Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Co może być związane z takim nie trzymaniem szyberdachu?

https://www.youtube.com/watch?v=23t6G-E-Wuc

Przy szybszej jeździe to słychac na każdej nierówności.. Dodam, że nie działa mi opcja uchylenia szyberdachu do góry. Mechanizm słychać, ale nie podnosi się. mogę go swobodnie wtedy ręka podnieść do góry i opada. Odsuwanie normalnie działa.

Opublikowano
Witam. Nie jestem znawcą w tym temacie kiedyś wymontowywałem szyberdach w sedanie i mógł bym zaglądnąć na cały mechanizm jak to wygląda. Ale szczerze to chyba bez rozebrania tego się niczego nie dowiesz.
Opublikowano

Trzeba zdjąć podsufitkę i wtedy coś zobaczysz.

Musisz otworzyć szyberdach do końca w będziesz mieć chyba 6 śrubek na krzyżak tylko jest bardzo ciasno. Reszta mocowań wokół szyberdachu jest na zatrzask no i oczywiście cała reszta co na podsufitce masz.

Jutro będę mógł zajrzeć w mechanizm szyberdachu i wtedy coś więcej Ci powiem.

Opublikowano

Nie widać zawiele. Tyle tylko ze jest po krawędziach takie plastikowe prowadnice po którym szyba dźwiga się i sunie

Kiepska sprawa bez rozebrania szyberdachu raczej się nie obędzie bo cała reszta mechanizmu jest schowana.

Roboty nie jest aż tak strasznie dużo. Wyjecie szyberdachu zajęło 40min. Pozostaje jeszcze kwestia rozebrania na elementy.

• 2 lata później...
Opublikowano
Po dwóch latach zabrałem się rozebranie tego szyberdachu i okazało się, że 2 ślizgi połamane były i dlatego się nie podnosił do góry, wymieniłem i wszystko działa, ale nadal pozostało takie coś, że jak jest zamknięty to skacze na dziurach i ręką jak pcham góra dół to ma luzy.. Przy szybkiej jeździe też go lekko podwiewa.. Może ktoś miał taki problem?