Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, samochód kupiłem niedawno, radio w samochodzie jest wymienione na jakieś nie firmowe z dużym ekranem, przy module PDC nie ma osobnych głośników więc wszystko musiało chodzić przez radio, nie chcę wymieniać radia tylko dodać głośniki i przekodować moduł, mam czujniki przód i tył także muszą być dwa głośniki, na schemacie znalazłem że przedni i tylny głośnik jest na złączu X300, przód piny 4-10 tył piny 5-11. Podłączyłem dwa proste głośniczki według tego schematu. Dźwięku brak, przy próbie włączenia komputerem pokazuje brak głośników, przekodowałem moduł dwa parametry

TONAUSGABE_CAN

aktiv

TONAUSGABE_LSP

nicht_aktiv

na

TONAUSGABE_CAN

nicht_aktiv

TONAUSGABE_LSP

aktiv

niestety dalej żadnego dźwięku z głośniczków. Kiedyś widziałem na jakimś forum że ktoś dodał głośniki i uruchomił wszystko ale nie mogę znaleźć teraz tego tematu i nie mam pojęcia co robię źle. Jakieś sugestie?

Opublikowano
Dodam że nie ma żadnego błędu w module, wszystkie czujniki w testach działają, guzik PDC po włączeniu wstecznego się zapala i świeci ciągłym światłem także wszystko jest ok, jedynie moduł nie daje sygnału na głośniki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie zadziala. Musisz zmienic modul pdc na ten pre-lci. Te nowsze nie maja ukladu do glosnikow zewnetrznych.
Opublikowano
To nie zadziala. Musisz zmienic modul pdc na ten pre-lci. Te nowsze nie maja ukladu do glosnikow zewnetrznych.

Sorry nie zrozumiałem, samochód jest lci ale moduł pochodzi z 2004 roku więc powinien byc pre-lci.

Opublikowano

Sorry nie zrozumiałem, samochód jest lci ale moduł pochodzi z 2004 roku więc powinien byc pre-lci.

Moduł był wymieniony ze względu na zalanie oryginalnego datę produkcji 2004 pokazuje INPA

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kodowanie zrobiles ze zmiana roku produkcji auta? Czy kodujesz go jako lci w fa?
Opublikowano
Kodowanie zrobiles ze zmiana roku produkcji auta? Czy kodujesz go jako lci w fa?

no właśnie mam problem z kodowaniem, nigdy nie robiłem tego w BMW i nie za bardzo wiem co i z czym. Jedynie zmieniłem jeden parametr z pierwszego posta czyli wyłączyłem dźwięk przez CAN a włączyłem LSP nie mam pojęcia co więcej mam zrobić.