Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy.

Dotychczas miałem naprawy, które wiadomo stwarzały mniejsze lub większe problemy.

Teraz okazało się, iż będę musiał wymienić chłodnicę.

I nie licząc napraw u mechanika, ta czekająca mnie wymiana chłodnicy jest najpoważniejsza.

Może sam demontaż i ponowne złożenie nie stanowić większego problemu przy pomocy kogoś, kto już miał z tym już do czynienienia.

Wiem, że może było już o tym pisane na forum, ale tego nigdy za wiele.

Jednak moje pytanie jest:

Jaką chłodnicę wybrać?

Z jakich materiałów?

Jakiej firmy?

Na co zwrócić uwagę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nissens.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki.

Też miałem na uwadzę firmę Nissens i taką też kupiłem ( Niessens 60782A )

Bardzo jest chwalona i nie ma na nią praktycznie reklamacji ani żadnych późniejszych problemów.

Opublikowano
Racja, moim zdaniem też warto montować używanych chłodnic albo tanich zamienników. Też polecam firmę Nissens bo to znany i ceniony producent tego typu części. Końcem tamtego roku kupiłem dokładnie coś takiego: https://www.iparts.pl/czesc/chlodnica-wody-nissens-60782a,0-123-60782a-67979.html#100103 Póki co nic sie nie dzieje i wszystko działa jak najbardziej ok. Dobra chłodnica to taka, która jest dedykowana do konkretnego modelu auta, a dokładnie tak jest w tym przypadku.
Opublikowano
a ja jak zwykle nie nie polecam :) jeśli chodzi o chłodnicę wody nissenss.Nie wiem jak teraz ale kupując chłodnice wody nissens 6lat temu nie dało się jej spasować(oryginalna od częscidobmw) nie chciała wejść jak obudowa żaluzji a jak weszła to nie zgadzał się otwór po lewej stronie tutaj jak śruba torx która przykręca żaluzje do chłodnicy wody.Trzeba by ostro rzeźbić poszerzać otwór w żaluzji itp.Nie był to jeden przypadek.Spotkałem się z taką samą opinią na dwóch Polskich forach bmw w e46 jak i na jednym zagranicznym :roll: też ludzie pisali,ze spasowanie tragedia.Pozniej kupiłem chłodnicę wody behr też nie mogłem spasować behra a opinie w necie w szczególności na zagranicznych forach również były,ze jakość spadła na łeb bo spasowanie dramat.Dopiero chyba ostatnia jaka była możliwa do kupna najdroższa to była chłodnica Denso.Spasowanie jak oe Modine..wszystko się zgadzało.
  • 1 miesiąc temu...