Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, opisze swój problem, może ktoś się spotkał z czymś podobnym.

Pękł zbiorniczek wyrównawczy na pionowej ściance (raczej chyba standardowa usterka e46?). Zbiorniczek miał zmieniony korek firmy Vaico bo miałem już kiedyś problem z układem chłodzenia.

Oczywiście przy tej awarii wyświetliła się kontrolka od poziomu płynu chłodniczego, brak ciśnienia w układzie - miękkie węże i brak ogrzewania.

Zbiornik wymieniony na FEBI - korek został Vaico. Układ został odpowietrzony, ogrzewanie wróciło do normy. Radość z jazdy trwała kilka km po czym zaświeciła się znów kontrolka, gdy obroty zeszły przy zatrzymaniu pojazdu. Węże miękkie tak, że da się ścisnąć je dwoma palcami ścianka do ścianki. Odkręcam korek na ciepłym i pracującym silniku, słychać syknięcie. Bagnet wyskakuje do góry, płyn czysty i widoczny, strumień powrotny jest, kontrolka nie gaśnie. Wskazówka od temperatury trzyma pion, na kompie brak błędów. Zgaszenie silnika i ponowne odpalenie usuwa kontrolkę na chwilę po czym znów wraca i jest przez cała trasę. Zrobione kilka km, zaparkowane - sprawdzam płyn - stan taki sam jak wcześniej strumień jest, węże miękkie ściskam dwoma palcami, jakby nie było ciśnienia.

Samochód pojechał jeszcze raz na odpowietrzenie i zmianę czujnika poziomu płynu. Przy odpowietrzaniu na starym czujniku kontrolka nie gasła, po zmianie czujnika na inny (używany) zgasła. Pomogło na ok 15km po czym kontrolka wróciła gdy zatrzymałem samochód. Węże twarde - tak jak wydaje mi się powinno być przy tym układzie, da się je lekko nacisnąć, ale nie ma mowy o ściśnięciu jak wcześniej. Wyjechałem, po przejechaniu ok 400 metrów kontrolka gaśnie. Zaświeca się na postoju za chwilę. Węże nadal twarde, odkręcam zaworek przy zbiorniczku idzie płyn. Odkręcam korek, stan full, bagnet wyskakuje do góry, strumień ok. Zmiana korka na stary. Po ruszeniu kontrolka gaśnie i przez drogę ok 10 km nie zaświeca się, dojeżdżam na miejsce docelowe, zatrzymałem pojazd - kontrolka zaświeca się. Węże miękkie da się ścisnąć, płyn poziom full, strumień jest. Kontrolka gaśnie i samochód przez ok 10 minut pracuje na wolnych obrotach i kontrolka nie wraca. Podłączam Inpe, żeby sprawdzić temperatury. Temp oleju 88, Temp płynu 88, "Temperatura na wylocie wody chłodzącej"(niem. Kühlwasseraustrittstemperatur) 80 - sprawdzane na postoju. Zmian czujnika na powrocie? (tam gdzie wartość 80st. (Kühlwasseraustrittstemperatur) - czujnik po stronie pasażera na dolnym wężu przy chłodnicy)- wartości te same. Kontrolka w dalszym ciągu nie zaświeca się. Uruchamiam test 7 na wyświetlaczu - temperatura 88/89 - Inpa potwierdza to podczas jazdy. Temperatura na Kühlwasseraustrittstemperatur spada do 51 podczas jazdy. Cała droga ok 10 km bez problemu temperatura na wyświetlaczu ok 89 st, na inpie to samo. Kontrolka od płynu nie świeci. Zatrzymałem samochód - kontrolka zaświeciła się Podjechałem do tyłu i do przodu parę metrów - zgasła, po chwili wróciła, znów podjechałem do tyłu i do przodu - brak reakcji kontrolka świeci. Sprawdzam węże - miękkie da się ścisnąć. Odkręcam korek - kontrolka gaśnie, stan płynu full, strumień jest.

Po ok. godzinie ruszam, temperatura doszła mi max do 91st wg testu 7. Przez całą drogę (ok. 10 km) kontrolka nie daje o sobie znać. Zajeżdżam na miejsce zatrzymałem samochód kontrolka świeci. Następnie po ok pól godzinie znów kilka km zrobione i kontrolki nie ma, ale węże dalej miękkie pomimo temperatury. Zmieniam korek na ten vaico i robię kilka km, gdzie przy zatrzymaniu przed światłami wyskakuje kontrolka płynu. Włączam test 7 temp 89st. Po ruszeniu kontrolka za chwile gaśnie, robię kilka km w tym trochę mocniej kręcę obroty silnika, zajeżdżam na miejsce, sprawdzam węże są nieco twardsze tzn jest większy opór przy ściskaniu ich, ale nadal dają się ścisnąć. Rzucam okiem na zegary - kontrolka się świeci. Odkręcam korek - płyn full, strumień jest. Trzaskam maską, wypada nerka idę do domu..

