Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W tym linku z pierwszego mojego posta wysłałem PS4 i są dostępne co prawda 200zl drożej niż na oponeo ale byłbym już w stanie dopłacić tyle, jeżeli chodzi o P Zero,

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p-zero-275-35-r19-100-y-run-on-flat-pz4-xl---l-s - te maja lepsze parametry i kosztują 1270zl

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p-zero-275-35-r19-96-y-run-on-flat- - te gorsze parametry i prawie 1000zl droższe, chyba ze mi coś umknęło w parametrach ?

Opublikowano
te różne ceny w sklepopon wynikają z tego, że mają opony z różnych magazynów i od różnych dostawców, a co za tym idzie często też z różnymi datami produkcji
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pirelli bym za darmo nie chciał. Rozumiem szanowanie pieniędzy, ale bez przesady.
Opublikowano
Jeździłem na Pirelli P Zero parę dni Porsche Boxsterem GTS po Alpach i uważam, że to są świetne opony, nic im nie można zarzucić. Trochę słabo kleją gdy są zimne, ale po rozgrzaniu są niesamowite.
Opublikowano
Mam wrodzoną niechęć do opon Pirelli, ale P Zero w M5 są super, a na mokrym lepszych do tej pory nie testowałem.
Opublikowano
Mój styl jazdy jest dość dynamiczny i jestem zdania ze na czym jak na czym ale na oponach nie powinno się oszczędzać. Zamówiłem PS4, w Audi A7 miałem P Zero i sprawowały się bardzo dobrze, poprzedni sezon miałem Primacy 3 według mnie zbyt śliska, zobaczymy jak teraz się będą sprawować PS4
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nikt tu nie mówi o oszczędzaniu, bo ciągle poruszamy się w półce premium. Tylko po co 7k zamiast 4,5k płacić.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

własnie odebralem z USA g30 540ix juz po naprawie i jest zalozona zima tył i przod 245/45 R18

Czyli jak jest felga 18 cali opony lato zakładam taki sam rozmiar na tył i na przód ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli wszystkie felgi są o tej samej szerokości to opony takie same.
Opublikowano
a opony jezeli jest to 540i xDrive to opony z przodu i z tylu musza byc takiej samej firmy ? czy moga byc z przodu inna firma i z tylu inne ? oczywiscie rozmiar ten sam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie chcesz problemów z różną średnicą opon to lepiej wszystkie tej samej firmy a najbezpieczniej to z homologacją BMW czyli z gwiazdką na boku opony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co za różnica czy 520d czy 550i, xDrive czy RWD. Zawsze powinno się stosować opony tego samego producenta i ten sam model na obu osiach. Niby prawo dopuszcza inną rzeźbę bieżnika z przodu i z tyłu, ale wg mnie taki zestaw to wiocha i januszowanie. Kup 4 porządne gumy homologowane do BMW i w odpowiednim rozmiarze (ja np. mam mieszany komplet, tzn. z tyłu opony są szersze niż z przodu) i będziesz zadowolony. Nigdy bym nie wpadł na to, żeby kupować do przodu opony z innym bieżnikiem do przodu, a innym do tyłu. Nigdy nie powinno się iść na kompromis w kwestiach związanych z bezpieczeństwem.
Opublikowano
Co za różnica czy 520d czy 550i, xDrive czy RWD. Zawsze powinno się stosować opony tego samego producenta i ten sam model na obu osiach. Niby prawo dopuszcza inną rzeźbę bieżnika z przodu i z tyłu, ale wg mnie taki zestaw to wiocha i januszowanie. Kup 4 porządne gumy homologowane do BMW i w odpowiednim rozmiarze (ja np. mam mieszany komplet, tzn. z tyłu opony są szersze niż z przodu) i będziesz zadowolony. Nigdy bym nie wpadł na to, żeby kupować do przodu opony z innym bieżnikiem do przodu, a innym do tyłu. Nigdy nie powinno się iść na kompromis w kwestiach związanych z bezpieczeństwem.

Rzadko sie zgadzam z kolegą ale w tym przypadku dokładnie tak samo myślę. Nie widze potrzeby zakladania innych gum na przód vs tył. Chyba tylko jak ktos ma driftowóż to taka potrzeba zachodzi. Reszta uzytkiwników powinna mieć takie same gumy przód/tył. Przypomne, że wzór bierznika i jego parametry sa opracowywane na zestawie 4 opon a nie mieszanych. Nie znaczy to, że zakładając inne na tył/przód nagle będzie dramat ale zwyczajnie nie ma sensu. Pewnie i esp i reszta systemów mając tak sam performance na kazdym kole będzie sprawniej działać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za taką kwotę nie kupisz porządnych 18-tek, a celujesz w 20-tki. Pytanie po co...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Takich nie zamontujesz, bo mają rozstaw śrub 5x120, a nie 5x112....
Opublikowano

Faktycznie nie spojrzałem na rozstaw śrub.

Ale pytanie brzmi - czy są jakieś konsekwencje założenia nieoryginalnych felg do xDrive. Biorąc pod uwagę ze zachowamy wszelkie wymiary jak Pan Bóg przykazał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla Xdrive najważniejsza jest średnica wszystkich 4 kół, najlepiej taka sama. Przy zakupie nie fabrycznych felg trzeba zwrócić uwagę na rozstaw śrub, rozmiar otworu centrującego i osadzenie ET.
Opublikowano

Te felgi z linku allegro to "super" zestaw do G30. Pomijak rozstaw śrub ale chińskie felgi z koreańskimi oponami. Szczerze to bardzo nie polecam. Może gdy to były jakieś 15tki (które oczywiście nie mieszczą się do G30) to jakoś przejdzie ale 20tki...

Co do rozmiarów opon to oczywiście przy xDrive mogą być mieszane. Ważne aby zachować homologowane rozmiary opon. No i trochę nie zgadzam się z kolegami co tak prawie wyśmiewają rózne marki opon na osiach. Wypowiadają się jak co najmniej torowi zawodowcy, którzy ucinają setne części sekundy na każdym okrążeniu. Założysz opony tej samej klasy ale różnych marek i możesz spokojnie jeździć. Nie ma w tym żadnego zagrożenia.