Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-x3-lift-2-0-benzyna-x-drive-europa-150tys-km-jak-nowa-ID6CWLBY.html#830c3e2381

znalazłem interesujący dla mnie model BMW X3 2.0i WBAPC31050WH55583 i proszę o pomoc w rozkodowaniu vin'u oraz ewentualną opinię. Szczególnie ciekawi mnie czy stan licznika 150 tyś dla rocznika 2008(ok 12.5 tyś rocznie wydaję się wiarygodne). Ostatnio trochę poczytałem i znalazłem niepokojące informacje na wielu stronach i forach odnośnie cofania licznika w Niemczech, że według ADAC oraz AAA Auto większość aut z „przewiniętymi” licznikami z Niemiec eksportuje się w kierunku wschodnim i zgodnie z naszymi szacunkami wśród aut importowanych do Polski stanowią aż 90%. Czy rzeczywiście tak to źle wygląda? Interesuję mnie tak na prawdę jedynie ten egzemplarz i czy jeżeli sprzedawca z komisu posiada dokumenty (przeglądy,książka serwisowe,tuv?) potwierdzające przebieg to nadal może być to nieprawda? Czy jeżeli pojedziemy na przegląd do ASO BMW, dostanę informacje(nie orientuje się na ten moment jaki jest koszt przeglądu lub uzyskanie historii pojazdu) czy przebieg się zgadza?

Zakładając, że wszystko pięknie się zgadza(lecz w rzeczywistości i tak licznik został przekręcony), to czy po przeglądzie przez mechaników można określić stan auta na gorszy i nieadekwatny do jego przebiegu?

Do jakich przebiegów te modele z tym silnikiem lub innym polecanym potrafią jeździć bez większych problemów? Jakie mogą wystąpić awarie w zakresie przebiegu 150-200 tys km?

Bardzo dziękuję za pomoc w rozkodowaniu vin'u oraz ewentualnej opinii i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :)

Edytowane przez .h4x
Opublikowano
Podejrzewasz, że klapa była malowana? Jak to rozpoznajesz(różnica koloru?)?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

www_otomoto.pl/oferta/bmw-x3-lift-2-0-benzyna-x-drive-europa-150tys-km-jak-nowa-ID6CWLBY.html

Podejrzewasz, że klapa była malowana? Jak to rozpoznajesz(różnica koloru?)?

Oczywiście.

Ale nie jest to Bóg wie jaka wada.

Zderzaki też są inne - ale to wybaczamy - bo są plastikowe.

Cześć wszystkim, znalazłem interesujący dla mnie model BMW X3 2.0i WBAPC31050WH55583 i proszę o pomoc w rozkodowaniu vin'u oraz ewentualną opinię. Szczególnie ciekawi mnie czy stan licznika 150 tyś dla rocznika 2008(ok 12.5 tyś rocznie wydaję się wiarygodne). Ostatnio trochę poczytałem i znalazłem niepokojące informacje na wielu stronach i forach odnośnie cofania licznika w Niemczech, że według ADAC oraz AAA Auto większość aut z „przewiniętymi” licznikami z Niemiec eksportuje się w kierunku wschodnim i zgodnie z naszymi szacunkami wśród aut importowanych do Polski stanowią aż 90%. Czy rzeczywiście tak to źle wygląda? Interesuję mnie tak na prawdę jedynie ten egzemplarz i czy jeżeli sprzedawca z kom0isu posiada dokumenty (przeglądy,książka serwisowe,tuv?) potwierdzające przebieg to nadal może być to nieprawda? Czy jeżeli pojedziemy na przegląd do ASO BMW, dostanę informacje(nie orientuje się na ten moment jaki jest koszt przeglądu lub uzyskanie historii pojazdu) czy przebieg się zgadza?

Zakładając, że wszystko pięknie się zgadza(lecz w rzeczywistości i tak licznik został przekręcony), to czy po przeglądzie przez mechaników można określić stan auta na gorszy i nieadekwatny do jego przebiegu?

