Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Przekopalem chyba wszystkie fora i nie mogłem znaleźć nic co dolega mojej e46 323ci. Chodzi o to że na wolnych obrotach nie ma obiegu. Nie ważne zimny czy 96-97 stopni. Nie ma wcale. Zaczyna 'przelewać' dopiero od ok 1300obr. Nowa pompa wody, nowy termostat. W tamtym roku strzelił zbiornik z wężem na dole więc to tez jest nowe i korek zbiornika też nowy. Nadal bez zmian. Odpowoetrzony jest na pewno dobrze. Nie mam pojęcia co zrobić? Temp niby nie przekracza 97 stopni ale jest źle. Czuje że tak nie powinno być. Obieg powinien być ciągle a nie tylko od pewnych obr. Poziom wody po chwili pracy na luzie się podnosi a jak dodam lekko gaz to od razu opada i jest okej. Myślę żeby zamontować jakąś dodatkową pompe wody. Pomoże ktoś?
Opublikowano
No to może inaczej bo widzę że ciężki temat i rzadki problem. W ktorym miescu wpiąć taką pompke żeby 'pomogła' tej pompie na pasku i był lepszy obieg na wolnych obrotach. Może z dodatkową pompką wtedy będzie przelewał też na wolnych obr. Wolałbym ją wstawić gdzieś na tych mniejszych węzach. Jakieś propozycje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W kopciuchach jest dodatkowa pompa wody razem z elektrozaworem ogrzewania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wiem że w dieslach jest ale gdzie to podłączyć w m52tu? Od zbiornika odchodzą 2 węże te mniejsze jeden mniej więcej po środku zbiornika a drugi na samym dole. Który z nich jest od czego tak żeby sensownie się wpiac?
Opublikowano
Skoro przelewa przy wyższych obrotach a na niższych nie to raczej problem pompy. To, że jest nowa jeszcze nic nie znaczy.
Opublikowano
Stara pompa robiła tak samo ale zaczęła zimą piszczeć to zmieniłem na nową polecaną. Wiec pompe bym sobie odpuścił. Ale gdzie wpiąć tą dodatkową?
Opublikowano
Tak jest gaz. Ale gaz i ogrzewanie już jest Jak wskaźnik od temp jest na końcu niebieskiego pola. A co mógł ktoś źle wpiac przewody od gazu? Ja go kupiłem już z gazem ponad 3 lata temu zimą i pierwsze problemy z obiegiem zauważyłem wiosną i tak do tej pory się męcze. Wczesniej nawet nie bykem swiadomy tego to moje pierwsze bmw. Przewody od gazu sa wpiete w przewod ktory wychodzi mniej wiecej po srodku zbiornika.
Opublikowano
Tam trochę dziwnie są podłączone te węże od parownika ale to by sprawialo takie zamieszanie? Z tego co zauwazylem to jest wpiety trojnik w wąż który wychodzi po środku zbiornika i to jest właśnie dziwne bo płyn idzie i na parownik i prosto też bo jest takie coś wpiete 'T' i drugi wąż powrotny z parownika jest wpiety również na trójniku T i jest dopiety do chyba elektrozaworu climatronika. Jak to powinno wyglądać? Bo moim zdaniem ten wąż od parownika powinien być wpiety w jeden wąż np ten co wychodzi po środku zbiornika ale bez żadnych trojnikow tylko po prostu 'wydłuzyc' ten wąż przez właśnie parownik.
