Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Z racji iż w mojej okolicy mało jest kompetentnych osób jeżeli chodzi o automaty które by mogły coś sensownego zaradzić szukam pomocy w internecie, według mnie nawet problem nie leży w skrzyni. Samochód 535D z 2004r, przebieg 279 tysięcy. Olej zmieniony dynamicznie przy 275k, fachowcy mówili że brak opiłków, specjalista który się przejechał autem powiedział ze konwerter według niego jest ok. Na zimnym silniku samochód przy wrzuceniu tempomatu szarpie obrotami. Wyczytałem kiedyś gdzieś że uszkodzone sprzęgło hydrokinetyczne powoduje tylko falowanie obrotów które nie ma wpływu na plynnosc jazdy auta. U mnie wygląda to tak że auto gdy spada z obrotów ujmuje sobie gazu, gdy wchodzi na obroty znowu jakby dodawało. To całe falowanie czuć na samochodzie, takie szarpanie do przodu do tyłu, do przodu do tyłu. Wystarczy przejechać kilka kilometrów żeby to znikło. Grupy na FB nie pomogły, może spotkam kogoś tutaj co byłby w stanie mnie naprowadzić na sensowny trop, zanim wydam kilkanaście set złotych na wymianę wszystkiego po kolei a to i może nawet nie pomoże bo przebiły się tematy osób które wyjechały 6k chudsze po remoncie skrzyni za bramę warsztatu i dalej im falowało. Czy może mi ktoś powiedzieć z grupowiczów, oczywiście taka osoba która miała do czynienia z awaria konwertera a nie słyszał od sąsiada który ma wujka który ma brata.. Czy zużyte sprzęgło hydorkinetyczne nie ma wpływu na płynność jazdy? Bo na moje oko gdyby nie te dodania ujęcia gazu to auto szło by płynnie. Ciepłe to i nawet na tempomacie pod wzniesienie równo trzyma obroty. Skrzynia też miewa swoje humory, ale kupiłem auto wymieniłem olej w automacie i czasami szarpnie przy agresywnej redukcji albo z 1 na 2, ale nie ma tragedii, będę ją robił prawdopodobnie przy kolejnej zmianie oleju chyba ze sytuacja drastycznie się pogorszy z jej pracą. Załączam filmik i może coś razem wydumamy. Były jakieś poszlaki sprawdzenia EGR, ale też błędów pod ISTA brak. Wrzucam filmik, kaszanka bo nagrany podczas deszczu, nie słychać sinika ale uwierzcie mi na słowo on po prostu szarpie niepotrzebnie dodając gaz i go ujmuje i tak wkoło. Liczę na jakąś sensowną dyskusję, może trafi się jakaś osoba która to przeczyta, może z tym ciągle walczy albo udało się jej to zwalczyć. Miłego wieczoru.

Filmik:

Edytowane przez radoboski95
Opublikowano
Sprawdź ładowanie, miałem to samo, z tym że u mnie zmieniała skrzynia biegi płynnie, ale na zimnym przy 80kmh zaczynał szarpać szczególnie pod górkę, wymieniłem przepływke, 2 dni był spokój, potem znów wróciło do tego samego punktu, sprawdziłem ładowanie a tam 9 na off, 11 na włączonym od rana, 17 nawet jak podczas jazdy, okazał się stuknięty regulator napięcia. Wystarczyło odpalić auto włączyć od razu wycieraczki i miało się wrażenie że za chwilę staną, żadnych błędów u mnie
Opublikowano
Sprawdź ładowanie, miałem to samo, z tym że u mnie zmieniała skrzynia biegi płynnie, ale na zimnym przy 80kmh zaczynał szarpać szczególnie pod górkę, wymieniłem przepływke, 2 dni był spokój, potem znów wróciło do tego samego punktu, sprawdziłem ładowanie a tam 9 na off, 11 na włączonym od rana, 17 nawet jak podczas jazdy, okazał się stuknięty regulator napięcia. Wystarczyło odpalić auto włączyć od razu wycieraczki i miało się wrażenie że za chwilę staną, żadnych błędów u mnie

oo czyli jednak przeplywka nie pomogla na majtanie obrotami ;(

Opublikowano
Odpiąłem wężyk podcisnienia od egr, bylo trochę lepiej ale jeszcze falowania pozostały. Tylko dziwna sprawa nie wyskoczył mi check po zdjęciu wezyka
Opublikowano
Mam ten sam problem. identyczne zachowanie na zimnym silniku przy rozgrzanym nie wystepuje u mnie mechanicy obstawiaja konwerter ale na razie wstrzymuje sie z wymiana gdyz szukam opcji podmiany na jakaś wytrzymalsza skrzynie co zniesie 900 Nm