Olej czysty, płyn czysty, masła na korku czy bagnecie brak, samochód nie kopci (lekki dymek, ale jest wilgotno - cały dzień pada, temperatura powietrza ok 3/4 st - ma prawo lekko parować z wydechu), ale nie śmierdzi płynem, olejem - niczym. Silnik ma moc, chodzi równo.

Spotkał się ktoś z takimi cudami?

Co mi przychodzi do głowy to:

- Zapowietrzony układ ? (dwa razy odpowietrzany)

- Uszkodzony czujnik poziomu cieczy ?

- Uszczelka pod głowicą ?

- Padająca pompa ? (wyciągana była parę miesięcy temu i była ok)

Jakieś sugestie? pomysły? wskazania?

Będę wdzięczny za pomoc.

FYvxC3KeUdiA-B5i2J79L6NJ7I4801yPJkJIJjJAyTkVPXkyrY1Dmwzg3ypnUmmNffW2lc08veDB-f7hNoarklyVMwfPL7ywez4F-_DuZjw8q_zekmKUKJmKMDyL-MgjHnAKHKYtjt87yFtoBYXFaHYWLwQCR2bkavUl3PJpcPk_76CCS4FNMBTneH2SpCmKBqI_3m_gghCnbACX__2ecLcD5TQzZXPchSZxpE8mRH0yuAG100WGpjdyVWlS86y4di3mylmQ1leN87XEWJzCIYG6_RuSwGPNEOPRUjakWbMRVhxm-_jlvVVraF8NiGRV6mAjhu946GIL4_v9LD7LIjCrPriMrpt91rUiBluzoVGqWVwxtmccTnHnkYssI2ImQ905RVHUOfDNK0Q9qoXlR8t4TVGCZFciV_A4u1ZXiO9a4FA9p5qi5rXedcFzsBhO5Cl1bd3GV4gN9ms2_MrbjjgXjiy3nElXwSpuo7gcdg0FRHGFUiPeFmYCMc-g3YxK3qt2Z30VPyaAEh8DsEDG16UoZB_MmM1RT2Ia2_SSlRn25i0QaDLnjlxlPfhQxGicKQ5g8vNP7n1JqHBsEtr5xZ2DIKbeMbTWe0AZcyhmWWi4FcqQOg5kutKLhCIVRe3tZsU1APG7WyrdQVYA_mW2R0HJBdncqi9E1D7m1gZTJsY8yCpIaIMgbc8=w1219-h914-no

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powietrze w układzie, czujnik trudno powiedzieć, wróć do oryginalnego a korek nowy oryginał lub hella/behr, nic innego. Zdjęcia nie widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dodam, że problem z kontrolką pojawia się tylko na rozgrzanym silniku.

W wężu od zbiornika wyrównawczego do termostatu jest ciśnienie, a wąż jest ciepły. Aktualnie założony korek Vaico.

Opublikowano
Miałem ten sam problem , póki nie założysz ori zbiorniczka będzie ci się ta kontrolka swiecic niestety .. Dodam że kombinowałem z czujnikami ,odpowietrzałem, korki podmieniałem i nic to nie dawało tylko jak silnik się zagrzał odrazu sie zapalało .. tylko ori zbiorniczek wyrównawczy rozwiązał problem..
Opublikowano
Miałem ten sam problem , póki nie założysz ori zbiorniczka będzie ci się ta kontrolka swiecic niestety .. Dodam że kombinowałem z czujnikami ,odpowietrzałem, korki podmieniałem i nic to nie dawało tylko jak silnik się zagrzał odrazu sie zapalało .. tylko ori zbiorniczek wyrównawczy rozwiązał problem..

Miałeś takie same objawy?

Czemu tak by się działo?

Opublikowano
Podobno w zamiennikach jest problem z pływakami i dlatego swieci się kontrolka .U siebie też miałem załozony zbiorniczek Febi ,podmieniałem czujnik z tego co jest w zbiorniczku od płynu do spryskiwaczy ,Ba! nawet specjalnie kupiłem czujnik Febi bo myślałem ze to jakiś związek będzie miało ale nic nie pomogło .. nie wiem jak zbiorniczki z innych firm się zachowują ale podejrzewam że będzie to samo .. więc tylko ori wg. mnie rozwiązuje ten problem.. PS. Mam nawet ten sam silnik co ty :wink:
Opublikowano

No to już jest jakiś trop.

Własnie zastanawiałem się nad tym pływakiem i nawet go wciskałem do środka, ale nie wyskakiwała kontrolka w tedy.

