Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Postanowiłem zmienić lampy tył w swojej e60 (moduł fabryczny LM2, produkcja 12.2006) na poliftowe. Udało mi się je (chyba) prawidłowo zakodować, tzn. świecą tak jak LCI + komputer nie pokazuje błędów spalonej żarówki. Niestety - zepsułem tym samym lampy przednie (przedlift, fabryczne, xenon + h7, nieskrętny) - po dodaniu do FA +MUEB lampy wariują:

1) na postojówkach palą się tylko brewki zamiast brewki + ringi

2) światła mijania mają bardzo krótki "zasięg świecenia" (wygląda jakby patrzyły maksymalnie w dół)

3) dotychczasowe światła drogowe z żarówki h7 przełączyły się na xenon (na jednej żarówce jest światło mijania oraz drogowe)

4) przy zakodowaniu wymuszenia "błyśnięcia" drogowymi na h7 zamiast xenon błyśnięcie nie działa (zapala się kontrolka od świateł drogowych ale brak efektu świetlnego z lamp)

Problem z przednimi światłami jest też w Welcome Light - lampy tył kodują się aż miło - przód niestety nie reaguje na wpisy lub działają tylko wybiórcze - nie mogę w ogóle włączyć brewek podczas Welcome Light + przód mijania zapala się od razu niezależnie czy zakoduje jako rozświetlanie lub całkowite zapalenie.

Dodatkowo po zakodowaniu Welcome Light nie pojawiają się one w iDrive (włączyłem welcomelight w cappl)

Problem polega na złym kodowaniu czy powinienem pozamieniać piny w kostkach lamp przednich?

Proszę o pomoc :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
+MUEB dodaje się kiedy zmieniasz przód i tył na lci.Ty masz tylko tył więc to nie zadziała.
Opublikowano

Dziękuje

Przy usunięciu +MUEB powinienem zakodować wyłączenie sprawdzania żarówek lamp tylnich czy coś jeszcze dodać ?

@edit

Po usunięciu +MUEB oraz wyczyszczeniu LMA czystym MAN'em przód wrócił do życia, ale z tyłu mam błąd spalonych kierunków oraz postoju (wiadomo) + brakuje drugiego światła stopu - świeci tylko zewnętrzna żarówka stopu (która również świeci przy pozycyjnych światłach z napięciem ponad 3v a po naciśnięciu stopu wzrasta do ponad 12v), ta od strony błotnika.

Opublikowano
Dziękuje

Przy usunięciu +MUEB powinienem zakodować wyłączenie sprawdzania żarówek lamp tylnich czy coś jeszcze dodać ?

@edit

Po usunięciu +MUEB oraz wyczyszczeniu LMA czystym MAN'em przód wrócił do życia, ale z tyłu mam błąd spalonych kierunków oraz postoju (wiadomo) + brakuje drugiego światła stopu - świeci tylko zewnętrzna żarówka stopu (która również świeci przy pozycyjnych światłach z napięciem ponad 3v a po naciśnięciu stopu wzrasta do ponad 12v), ta od strony błotnika.

@edit2

I znowu zepsułem przód - tym razem czyszczenie pustym MAN'em oraz profilem expert po vo nie pomaga - xenony świecą maksymalnie pod siebie (tryb awaryjny?), na błyśnięciu jest h7 a długie to h7 + otwarta przesłona na xenonie :duh:

Wygląda na to jakby auto "myslało", że mam bixenon :duh:

Powoli brakuje mi pomysłów co może być nie tak :|

P.S Inpa nie pokazuje żadnych błędów na module LM

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz pw to ci zdalnie ogarnę.