Do jakich przebiegów te modele z tym silnikiem lub innym polecanym potrafią jeździć bez większych problemów? Jakie mogą wystąpić awarie w zakresie przebiegu 150-200 tys km?

Bardzo dziękuję za pomoc w rozkodowaniu vin'u oraz ewentualnej opinii i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania :)

Piszesz o germankach, wstawiasz włoszki... :duh:

Szalony...

Serio pytam - chcesz się bawić we włoszki? :oops:

Do tego SUV w słabej benzynie, i to jeszcze w silniku N46... :|

I z plastikiem na siedzeniach.

Od tej dermy Ci hemoroidy na kolanach wyjdą, bo na pupie nie będziesz mógł usiedzieć...

Ten sensatec ma tylko jedną zaletę - jest dobry dla służb i taryfiarzy - łatwo się sprząta po kłopotach gastrycznych...

Posługując się stereotypami - zestawienie iście zwariowane, a nawet rzekłbym szalone... :oops:

Martwię się o Twoje pomysły...

Ps.

Poszukaj X3 w dieslu z automatem (ZF), teraz przy odrobinie rozwagi da się kupić porządną sztukę. pasuje do suva o wiele lepiej niż to N46... :cool2:

O siedzeniach też już wiesz - tylko materiał lub skóra...

Zrobisz rozrząd w dieslu i olej z filtromiską w automacie - i będzie latać aż miło. :mrgreen:

Zdekodowany VIN: WBAPC31050WH55583

Prod. Date 2008-05-14

Type X3 2.0I (EUR)

Series E83 (X Series)

Body Type GEFZG

Steering Left Hand Drive

Engine N46

Displacement 2.00

Power 110kw / 150hp

Drive ALLR

Transmission Manual

Colour ALPINWEISS 3 (300)

Upholstery SENSATEC 1SANDBEIGE (KCSN)

Comfort and interior equipment

S428A Warning triangle and first aid kit

S430A Interioroutside mirror with auto dip

S431A Interior mirror with automaticdip

S441A Smoker package

S473A Armrest front

S488A Lumbar support driver and passenger

S4BZA INTERIEURLEISTEN TITAN HELL

Multimedia

S662A Radio BMW Business CD

S692A Preparation BMW 6CD changer Ibus

Driver assistance and lightning

S508A Park Distance Control PDC

S534A Automatic air conditioning

S548A Kilometercalibrated speedometer

Wheels and drive

S235A Towing hitch detachable

S240A Leather steering wheel

S2PAA RADSCHRAUBENSICHERUNG

S2R5A LM RAEDER STERNSPEICHE 204 AS

Environment and safety

S354A Green windscreen green shade band

S845A Acoustic belt warning

S855A Language version Italian

S863A Retailer Directory Europe

S884A Onboard literature Italian

S8SPA COP STEUERUNG

Other equipment

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE

S1CBA CO2 UMFANG

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, ale dużo z tego co mi napisałeś nie zrozumiałem ;/, jestem trochę zielony :cry: . Jeśli mógłbyś mi przekonwertować te zdania na prosty język byłbym wdzięczny, bo jak widzisz dopiero dołączyłem do forum i nie znam się na tym całym slangu motoryzacyjnym. Germanki, włoszki o co tu chodzi :v? Silnik n46 myślałem, że jest w porządku i nie ma z nim problemów, 150km w zupełności mi wystarcza. Plastik na siedzeniach?

Generalnie pomagam w szukaniu dobrego suv'a do 35tyś, i ta oferta wydawała mi się ciekawa, ale chciałem właśnie dowiedzieć się trochę o tych modelach x3 e83. Jeżeli coś widać, że było robione z tym autem, to nawet nie będę rozważał kupna.

Czy można prosić w skrócie plusy/minusy tego auta? I jak to jest z tymi przebiegami..., już mam dość jak słyszę i czytam, że jak dobra oferta to kręcony był.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W skrócie to kolega wyżej napisał Ci że kiepski silnik, malowane elementy przednie (maska i błotniki) a na siedzeniach nie ma skóry tylko jest plastik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli jesteś zielony to najpierw poszukaj na forum co ludzie polecają, poczytaj, znajdź sam odpowiedzi na swoje pytania.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

150 KM w wolnossącej benzynie w SUVie to o co innego niż 150 KM w osobówce czy SUVie w dieslu.

Osiągu są naprawdę dramatyczne, to będzie koło 12s do 100km/h a czym wyżej tym gorzej.