Też myślałem o podmianie tego czujnika, tak jak mówisz, ale nie robiłem tego jeszcze. Wymieniony jest na jakiś używany, ale to nie rozwiązało problemu.

Dzięki za odpowiedź :cool2: .

Dałbyś rade podesłać mi numery OEM zbiorniczka? Mój został na warsztacie i poszedł w kosz, pewnie już go nie mają, ale dopytam jeszcze.

Oby to było to bo takich cudów nie widziałem jeszcze w tym aucie.

PS. zadowolony jesteś z niego? Jakieś inne problemy miałeś?

Opublikowano
17 11 7 573 781 . Mamy stare dobre m52 więc na silnik złego słowa nie dam powiedzieć :P lecz osprzęt po 20 latach już może płatać figle a jak wiadomo to jest bmw i one zbytnio nie toleruje zamienników z resztą teraz tego doświadczasz :wink: Ja za zbiornik bez korka dawałem 360zł w ASO po zniżkach
Opublikowano

Dziękuję Tomo za numer.

Bronię się jak mogę na razie i nie dopuszczam myśli, ze to może być jednak uszczelka pod głowicą.

Pewnie, poszukam jakiejś używki na razie, żeby tylko sprawdzić czy to aby na pewno to.

Dokładnie, 20 lat - cokolwiek ma prawo już powiedzieć pass.

Opublikowano
Czemu podejrzewasz upg? Jak to ci się dopiero zaczeło pojawiać po wymianie zbiorniczka to masz odpowiedz .. :wink:
Opublikowano

Dlaczego to podejrzewam?

Ilu mechaników czy osób interesujących się motoryzacją czy mechaniką bym nie zapytał to każdy w jednych z przyczyn podaje uszkodzenie uszczelki.

Sam już głupieje. Masła nie ma, nie kopci nadmiar, olej czysty, płyn czysty, ogrzewanie jest, płynu nie wywala, temperatury tak jak pisałem są okej.

Kiedyś już miałem problem z ta kontrolką, ale winny okazał się kawałek plastiku ze starego termostatu (prawdopodobnie), który blokował przepływ płynu w pompie. W tedy nie było ciśnienia w wężach i też kontrolka się pojawiała. Po wyjęciu pompy i tego plastiku i odpowietrzeniu wszystko było ok przez kilka miesięcy do czasu tego zbiorniczka. Też w tedy było podejrzenie uszczelki, ale kazałem wyciągnąć pompę i w tedy miałem rację.

Masz rację, takie cuda dzieją się po wymianie zbiorniczka i chyba postawię na niego no bo skoro ciśnienie jest, temperatury ok, ogrzewanie ok, wszystko zdaje się być ok, a ta franca się zaświeca?

Zbiorniczek niby Febi, niby nowy, ale dałeś mi trochę nadziei.

Opublikowano
Raczej bym obstawiał zbiorniczek a wracając do jego pęknięcia to mógł strzelic przez właśnie ten korek który nie był ori .. ten oto korek jak jest za duże cisnienie w układzie ma za zadanie ,,upuszczać" je a jak nie upusci to rozsadza zbiorniczek na pionowym łączeniu bo to najslabszy punkt tej układanki ..
Opublikowano

Zbiorniczek pękł własnie na pionowej ściance.

Korek też zmienię na behr, ewentualnie może dorwę gdzieś ori używkę ze zbiorniczkiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zbiornik hella, ewentualnie meyle. Febi do bmw można montować tylko w przypadku gdy ten producent robi części na pierwszy montaż, czyli np. czujniki wysokości zawieszenia, w innym z reguły to wyrzucenie kasy w błoto.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze , aczkolwiek jak auto zamierzasz posiadać dłużej to celowałbym w ori i będziesz mieć święty spokój.. :wink:
Opublikowano

Dzisiaj lub w poniedziałek postawię jeszcze tester na CO2 w układzie, jeśli nie wykaże spalin w układzie to będzie zmiana zbiorniczka.

Kiedyś już testowałem, nic nie wykazało, oby tym razem było tak samo.

Opublikowano

Cześć,

Dopiero dzisiaj udało mi się wymienić zbiorniczek.

Oryginał nie był i cena sięgała powyżej 400pln dlatego zaryzykowałem i zamówiłem BEHR/Hella. Na naklejce magiczny napis "Made in China". W zestawie czujnik od poziomu płynu.

Na chwilę obecną błąd nie wyskoczył jeszcze i mam wielką nadzieję, że już tak zostanie.

Także mogę chyba potwierdzić to co pisaliście i to co wyczytałem na forach, ze Myle HD, a na pewno Febi w tym przypadku nie nadają się do użytku.

Pozdrawiam