Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć mam w samochodzie bardzo dziwaczny problem. Lubi sobie zgasnać na zimnym silniku albo jak jakis czas stoi. Prześwietlony wszystkimi mozliwymi komputerami 3 tygodnie u elektryków itd. Ostatno jednak wykryłem pewna prawidłowość. Gdy auto stoi na płaskim to gasnie po odpaleniu gdy stoi lekko pod górkę nie ma opcji żeby zgasł. I OCB drodzy BMW maniacy.
Opublikowano

Pamiętaj o magicznej granicy 15 litrów.

Mnie zdarzyło się dwa razy, kiedy miałem nieco poniżej 10l w baku, a auto stanęło, dławiło się.

Nie warto jeździć właśnie poniżej 15 litrów. Zatankuj do pełna i uznaj te 15 za rezerwę, której nie chcesz mieć.

Do sprawdzenia filtr paliwa - najlepiej wymień, groszowe sprawy

Pompa paliwa ( chyba pod kanapą tylną ) do wyjęcia, sprawdzenia, ewentualnie jak dasz radę to spróbuj spojrzeć co tam się dzieje wewnątrz baku.

Możesz też spróbować odłączyć przepływkę, choć to raczej nie jest możliwe, by była jej wina.

Czy jak przypałujesz to się dławi na wyższej partii obrotów?

Pozdro!!

Opublikowano
Wszystko było sprawdzane przepływka i wiele innych czujników. Problem nie wynika z małej ilości paliwa, bo jest go 44l. Filtr paliwa, świece, odma, uszczelka na ssącym wszystko zrobione. Auto ma buta nic sie nigdy nie dławi poprostu gaśnie po odpaleniu na zimnym silniku więc pompa chyba tez odpada bo na ciepłym nie ma problemów nigdy. Jakieś inne pomysły?
Opublikowano

Przewody paliwowe?

to mnie zastanawia

Ostatno jednak wykryłem pewna prawidłowość. Gdy auto stoi na płaskim to gasnie po odpaleniu gdy stoi lekko pod górkę nie ma opcji żeby zgasł. I OCB drodzy BMW maniacy.

Sprawdzałeś dokładnie pompę?

Możliwe, że się przeciera, lub zbiera syf który gromadzi się, gdy auto stygnie, stąd problemy z paleniem na zimnym.

Słyszysz pisk z prawej strony auta, koło wlewu? Jeśli tak, to wina pompy.

Jeśli za każdym razem masz tak, że auto gaśnie na zimnym na postoju w poziomie, to pobujaj autem dosyć porządnie przed rozruchem i odpal.

Ja bym jednak nie bawił się w takie domyślanie się, tylko ściągnął kanapę i zajrzał do pompy, baku.

A tak btw, na teście masz stan paliwa w komorach, jak Ci się to przekłada? Bo kiedyś u kumpla w dieslu miał proporcje 90-10 , co było trochę dziwne.

@Edit

Sprawdzenie stanu ilości paliwa w poszczególnych komorach - test nr 7

Pozdro!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.