na forum dlatego założyłem nowy, mianowicie mam problem ze swoim E61 530D automat 2006, czasami podczas jazdy drży mi lewa strona auta tak jak by lewe przednie koło jak by takie cyklicznie pukniecie cos w tym stylu, (przy hamowaniu jest to samo nic sie nie zmienia wiec raczej tarcza klocki odpadają) jest to odczuwalne tylko na lewej stronie kierownicy i na podnóżku obok pedałów najbardziej przy prędkościach między 40/60km gdy jadę bez gazu, zawieszenie sprawdzone na stacji diagnostycznej wszystko okej, łożysko koła nowe, koła wyważone, zamieniałem tez koła miejscami zeny sie upewnić że to nie felga ale za każdym razem to samo, co to może być ? Dodam ze gdy na postoju na P albo N dodam troche gazu to są odczuwalne delikatne drgania na kierownicy ale całej, czy moze to być np poduszka silnika ? nie wiem juz gdzie szukać przyczyny... :mad2:
Opublikowano

Nie do końca na temat Ci odpowiem, ale odnośnie stacji diagostycznej. Miałem popukiwanie z przodu, wymyślili, że to końcówki drążków kierowniczych, po wymianie bez zmian. Jak się nasiliło, to doszedłem do wniosku po objawach, że to łączniki stabilizatora. Teraz prawy tył skrzypiał jak stary tapczan. W sobotę na szybkiego prośba do kolegów sprawdźcie co to skrzypi, bo w poniedziałek na narty jadę, żeby nic mi nie odpadło :shock:

Znalazł - łącznik stabilizatora, bo niby woda pod gumkę się dostała i przegub łącznika skrzypi, trochę mi to nie pasowało, ale cóż. Wróciłem z nart, wymieniłem, dalej tak samo skrzypi. Pobujałem, popatrzyłem, wygląda mi na przegub taki metalowo gumowy na łączniku wahacza (wewnątrz ma części palstikowe, bo nie jest to zwykła tueleja met.-gum.). Dałem do zrobienia dla kolegi. Po spojrzeniu na ten przegub stwierdził, że podobne były w MB i nazwali jest "skrzypek". To tak odnośnie trafności diagnozy i fachowości na stacjach diagnostycznych. Dodam, że to koledzy na dodatek.

Odnośnie Twoejgo problemu, faktycznie zobacz poduszki skoro coś czujesz przy dodaniu gazu na postoju.

Opublikowano
Uczucie na kierownicy jest takie jak by felga była strzelona w jednym miejscu ale zmieniałem koła i na każdej było to samo takie regularne bicie/drżenie zależne od prędkości, sprawdzałem poduszki wyglądają na zdrowe
Opublikowano

Poduszki silnika zawsze wyglądają na zdrowe,nawet gdy są wyrwane na górze.

Zużyta poduszka jest "zapadnięta" jest to widoczne najbardziej na górze poduszki .

Gdy ją porównasz z nową to jest 1-2 cm niższa.

Proponuje to sprawdzić,a jeśli nie masz doświadczenia ,to pozostaje zdemontowanie poduszki i oględziny.