Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam całe grono fanów BMW :) panowie i panie jeżeli są mianowicie mam taki problem. Przy stalej prędkości falują mi obroty i skaczą od 100-400 o/min. Pierwsza diagnoza "mechanika" bylo sprzeglo hydrokinetyczne. Ok sprzegło zostało zregenerowane i dziwne zgrzytniecia przy dojezdzaniu do świateł zniknęło ale falowania obrotów zostały. Do tego auto jakby straciło trochę mocy(przed wymiana też jej nie było) oraz dziwnie się zachowuje jakby nie zdecydowana który bieg ma wrzucić. Oczywiście przy sprzegle olej i miska filtr wymienione. Dodam że mam jeszcze problem z ladowanien bo są wachania od 11.8 do 14.2 w poniedziałek się tym zajmę ponoć regulator napięcia ale czy to może mieć wpływ na takie zachowania? Do tego wszystkiego z rana na zimnym silnika jak odpalę auto mam spaliny w kabinie. Podałem wszystkie usterki jakie mam na dzień dzisiejszy bo mogą pomóc w diagnozie. Wszystkich w temacie bardzo prosze o pomoc bo już nie mam pojęcia co to może być...
Opublikowano
Regeneracja mechatroniki powinna rozwiązać problem kiedy skrzynia waha się przed wrzuceniem biegu, jak robiłeś konwerter razem z olejem to szkoda ze zajrzałeś do mechatroniki - warto to zrobić bo naprawde skrzynia odzyskuje szybkość. Nieszczelność przy turbo może to być pękniety kolektor wydechowy (mimo że jest on zeliwny w 535d to i tak potrafi pęknąc) lub gdzieś jest nieszczelność na łączeniu z turbo. Brak mocy to temat rzeka w 535d, wypadałoby sprawdzić i wymienić wszystkie wężyki od podcisnień turbin oraz do sprawdzenia elektrozawory. Co do ładowania może być też winna klema IBS jeżeli masz przedlifta. Można ją odłączyć (niebieska chyba 3 pinowa wtyczka) i sprawdzić wtedy ładowanie - możliwe ze się poprawi. Na odległość to takie gdybanie, mniej wiecej powiedziałem od czego zacząć diagnostyke ;)
Opublikowano
Przy akumulatorze. Klema daje błąd masz kompa żeby błędy z czytac? Jedz do kogoś kto ma inpe iste to dużo pomoże. Wpierw napraw problem pod maską i z ładowaniem a później zobaczysz czy mechatronika też jest do roboty
Opublikowano
IBS jest na minusie. Wahania ładowania przerabiałem w zeszłym roku. Zregenerowałem alternator wsadzili mi nowe szczotki do regulatora, nic to nie dało. Dopiero wymiana samego regulatora napięcia załatwiła problem. Od listopada spokój. Ładowanie w granicach 14.8V-15.1V. Wydawało mi się że skoki napięcia mogą mieć wpływ na falowanie obrotów. Wymieniłem regulator było chwile spokoju, ale jak przyszły mrozy znowu zaczęło falować. Teraz przy najbliższej okazji robię konwerter i mam wyciek z gniazda więc elementy mechatroniki przy okazji też się wymieni
Opublikowano
Pokaż film z falowań obrotów. Zdarza się ze też to powoduje uszkodzony elektrozawór EGR. Przy stałej prędkości przy ok 1500 obr czuć lekkie poszarpywanie. Do tego fajnie jakbyś dołączył screena z błędów + dodatkowo pokazał korekty wtrysków i zrobić test przelewowy, można mniej wiecej też sprecyzować problem dzięki temu i wykluczyć pewne rzeczy
Opublikowano
Kontaktowałem się z człowiekiem który ma taki problem jak ja. Ja jeszcze zwlekam, on to zrobił. Jest człowiek na grupach na fb który ogarnia oryginalne części w konkurencyjnych cenach, naprawdę. 1500 zł olej z miską plus elementy mechatroniki. Więc wychodzi za mechatronikę około 800 zł
Opublikowano
To słabą cene ma. Olej z miską można kupic za 670 zł u gościa na grupie FB (oryginał zf) a koszt elementów mechatroniki to ok 500 zł
Opublikowano
właśnie o tym samym gościu mówimy. To ja też mu mówiłem że na forum mi pisał gość (czyli Ty) ze mechatronika 500 i olej 670. On powiedział że napisał do Daniela i powiedział mu że ma mechatronikę na cacy z olejem za 1500 zł. Wiesz jest jeszcze taka opcja ze on tam coś sobie dobrał do tego zestawu i dlatego mu taka cena wyszła
Opublikowano
Czy te elementy mechatroniki są do kompletnej regeneracji mechatroniki? W sensie wszystko co potrzebne?
Opublikowano
Czy jest mizlowosc sprawdzenia komputerem czy aby napewno siedzi mechatronika bądź też inne elementy skrzyni?
Opublikowano

Jest możliwość sprawdzenia mechatroniki specjalnym komputerem, ale ile firm w polsce to posiada - nie jestem pewien.

Na pewno firma z białegostoku, profesor chris na yt pokazuje wizyte u nich i jak caly proces przebiega, polecam się zapoznać ;)