Skocz do zawartości

M52TUB28 - nietypowy problem z EWS

uksz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów! Jako, że jest to mój pierwszy post, chciałbym powiedzieć Cześć! :D

Do rzeczy.

Niedawno temu zakupiliśmy z dziewczyną (a właściwie to Ona jest właścicielem) E39 z silnikiem 2.8 z 99 roku. Autko nie sprawia praktycznie żadnych problemów, uważamy to za bardzo dobry zakup, tym bardziej, że ciężko jest teraz dostać E39 z tym motorem w dobrym stanie. Jest jednak jeden problem dotyczący modułu EWS. Nie potrafiłem znaleźć nigdzie odpowiedzi ani podpowiedzi na ten konkretny problem. Średnio co 40-te uruchomienie pojazdu nie daje się go w ogóle uruchomić. Pompa idzie, rozrusznik kreci, ale nie ma iskry. Po wpięciu się pod komputer wywala błąd "EWS Manipulation". Gdy wykasuje się błąd i zsynchronizuje DME z EWS samochód znów odpala, ale znowu po tych 40-tu razach auto jest unieruchomione z tym samym błędem. Spotkał się już ktoś z takim przypadkiem? Chcielibyśmy raczej zachować immo, dlatego kasowanie z komputera EWS to będzie decyzja ostateczna. Jest jakaś inna metoda synchronizacji (do tej pory tylko przez komputery diagnostyczne), która jest dostępna tylko w INPIE, czy jednak trzeba będzie kombinować z innym zestawem DME+EWS?

Pozdrowienia!

• Zasłużeni forumowicze
Jak dla mnie to moduł EWS do wymiany, czasami tak się zdarza że gubi pamięć. Najprościej to usunąć EWS raz na zawsze, ale jak chcesz tego uniknąć, to albo nowy moduł EWS plus zgranie go prze fachowca ze sterownikiem i kluczykami , albo komplet do odpalenia, ale wtedy kluczyk nie pasuje. Ja bym kupił drugi moduł EWS. Sprawdź jeszcze bezpieczniki.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Najprościej i najtaniej będzie wyłączyć EWS programowo. Zgrać "mapę" i wysłać plik do obróbki ewentualnie zdemontować DME i albo wysłać do speca lub podjechać do warsztatu niech ogarnie to na miejscu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

• 1 miesiąc temu...