Opublikowano
A czy ten elektrozawor nagrzewnicy ma w sobie też pompę która pompuje wodę czy to po prostu zawór? I jak sprawdzić czy to jest sprawne?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam zawór, jak jest pompka to są dwa "walce". W e39 m54 jest dodatkowa pompka przy obudowie wentylatora.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Sprawdzę czy są 2 walce w niej wiem o co chodzi. Ale mówię z ogrzewaniem problemu nie mam. Zobaczymy a jeśli są 2 te walce i ta pompka akurat padnięta to może powodować brak obiegu na wolnych obrotach?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W pb tego nie ma, tylko diesel. Niedawno grzebałem w 525ia e39 i była dodatkowa pompka płynu na dole obudowy wisko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

No jest tylko jeden ten walec. Czyli sam zawór. No bo z tego co wyczytałem nie ważne zimny czy ciepły silnik gdy jest odpalony i odkrece korek od zbiorniczka to płyn powinien sikać przez tą dziurke u góry ciągle a nie dopiero od 1300obr. Z tej dziurki na wolnych obr dopiero zaczyna coś wyplywac jak poziom w zbiorniczku się podniesie i wręcz będzie wyżej od tej dziurki. Ale to już na max dogrzanym tak robi. Tak wygląda to u mnie:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli pompa jest sprawna, układ odpowietrzony i jest odpowiednia ilość płynu to ma być przelew na wolnych obrotach. U mnie jak brakowało niecałe pół litra po wymianie termostatu to też nie było przelewu na wolnych.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pompa jest nowka na metalowym wirniku termostat okej bo w garnku jak go grzalem to się otworzył gdy prawie wrzała woda a odpowietrzanie no chyba też jest Okej. Filmik pokazuje jak jest u mnie. Chociaż zastanawia mnie czemu jak np na zimnym odkrece korek od zbiorniczka to płyn jest tak po środku tzn pływak a gdy odkrece odpowietrznik to nagle pływak wyplywa do góry. A gdy odpale to pływak zejdzie za środek. Moze spróbuje jeszcze raz odpowietrzać go tylko jak to zrobić w idealny sposób?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odkręcony korek aż do otwarcia termostatu, na drugi dzień uzupełnić poziom. Jakiej firmy pompę kupiłeś? Ktoś w dziale e39 narzekał na pompy z metalowym wirnikiem i wrócił do plastikowego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No ostatnio to tak z 3dni pod rząd po ok 20min gdy był rozgrzany bo po trasie odkrecilem korek i trzymałem na obrotach robiąc ten przelew i nadal bez zmian na wolnych nie leje. Pompa Meyle. Jakoś nie marudzę na nią zmian nie zauważyłem no poza tym że nie piszczy już. Ale czy to normalne jak na zimnym odkrece korek od zbiorniczka i jest okej i gdy nagle odkrecam odpowietrznik to poziom płynu rosnie? Zauwazykem że gdy dolalem plynu to podczas dolewania powierrze lecialo przez odkrecony odpowietrznik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest zapowietrzony, czekałeś na otwarcie termostatu z odkręconym korkiem?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Termostat otwiera się ale poza tym on jest ciągle delikatnie otwarty bo ja go podgiąłem także mimo wszystko ciągle puszcza też na silnik. A podgiąłem temu żeby latem mi się nie od razu przegrzewał tylko zawsze chwilę później. Także obieg jest wszędzie a przy 96 czy 97stopniach to on już się otwiera. Nie wiem co ja mam dalej zrobić. Obieg na nieco wyzszych obr jest a na małych ciągle niema. Mimo że codziennie na odpalonym i rozgrzanym odkrecam korek i trzymam z 5min na obr starając się odpowietrzać. Ciągle przelewa a gdy puszcze gaz już nie. Zresztą wszystko widać na filmiku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy czekałeś odpowietrzając z odkręconym korkiem do tych 95-97 stopni?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Od 92 stopni poziom zaczął się podnosić chwilę potrzymalem na obrotach ale wkoncu zakręcilem bo by wyrzygał mi płyn. 93 stopnie i zakręcilem korek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym zmienił pompę wody, nawet używkę na próbę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Stara pompa robiła to samo co obecna nówka sztuka Meyle. Ostatnio zostawiłem go w garażu przód przy samej ścianie i temp była 96stopni później chwilę 97 poszla na 98 i tak skakala miedzy 98 a 99 stopni. A jak przegazowalem to spadła na 97 później moment 96 i znów 98 99stopni. Podejrzewam że jakby było cieplej na dworzu to 100 a nawet ze 102 by były. To chyba za dużo?