Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Piszę z problemem w moim bmw e90 z 2007 roku

Otóż gdy chcę wejść w climate na komputerze przesuwając gałkę iDrive w lewo otwierają sie ustawienia. Po kliknięciu na gałkę iDrive tez otwierają sie ustawienia tak jak powinny. Dodam ze gałka iDrive działa poprawnie. Czy ktos spotkał sie z takim problemem, da sie to jakoś naprawić czy trzeba kompa podpinać. Auto użytkuje od niedawna.

Pozdrawiam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo navi od e60 zle przekodowana albo samo kodowanie. E90 nigdy nie mialy mozliwosci ustawienia temp z panelu idrive.
Opublikowano

Po kliknięciu przycisku auto na panelu klimy wyskakuję na wyświetlaczu sterowanie klimy i tam nie ma regulacji temp tylko sily nawiemu na szybkę środek i nogi, timer itp

Wydaje mi sie że właśnie to powinno włączyć sie po przesunięciu idriva w lewo na samym początku a nie ustawienia. Myślisz ze kodowanie pomoże?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E90 nigdy nie mialy mozliwosci ustawienia temp z panelu idrive.
Gdzie wyczytałeś, że Patrykkk9 chce ustawić temperaturę w panelu? Poprzez iDrive ustawiasz siłę nawiewu na poszczególne "kratki".

Z opisu Patrykkk9 ja w ogóle nie zrozumiałem, w czym ma problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po kliknięciu przycisku auto na panelu klimy wyskakuję na wyświetlaczu sterowanie klimy i tam nie ma regulacji temp tylko sily nawiemu na szybkę środek i nogi, timer itp

Wydaje mi sie że właśnie to powinno włączyć sie po przesunięciu idriva w lewo na samym początku a nie ustawienia. Myślisz ze kodowanie pomoże?

Piszesz trochę chaotycznie ale jeżeli dobrze rozumiem, to poprzez iDrive możesz ustawić jedynie siłę nawiewu na poszczególne "kratki"? Tak właśnie ma być. Temperaturę ustawiasz pokrętłami przy radiu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sile nawiewu z panelu idrive e90? Masz tak u siebie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak. Siłę nawiewu. Poprzez iDrive możesz ustawić co, gdzie i ile ma wiać. Oczywiście nie ustawiasz konkretnej "kratki", ale "grupę kratek".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To super. Nigdy nie spotkalem sie z tym w e90 mimo iz przewalilem cala mase tych aut. No nic, uczymy sie cale zycie. Trzeba sprawdzić kodowania.
Opublikowano

Jeszcze raz od początku

Gdy odpale auto i jestem na samym początku gdzie mogę wybrać 4 opcje tz w lewo klima, w górę kontakty, w prawo nawigacje a w dół radio, chcąc wejść w klime czyli sila nawiemu na klatki przesuwając idrive w lewo włączają sie ustawienia a nie sterownie klimą. Ustawinia powinno sie włączać kliknięciem w idrive i to też działa. Dodam ponownie ze iDrive działa prawidłowo bo np. na mapie przesuwnie działa prawidłowo we wszystkie strony. Wydaje mi sie ze jest cos przkodowane lecz mogę sie mylić. Moje pytanie więc czy mogę to zmienić z poznimu samochodu czy potrzeba podpiąć komouter. Jesli dalej nie pisze zbyt jasno moge podesłać filmik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest jasne teraz. Dla mnie, oczywiscie kolega wyzej twierdzi inaczej, nie ma mozliwosci sterowania nawiewami z idrive, w e90. Ta opcja istniala tylko w e60. Nie bede sie spieral bo pewnie nie wiem wszystkiego. Konczac, u ciebie cos jest zle ustawione i nie zrobisz tego inaczej jak kodujac auto.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W przedliftach dało się to ustawiać. Niemniej tak jak mówi kkx5 problem jest prawdopodobnie w kodowaniu.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj na forum pod hasłem kodowanie ncs albo znajdź kogoś kto to umie.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest jasne teraz. Dla mnie, oczywiscie kolega wyzej twierdzi inaczej, nie ma mozliwosci sterowania nawiewami z idrive

W e91 mojej żony można

HDJjzg.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spoko, to juz zostalo wyjasnione, w starych ccc byla taka opcja. Ja nigdy jej nie widzialem. Dzieki za foty.
Opublikowano
Dziękuję panowie za pomoc, sprawa wyjaśniona. Powodem tego jest kontroler iDrive który prawdopodobnie sie wyrobił i trzeba go przesuwać łapiąc jak najniżej sie da. Gdy zlapie sie na środku lub wyżej i przesunie dzieje sie jak opisywal wyżej.