Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów jestem posiadaczem BMW E60 530xd 3.0 diesel 231km 2006r.

Mam kilka pytań dotyczących tego samochodu :

1) kwestia rozrządu czy zalecana jest wymiana przy 200k, bo czytałem różnie o tym motorze

2) wymiana oleju co ile km i jakim olejem zalewać 5w30

3) wymiana oleju w skrzyni czy zaleca się jeśli tak co ile km.

Dzięki za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam tą samą fure z początku 2006r.

1. Jak uważasz, ja z początku byłem spękany, chciałem robić, ale zdania były podzielone. Wiec jeżdżę od 240k km kiedy kupiłem i do 300 już dobijam i nie słysze problemu póki co.

Jak coś Ci dzwoni na zimnym, albo chcesz mieć spokój ducha to się zainteresuj, ale nie zdziw się, bo tak impreza jest wyceniana na około 6500pln w servisach specjalizującyhc się w BMW, przy zmianie wszystkich łańcuchów i zębatek (xdrive). Taniej jak chcesz tylko łąncuchy zmienić.

Profilaktycznie wlałem mu 2 razy przy zmianie oleju Xado one stage SUV, jakiś cud na ceramice.

2. Mi komp pokazuje że niby co 30-40 tyś km, ja wymieniam co 15. Motul Xclean 5w30 LL04, czy jakoś tak.

3. Tu lepiej wymienić. Ale też wymiana może ujawnić inne bolączki. Więc z jednej strony tak, z drugiej, można poczekać aż konweter zacznie padać i zrobić wszystko za jednym zamachem :)