Skocz do zawartości

E39 M52B28 Grzechotanie w silniku

yodapl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, silnik w moim aucie po rozgrzaniu wydaje z siebie dziwny dźwięk jakby grzechotanie czy jakieś klekotanie :) Dzieje się to dopiero na rozgrzanym silniku na zimnym jest cichutko i najbardziej słychać to na wolnych obrotach. Zalany Motulem 5w40 wczesniej było Valvo na jednym i drugim bez zmian. Najbardziej słyszalne jest to po stronie kierowcy jakby pod autem. Vanos z tego co się widziałem jest najbardziej słyszalny przy około 2k rpm ale podobno także na wolnym. Obstawiałbym coś rozrządem lub napęd pompy oleju ale czy da się to jakoś sprawdzić? Rolki i pasek były wymieniane ale po zdjęciu paska dźwięk nadal występował.

Szukam jakiegoś sposobu na odnalezienie sprawcy tego zamieszania bez niepotrzebnej wymiany połowy silnika, chętnie bym się pobawił ale niestety czasu na to nie ma :D

Poniżej filmik do wglądu:

https://www.youtube.com/watch?v=pkNraZSrtTc

• Zasłużeni forumowicze
Możliwe że to wtryskiwacze gazowe, nie mogą dotykać niczego metalowego, odizoluj je od listwy paliwowej. Sprawdź jak silnik pracuje na benzynie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Wtryski zmieniałem bo były wsadzone valetki wcześniej było tak samo a wtryski w innym miejscu, na benzynie i gazie bez zmian. Znalazłem podobny filmik podobno był to vanos, za mojej kadencji nie był robiony a wcześniej nie wiadomo. Podobno nie dużo roboty a uszczelka pod pokrywa i tak do roboty :)

• 1 miesiąc temu...
Ref. Dźwięk prawie ginie po wrzuceniu D. Czyli może to być coś ze skrzynią albo zależy od obciążenia. Poddałem kontroli napinacz hydrauliczny łańcucha sprężyna była trochę krótsza a tłok porysowany ale niestety ślepy strzał :(