Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Bardzo proszę o pomoc!

Od wczoraj mam problem z samochodem (E91 2008 lift). Samochód po zamknięciu drzwi kierowcy od razu się zamyka, składa lusterka, włącza alarm (tak sądzę po kontrolce). Nie ważne czy jestem w środku czy na zewnątrz, czy jechałem, czy samochód odpalony czy zgaszony. Co ciekawe po trasie, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki od razu po paru sek składają się lusterka, a następnie po otwarciu i zamknięciu drzwi kierowcy zamyka się cały samochód.

To co jest wkurzające to fakt, że po tym zamknięciu, samochodu nie da się otworzyć przez dobrą minutę albo więcej. Innymi słowy jak na stacji benzynowej wysiadłem z samochodu i chciałem wyjąc kurtkę z bagażnika to już niestety po temacie, musiałem czekać.

Próbowałem z drugim kluczykiem - to samo.

Zacząłem myśleć, a co jeśli bym spróbował otworzyć manualnie kluczykiem i tu uwaga zonk. Mam nawiercony zamek od drzwi kierowcy, ewidentnie ktoś chciał się dostać do środka. Czy to może mieć wpływ na powyższe zachowanie samochodu?

waH6hQ3.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli się da to wyjmij samą wkładkę zamka, jest to możliwe po zdjęciu osłony i sprawdź co się będzie działo.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Jutro z samego rana jadę do mechanika żeby na pewno mieć zrobiony ten zamek to pewnie wtedy się okaże czy to jest winą. Nie rozumiem tylko po cholerę ktoś się próbował dostać do samochodu, niczego w nim nie trzymam, jest czysto i pusto we wnętrzu. Poza tym jest alarm, immobiliser co by to komuś dało że się dostanie?

Teraz próbując rozkminić myślę czy przypadkiem auto nie myśli że jest cały czas zamykane kluczykiem manualnie? I przez to zamykają się od razu lusterka (normalnie trzeba przytrzymać przycisk) i zamyka po zamknięciu drzwi kierowcy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdopodobnie tak.

Biorąc pod uwagę stan zamka był to zwykły wandal bez pojęcia.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Teoretycznie to może być przyczyna bo widać bębenek jest przekręcony w lewo, prawidłowo powinien być w pionie. Skoro jest uszkodzony to spróbuj go ustawić śrubokrętem w pionie. Być może jest lekko przekręcony i łapie zamykanie sprawdź również w komputerze czy nie masz ustawionego auto zamykania może tam się coś sknocilo. Jesli masz to powyłączać wszystko

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Dzięki za wiadomości Panowie. Jak się okazało ktoś o ilorazie inteligencji podobnym do ameby próbował łamakiem wyłamać wkładkę, co nie dość ze się do końca nie udało to jeszcze spowodowało zamykanie się samochodu. Wkładka była przekręcona na zamykanie. Po wyjęciu wkładki i odpowiednim ustawieniu już się samochód nie zamyka. Teraz próbuje dorwać nowa wkładkę.