Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Wczoraj mialem nie zbyt miłą sytuacje a mianowicie podczas jazdy zerwał mi się pasek klinowy w moim e46 compact 316ti "n42b18" .

Silnik normalnie pracuje nawet zdążyłem wrocic pod dom 2km tylko ze bez wspomagania kierownicy i kontrolka akmulatora na desce jestem amatorem w motoryzacji ale doczytalem ze to znak ze nie działa alternator bo pasek klinowy napędzał wspomaganie i alternator , autko nie ma klimy. Zamowiłem nowy pasek przyjdzie dopiero w poniedziałek .

A załozyłem temat bo mam pare pytań oto one:

1. Czy w moim silniku po zerwaniu paska klinowego trzeba będzie ustawiać zawory?

2. Czy samemu dam radę wymienić pasek? jeśli tak na co zwrocić uwagę (oczywiscie posługiwać się kluczami potrafie)

3. Gdzie znajde schemat jak ten pasek powinien być? (nie mam książeczki samochodu)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Nie :shock:

2. Biorąc pod uwagę "1" mam obawy, ale powinieneś dać radę. Zwróć uwagę na stan rolek, czy alternator nie stawia oporu, w jakim stanie jest pompa wody i koło pasowe wału korbowego.

3. Sam naprawiam, tis bmw, albo google grafika :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak się zastanawiam jak udało Ci się dojechać do domu na zerwanym pasku. Płyn chłodniczy się nie zanotował? Czy może w tym silniku pompę wody napędza inny pasek?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdążyłem wrocic pod dom 2 km

Taki kawałek można przejechać przed czerwonym polem, ogrzewanie na max i obserwacja testu 7.0, znam to po awarii pompy wody podczas powrotu z Hiszpanii w niedzielę o 7 rano na terenie wroga :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.