Skocz do zawartości

F25 Programowanie modułu lampek pasażera ( do czytania )

lukasz_BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć czy ktoś może doradzić jaki moduł muszę zaprogramować aby uruchomić lampki do czytania z tyłu dla pasażera w bmw x3 f25. Obecnie mam lampki których nie da sie oddzielnie włączyć a chce je wymienić na takie aby można było włączyć przyciskiem, mam też nową instalacje.

Obecne lampki są na 2pin a nowe na 6. Doczytalem gdzies ze trzeba w module FZD zmienic wpis INNELICHT na aktiv ale w moim aucie pod INNELICHT nie ma wyboru za to jest jeszcze do rozwinięcia ze 100 lini i nie wiem która to ta właściwa. Na zdjęciu biała wtyczka w lampie nad lusterkiem wstecznym do której podłączone jest zasilanie obecnych lampek. Aktualnie wychodzi tam jeden przewód i tylko w nim jest zasilanie reszta jest nie aktywna i właśnie to chciałbym zmienić, bo w nowej wiązce jest 6 pinów do zasilenia lampek

c0eca9f305fa.jpg 1d3c1e19b3c7.jpg d534ff70144f.jpg

Jeżeli do lampek dochodzą tylko 2 przewody (zakładając, że to plus i minus/masa) to nic z tym nie zrobisz. Możesz jedynie włączyć wszytko na raz

ps. nie da się oglądnąć obrazków - pojawia się komunikat: "Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia" - ach te nieszczęsne certyfikaty :mad2:

Jeżeli do lampek dochodzą tylko 2 przewody (zakładając, że to plus i minus/masa) to nic z tym nie zrobisz. Możesz jedynie włączyć wszytko na raz

ps. nie da się oglądnąć obrazków - pojawia się komunikat: "Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia" - ach te nieszczęsne certyfikaty :mad2:

No tak dlatego wymieniam tez całą instalacje, na 6 pin,

fplbbyu6iah2_t.jpg

qxps4xhv2nhq_t.jpg

p4bp50nltplx_t.jpg

• 1 miesiąc temu...

Czesc Lukasz_BWW,

udało Ci się już przeprowadzić ten retrofit? Też jestem zainteresowany dodaniem tylnych lampek do czytania i też nie mam wiązki.

Na pewno trzeba ciągnąć przewody do centralnej lampki z przodu, ale nie wiem, skąd załatwić wtyczki? Można to gdzieś kupić bo na allegro za wiązkę do podsufitki krzyczą 400 zł?

Przy okazji - widziałem, że rosjanie dodawali tylne lampki od F15, ponoć pasują, są na ledach i są tańsze niż do F25/F11!

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&pto=aue&rurl=translate.google.pl&sl=ru&sp=nmt4&tl=pl&u=https://www.drive2.ru/l/541365166852277081/&usg=ALkJrhgFAsSB79gSpJy6tlUavSc8iC44GA

• Zasłużeni forumowicze

Automatyczne ładowanie oświetlenia wnętrza

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive20d-sav/wiring-functional-info/body/lighting/interior-lighting/interior-lighting-with-lights-package/1VnY1cvdQq

Tylne lewe światło wewnętrzne i tylne prawe światło wewnętrzne

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive20d-sav/1VnXBGSQfv

Schemat połączeń (SSP) Oświetlenie wewnętrzne...... - 03/2014

Schemat połączeń (SSP) Oświetlenie wewnętrzne

Schemat połączeń (SSP) Oświetlenie wewnętrzne...... + 04/2014

Czy jest opcja automatycznego włączania się i wyłączania wewnętrznego oświetlenia w zależności od intensywności światła zewnętrznego. Czyli jak jest jasno na zewnątrz to po otwarciu drzwi oświetlenie wewnętrzne i podświetlenie klamek zewnętrznych nie włącza się natomiast gdy jest ciemno włącza się.

Automatyczne ładowanie oświetlenia wnętrza

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive20d-sav/wiring-functional-info/body/lighting/interior-lighting/interior-lighting-with-lights-package/1VnY1cvdQq

Tylne lewe światło wewnętrzne i tylne prawe światło wewnętrzne

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f25-x3-xdrive20d-sav/1VnXBGSQfv

Schemat połączeń (SSP) Oświetlenie wewnętrzne...... - 03/2014

Schemat połączeń (SSP) Oświetlenie wewnętrzne...... + 04/2014

WOW ! Bardzo, bardzo dziękuję!

Czesc Lukasz_BWW,

udało Ci się już przeprowadzić ten retrofit? Też jestem zainteresowany dodaniem tylnych lampek do czytania i też nie mam wiązki.

Na pewno trzeba ciągnąć przewody do centralnej lampki z przodu, ale nie wiem, skąd załatwić wtyczki? Można to gdzieś kupić bo na allegro za wiązkę do podsufitki krzyczą 400 zł?

Cześć

Jeszcze nie udało mi się tego ogarnąć, dalej nie mogę aktywować aby do kostki dochodziło napięcie do wiecej niż jednego PINu

Udało mi się znaleźć instalacje podsufitki od x5 płaciłem 45zł co prawda ma wiecej wtyczek na inne lammpki ale mi zalezało tylko na 6 pinowej kostce do tylnego oswietlenia.

W poprzednim poście są zdjęcia lampek. Ja mam co prawda taką z lampką do czytania, której i tak nikt nie używa (kompletnie mi to nie potrzebne). Widać, że obudowa bez lampki do czytania ma dużą lampkę główną do oświetlania wnętrza. Wydaje mi się, że może ona lepiej świecić, czyli być lepsza od tej małej, która jest w obudowie razem z tą lampką do czytania. Ja bym zostawił jak jest - porządna duża lampka. Jakiś czas temu podmieniłem żarówki na LED'y i pomimo dość silnych LED'w świecą tak sobie - żarówki były oczywiście znacznie ciemniejsze. Żarówek w lampkach do czytanie nie podmieniałem na LED'y ponieważ nie będą świecić punktowo tak jak jest to przy standardowych żaróweczkach, w których włókno umieszczone jest centralnie. LED'y mają bardzo poodsuwane punkty świecące. Chyba LED'y w tych lampkach punktowych się nie sprawdzą. A poza tym, tak jak napisałem wyżej i tak nie używam tych lampek.

Dzięki Kolego za sugestie, ja na pewno też ich nie będę używał, ale za to moja żona jadąca z małym dzieckiem w foteliku już nie jednokrotnie dostrzegła problem braku oświetlenia podczas jazdy w nocy, dlatego zmotywowało mnie to do zmiany oświetlenia na tylnej kanapie :) Bo denerwuje mnie częste zapalanie oświetlenia w całym wnętrzu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzięi za podesłanie linku :)

NIestety nie jest opisane jak aktywować aby w tej białej kostce poszło napięcie, bez tego nie działa :(

Może ktoś podrzuci jak to aktywować :)

• 5 miesięcy temu...
Czy jest opcja automatycznego włączania się i wyłączania wewnętrznego oświetlenia w zależności od intensywności światła zewnętrznego. Czyli jak jest jasno na zewnątrz to po otwarciu drzwi oświetlenie wewnętrzne i podświetlenie klamek zewnętrznych nie włącza się natomiast gdy jest ciemno włącza się.

Odświeżę temat.

Kolega zadał bardzo mądre pytanie - mnie też bardzo interesuje czy jest to możliwe ?

Może komuś udało się uzyskać wyżej opisany sposób działania ośw. wewnątrz ?