Skocz do zawartości

E91 2010r problem z kontrolka akumulatora

Wojtek1912_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z akumulatorem a mianowicie na zapłonie po kilkunastu sekundach wyświetla na żółto kontrolke aku i odcina prąd, nie gra radio itd. Na włączonym silniku wszystko gra. Auto odpala bez problemów. Btool w zakładce akumulator pokazuje stopień naładowania 50% , stopień zużycia 30%. Czy miał ktoś podobne sytuację? Co moze być tego przyczyna? Z góry dziękuję za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze

Akumulator do wymiany. BMW szybko prosi o wymianę. Z tego co pamiętam jeśli naładowanie spadnie poniżej 40% to według BMW jest do wywalenia mimo, że auto odpala bez problemu.

Najlepsze, że taki akumulator wsadziłem do E46 i od dwóch lat śmiga bez problemu:)

• Zasłużeni forumowicze
bo dużo sterowników jest uczulone na spadki napięcia itp... Inżynierowie pewnie stwierdzili, jak stać na BMW to stać na nowy akumulator. Ten fabrycznie montowany i tak ma dłuższą żywotność niż przyjęta przez nich żywotność samochodu.

spacer.png

Panowie , a może to być problem z alternatorem ? Niektóre osoby mi tak podpowiadają. Z ciekawości zmierzylem napięcia alternatora , 14,3v na pracującym silniku i 12,3v na wyłączonym silniku. Te parametry wg mnie sa dobre wiec alternator wg mnie jest ok.

Zauwazylem jeszcze jedna sprawę. Badajac akumulator btoolem wartość naładowania aku nie chce wzrosnąć powyżej 40% mimo ze ostatnio zrobiłem 600km autostrady i ogólnie jazdy w mieście jest mało.

Stopień zużycia akumulatora 32%

Pojemność pozostała 62ah

Myślę ze akumulator do wymiany ale jeszcze raz chciałbym sie upewnić. , tym bardziej ze niektórzy podpowiadają ze akumulator jest dobry , skoro odpala bez problemu i problem lezy gdzie indziej.

Będę wdzięczny za komentarz :)

• Zasłużeni forumowicze
akumulator. jak ma juz z 7-8 lat to nawet jak jeszcze nie padl to i tak samochod chce wymiany. jesli raz zarejestrowal w sterowniku koniecznosc wymiany to chocbys pojechal na Ksiezyc to i tak juz nie podniesie napiecia bo go nie laduje powyzej pewnego poziomu. tylko wymiana na nowy i rejestracja wymiany w sterowniku.

• Zasłużeni forumowicze
Poza tym 12,3 to za mało w stanie spoczynku. 12,6V to jest ok. Palić będzie, tylko przestają działać światła powitalne, ogrzewanie tylnej szyby i lusterek, chyba też grzane fotele, czyli prądożerne odbiorniki.