Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tutaj nowy , chciałbym się dowiedzieć czy do kamery cofania jest potrzebny jakiś moduł ? Od paru miesięcy posiadam Bmw F31 2014 nawigacja nbt , auto posiada zamontowaną kamerę cofania ( nie ori ) . Wszytko jest podłączone lecz po wciśnięciu R nie ma obrazu . Auto posiada możliwość odtwarzania na postoju teledysków .

Proszę mi powiedzieć czy jest możliwość że ktoś wymontował moduł odpowiadający za kamerę ?

Dziękuje i Pozdrawiam :)

Opublikowano

Musze podjechać autem do kogoś kto się zna , lecz zauważyłem że jak cofam dookoła kamerki zapalają się ledowe światełka . Wydaje mi się że jest dobrze podłączona .

Możliwe że będzie działać tylko z oryginalną kamerka .

Za kamerkę jest odpowiedzialny jakiś moduł ? Proszę o pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widać, że wziąłeś się za retrofity nie mając podstawowej wiedzy i niczego nie czytając.

:search:

Podłączenie samej kamery nic nie da. Niezbędny jest moduł (niezależnie czy robi się to na częściach ori, czy też na zamiennikach).

Na odległość nikt Ci raczej nie pomoże, bo nie wiadomo co masz nakombinowane. Do czego w ogóle masz podłączoną kamerę?

Opublikowano

Masz racje , moja wiedza jest malutka jeśli chodzi o takie sprawy :D

Wkurza mnie ,że kupiłem auto z zamontowaną chińską kamerka a nie działa . Zrobie pare fotek i wrzucę , kamerka jest zamontowana nad tablica rejestracyjną i kabel idzie gdzieś do środka , nie widać gdzie . Po włączeniu wstecznego widać jak diody dookoła kamery się zapalają więc wydaje mi się ze jest gdzieś do nawigacji podłączona. Może jakoś mi wytłumaczysz co trzeba wyjąc aby sprawdzić czy kamera jest dobrze podłączona. Gdzie powinien być umieszczony moduł odpowiadający za kamerę ?

Dziękuje

Opublikowano

Witam

Oryginalnie moduł kamer/y zamontowany jest po stronie kierowcy jakby za gniazdem OBD.

W Twoim przypadku, jedynym wyjściem jest metoda "po sznurku do kłębka" - po kablu do modułu.

Ori kamera cofania zamontowana jest w klamce klapy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeciez chlopak wyraznie kierunkuje ze nie ma ori kamerki, ori nie maja zadnych swiatelek. Czyli ma chinska kamerke podlaczona do nbt bez modulu. W takim przypadku, a widac ze kamerka wstaje, pewnie sama optyka jest uszkodzona. Zakup nowego chinczyka powinien rozwiazac problem.