Poza tym N46 to pewne problemy z uszczelniaczami zaworowymi, wycieki z uszczelek silnika, rozrząd itd

Opublikowano

Dzięki @DRAY oraz @aaben za odpowiedź. Rzeczywiście te plastikowe siedzenia i te osiągi nie zachęcają mnie do kupna. Tak na prawdę, zobaczyłem ładną x3 biała, wnętrze białe, ale jak się przyjrzeć to malowany jest jak nic. Właśnie czytałem na forum i innych stronach o silniku N46, dowiedziałem się właśnie tych wad takie napisał @DRAY, ale chciałem się jednak upewnić. Nie zamierzam szukać innych modeli z jednostkami diesel'a (tylko benzyniaka szukam). W skrócie ciężki czołg, dosyć twardy i za słaby silnik przy takiej masie. Niestety osoba, której pomagam w znalezieniu dobrego auta, nie chce suv'a, który będzie palił ponad 10l/100km, więc chyba się pożegnam z wami :v. Dzięki za pomoc, bo myślałem, że lakier wygląda elegancko na pierwszy rzut oka, ale spodziewałem się, że będzie kleks.

Spytam tak dla pewności, czy jeżeli właśnie zderzaki i maska w tym BMW było malowane, to czy to może świadczyć o wypadku, czy jest możliwe, że ktoś zwyczaje chciał odnowić lakier? Podejrzewam, że takie rzeczy to tylko na miejscu ekspert mi powie, sam nie znam się zbytnio na takim badaniu nadwozia.

Dzięki jeszcze raz i może w przyszłości, jeśli zostanę posiadaczem auta marki bmw, na pewno mnie tu zobaczycie :).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spytam tak dla pewności, czy jeżeli właśnie zderzaki i maska w tym BMW było malowane, to czy to może świadczyć o wypadku, czy jest możliwe, że ktoś zwyczaje chciał odnowić lakier? Podejrzewam, że takie rzeczy to tylko na miejscu ekspert mi powie, sam nie znam się zbytnio na takim badaniu nadwozia.

Dobrze podejrzewasz.

2.0BENZYNA 150KM NAJLEPSZY NIEZAWODNY SILNIK

Prezentowany egzemplarz posiada bardzo dobry niezawodny silnik na łańcuszku rozrządu (bezobsługowy).

Bardzo dynamiczny a zarazem ekonomiczny. Auto jest w bardzo bogatej wersji wyposażenia PREMIUM

:norty:

WYPOSAŻENIE:

*Skorzana Tapicerka

*El ustawianie Fotela

*Multimedia

*Sensor zmroku

*Sesnor deszczu

*Tempomat

*Skorzana Wielofunkcyja Kierownica

*Pelny Pakiet Chrom

*Temomat

*Wielofuncyjna kierownica

*Klimatyzacja Automatyczna strefowa

*i bardzo duzo dodatkow

:lol: komuś chyba auta na placu się pomyliły.

Niestety osoba, której pomagam w znalezieniu dobrego auta, nie chce suv'a, który będzie palił ponad 10l/100km

To ile wg tej osoby x3 2.0i ile spali? Mniej ni 10l? :roll: przy 90km/h muskając gaz może i tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opis wyposażenia bzdurny :mrgreen:

Mnie jeszcze w tym aucie bardzo razi kierownica i brak ksenonów.

Ale trzeba przyznać, że X3 E83 LCI w tym kolorze wygląda fajnie, chociaż ciemny środek ładniej komponowałby się z białym lakierem.

Benzyna zamiast krwi...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niee no niby o gustach się nie dyskutuje ale nie wytrzymam! Mało jest brzydszych BMW niż ta generacja X3... :mad2: