Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, mam taki błąd przy wciskaniu przycisku do asystenta świateł (obrazek długich świateł i obok literka A):

systemy wspomagania korzystajace z przedniej kamery uszkodzone
. Wiecie może gdzie są te kamery (mam dwie nad szybie nad lusterkiem, ale nie wiem do czego to) i czy da się to samemu naprawić :)?

Tak poza tym to z tego co widzę po sprawdzeniu VINU mam w opcji: "S8TFA Active Pedestrian Protection", tak samo jak "S5ACA Highbeam Assistant" ale nie mam żadnych przycisków do tego pierwszego więc o co może chodzić?

Okej, instrukcja podpowiedziała

Gdy włączone są światła mijania, ten układ automatycznie włącza i z powrotem wyłącza światła drogowe. Tym procesem steruje czujnik na przedzie lusterka wewnętrznego.
,

więc została tylko naprawa. Wiecie może którędy idą do tego przewody albo czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za to??

Opublikowano

Do opcji S8TFA nie przycisku. Tego sie nie wlacza. Dziala sobie w tle.

Tutaj znajdziesz schematy i lokalizacje wiazek www.newtis.info

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzień dobry, mam taki błąd przy wciskaniu przycisku do asystenta świateł (obrazek długich świateł i obok literka A):
systemy wspomagania korzystajace z przedniej kamery uszkodzone
. Wiecie może gdzie są te kamery (mam dwie nad szybie nad lusterkiem, ale nie wiem do czego to) i czy da się to samemu naprawić :)?

Tak poza tym to z tego co widzę po sprawdzeniu VINU mam w opcji: "S8TFA Active Pedestrian Protection", tak samo jak "S5ACA Highbeam Assistant" ale nie mam żadnych przycisków do tego pierwszego więc o co może chodzić?

Okej, instrukcja podpowiedziała

Gdy włączone są światła mijania, ten układ automatycznie włącza i z powrotem wyłącza światła drogowe. Tym procesem steruje czujnik na przedzie lusterka wewnętrznego.
,

więc została tylko naprawa. Wiecie może którędy idą do tego przewody albo czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za to??

Sprawdz czy te kamery sa podlaczone przy lusterku wstecznym (wlasciwie kamera i czujniki dwa) oraz czy sa z Twojego auta.

Opublikowano
Do opcji S8TFA nie przycisku. Tego sie nie wlacza. Dziala sobie w tle.

Tutaj znajdziesz schematy i lokalizacje wiazek http://www.newtis.info

Dzięki, niestety nie znalazłem tam żadnej przydatnej informacji

Kamerka jest podłączona, wiesz może jak sprawdzić czy jest to oryginalna część z mojego samochodu?

Opublikowano
Czesto na czesciach sa naklejki. Na boczkach jest wrecz vin auta wpisany. Moze na kamerze tez jest. Nie wiem. Ale jak wezmiesz nr swojej kamery mozesz zweryfikowac czy rocznikowo pasuje do twojego auta np. na bmwstore. pl.
Opublikowano
Znalazłem ten numer na stronie więc to na 99% oryginał. Wiecie może który to bezpiecznik odpowiedzielany jest za KAFASa? Żaden mi nie pasuje z tej białej tabliczki :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znalazłem ten numer na stronie więc to na 99% oryginał. Wiecie może który to bezpiecznik odpowiedzielany jest za KAFASa? Żaden mi nie pasuje z tej białej tabliczki :?

To czy orginał czy nie to wiadomo bo nie ma zamienników/podróbek.

Tylko czy z Twojego auta z Twoim nr vin, z Twoimi aktywacjami FSC.

Bo jest szansa ze jak ktos zmienial szybe na uzywana to wymienil od razu z kafas.

To smuteczek, bo tam są wszystkie oficjalne noty i instrukcje z BMW. Serwis na tym bazuje. (tzn on ma do tego dostęp w inny sposób ale treść jest ta sama)

Opublikowano
Opublikowano

To czy orginał czy nie to wiadomo bo nie ma zamienników/podróbek.

Bo jest szansa ze jak ktos zmienial szybe na uzywana to wymienil od razu z kafas.

To smuteczek, bo tam są wszystkie oficjalne noty i instrukcje z BMW. Serwis na tym bazuje. (tzn on ma do tego dostęp w inny sposób ale treść jest ta sama)

Znalazłem tę część (moja się kończy na "-02" ale dokładnie takiej mi nie wyszukuje) i jest rok "lip '12 -" czyli 9 miesięcy wcześniej niż auto, ale tu jest myślnik więc to jest raczej data początkowa produkcji tej części także wygląda OK. Niestety nie znalazłem VIN'u.

Nie pisałem, że tam tego nie ma. Właściwie to ja nie wiem czego mam tam szukać. Znalazłem tam sterownik kafas i to, że jest on podłączony do tablicy bezpieczników z przodu ale nie mogłem ogarnąć gdzie jest bezpiecznik. Jeszcze poszperam i zobaczymy. Tak nawiasem to całe lusterko (albo tylko jego część - jeszcze nie sprawdzałem) jest przylutowane do szyby. Serio BMW :D?

Opublikowano

Powinienem zacząć od sprawdzania szyby - jest to zamiennik Pilkingtona bez znaczka BMW.

Ehh w takim razie wiecie czy jest możliwość przeprogramowania tego kafasa :)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinienem zacząć od sprawdzania szyby - jest to zamiennik Pilkingtona bez znaczka BMW.

Ehh w takim razie wiecie czy jest możliwość przeprogramowania tego kafasa :)?

Wszystko jest.

Jak ma stary firmware to nawet FSC da rade zaimportowac.

Opublikowano

Okej. Skoro wiesz, że się da to i pewnie wiesz jak to zrobić, ale nie o to chcę zapytać bo to pewnie nie takie proste. Wystarczą mi narzędzia których koniecznie potrzebuje. Wiesz jaki rodzaj kabla OBD2 (da radę to zrobić elm327?) i software załatwi sprawę? Czy potrzebuję jeszcze czegoś więcej?

@edit

Dobra program E sys i kabel ENET powinny zrobić co trzeba. Mam nadzieję, że nie będę musiał kupować kodu do wgrania :(