Skocz do zawartości

Zapchana odma + pytanie odnosnie nadkola oraz odnosnie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pare pytan odnosnie odmy oraz nadkola, moze zaczne od tego drugiego...

1. Zauwazylem jakis czas temu ze niestety mam uszkodzone prawe nadkole i za zderzakiem mam duza luke... (Zalaczam zdjecia jak to wyglada) chcialbym kupic nowe nadkole z allegro jednak potrzebuje Waszej pomocy... Czy takie nadkole (rowniez zalaczam zdjecie z aukcji jak to wyglada) Bedzie pasowac do mojego E46 sedan 2.2 2002r? Luka wyglada na dosc spora a te oslonki od nadkola za zderzakiem na aukcji wygladaja na... dosc male... co myslicie?

2. Mam rowniez problem z zapchana odma moj mechanik sprawdzajac ogolnie czy wszystko jest dobrze dostrzegl ze odkrecajac korek od oleju na silniku auto na cieplym silniku nie reaguje... Zauwazyl ze odma jest zapchana odpinajac kabel/przewod idacy do silnika, czy separator oleju odma firmy FEBI wraz z przewodami firmy MAX GEAR bedzie dobrym wyborem? Taki zestaw kosztuje okolo 260 zl lub moze polecicie mi cos lepszego?

//

Uszkodzone nadkole:

https://imgur.com/a/YG2rXPC

/

Nadkole z aukcji:

https://imgur.com/a/1I4TVvA

EDIT.

3. Mam rowniez jeszcze jedno pytanie odnosnie poziomu oleju w silniku, zaznacze moze odrazu ze moje BMW E46 320i 2.2 170km 2002 polift jest moim pierwszym autem i jestem laikiem motoryzacyjnym. Dzis chcialem troche wycofac autem, nie caly metr, w garazu aby moc zrobic zdjecia nadkola i sprawdzic opony bo przymierzam sie do zmiany na letnie postanowilem sprawdzic olej, wiec wycofalem, otworzylem szybe poniewaz zostawilem wlaczone radio i po jakichs 15 minutach po sprawdzeniu opon wzialem sie za sprawdzenie stanu oleju w silniku, wyciagnalem bagnet a prostokat na bagnecie czyli ten wskaznik.... suchy :shock: Jak jest to mozliwe? Sprawdzam stan oleju dosc czesto uwazam, przewaznie po podrozy, odczekam te 20-30 minut i wtedy sprawdzam stan zawsze mi pokazywalo okolo 3/4 tego prostokatu wiec chyba dobrze prawda? Wiec dlaczego teraz mi tak pokazalo? Pozniej po 10/15 minutach znowu sprawdzalem i juz sie poprawialo, przybywalo oleju na wskazniku, teraz tj. jakies 2 moze 2 i pol godziny po tej sytuacji sprawdzalem znowu stan, nie odpalalem silnika i pokazalo prawie lub te idealnie 3/4 ile mialem zawsze wiec juz jest dobrze ale dlaczego tak sie dzieje? Czy jest to powod do obaw? Jest to normalne? Zauwazylem rowniez ze mam jakby to nazwac... na wskazniku nierowny poziom(?) Na jednej sciance troszke mniej niz na drugiej i na poziomie jest jakby fala(?) ale to juz raczej normalne prawda? Co uwazacie? Jest powod do niepokoju? Jak to wyglada?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak można kupować coś max gear..litości. Poziom oleju sprawdza się 5 minut po zgaszeniu rozgrzanego silnika, wtedy jest wiarygodny pomiar.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nigdy nie mialem z ta firma stycznosci jak rozumiem nie polecasz jej? Co moglbym w takim razie wybrac? Co do oleju zaniepokoila mnie ta sytuacja co o niej myslisz? Wczoraj wieczorem gdy samochod stal caly dzien w garazu chcialem sprawdzic stan oleju, byl w porzadku okolo 3/4 bagnetu tak jak zawsze w sumie MOZE minimalnie mniej(?) Pozniej odpalilem auto na pare chwil zostawilem zgaszone z wlaczonym radiem po paru minutach calkowicie wylaczylem i sprawdzilem powonie stan oleju czy taka sytuacja co pisalem w pierwszym poscie bedzie sie powtarzac, wyciagam bagnet a wskaznik suchy... Moglbys mi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje skoro chwile przed bylo 3/4? Czy powinienem sie tym przejmowac? Jest to cos niepokojacego czy raczej wszystko w porzadku?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież napisałem jak masz sprawdzać poziom oleju :roll: po to jest instrukcja żeby do niej się stosować. Przewody np. febi. Wejdź ma czescidobmw.pl i wpisz numer odmy, tam dostaniesz zestawy polecanych firm, które można z czystym sumieniem montować. Dodatkowo warto zapytać sprzedawcę co poleca kupić, zdecydowanie polecam taką formę zakupów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.