Skocz do zawartości

Padające tylne światła

nieznamjs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, swoje f30 mam od 1.5 miesiąca i właśnie trzeci raz wywaliło mi tylne prawe światła stopu i kierunku. Za pierwszym razem wywaliło tylko stop, a po kilku dniach również drugą stronę (mimo, że wymieniłem obie). Następnym razem padł kierunkowskaz prawy i dosłownie 5min później padł również stop. Teraz było tak samo, tylko w odstępie może 30sek. Zauważyłem też przy wymianie tych żarówek, że na stykach jest jakaś maź, ale nie wiem, czy powinna ona tam być :think: Czy to jakiś popularny problem, czy szukać jakoś typowych przyczyn jak zbyt wysokie napięcie? Elektrykiem nie jestem, nawet miernika nie mam, więc nie wiem co mogę sam zrobić póki co :P

• Zasłużeni forumowicze

Miernik kosztuje ok 20 ziko.

Kiedyś tam czytałem ,że coś się dzieje z gniazdem lampy jak i wtyczką. Podobno plastik się topi przez zardzewiałe piny .

Obstawiam ,że dostaje się tam woda powodując korozję pinów i konektorów . Wynikiem tego jest coraz to większy przepływ prądu ,który topi plastik. Też nie zauważyłem aby to gniazdo i wtyczka posiadały uszczelkę.

Jeśli chodzi o przepalanie się żarówek to wpływ ma na to napięcie, albo jest za wysokie albo słabe połączenie w w/w kościach powoduje skoki napięć???

Poszukaj podobnego tematu może chłopaki rozwiązali ten problem.....

Miernik kosztuje ok 20 ziko.

Kiedyś tam czytałem ,że coś się dzieje z gniazdem lampy jak i wtyczką. Podobno plastik się topi przez zardzewiałe piny .

Obstawiam ,że dostaje się tam woda powodując korozję pinów i konektorów . Wynikiem tego jest coraz to większy przepływ prądu ,który topi plastik. Też nie zauważyłem aby to gniazdo i wtyczka posiadały uszczelkę.

Jeśli chodzi o przepalanie się żarówek to wpływ ma na to napięcie, albo jest za wysokie albo słabe połączenie w w/w kościach powoduje skoki napięć???

Poszukaj podobnego tematu może chłopaki rozwiązali ten problem.....

Oczywiście, miernik to niedroga rzecz, zwyczajnie nie wychodzę teraz do sklepu po coś, co nie jest mi koniecznie potrzebne ;)