Skocz do zawartości

F30 automat błąd CF2101

deusexe

Rekomendowane odpowiedzi

Zakodowałem sobie skrzynię sportową (205 -> 2TB), ale że nie wiedziałem, że trzeba było wyłączyć łopatki przez kilka miesięcy męczyłem się z losową zmianą biegów z D na M. Powróciłem do skrzyni zwykłej i niestety łopatki były wciąż ustawione na active. Następnie w końcu odkryłem, że można je było dezaktywować na skrzyni sportowej.. Ale już zostałem przy zwykłej i deaktywowałem łopatki i wszystko działa jak należy, ale cały czas mam błąd CF2101 próbowałem nawet ISTĄ test planem wyłączyć, ale błąd cały czas powraca. Jest jakiś sposób na to?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

Odbierająca jednostka sterująca rejestruje błąd, gdy oczekiwany komunikat od nadającej jednostki sterującej nie zostanie odebrany.

Tego rodzaju usterki są zwykle spowodowane zakłóceniami w połączeniu magistrali między dotkniętymi jednostkami sterującymi (połączenie fizyczne).

Warunki kodu usterki

Ogólne warunki Napięcie zasilania od 9 do 16 woltów.

Stan terminala Terminal 15

włączony

Stan terminala Status PWF: Prowadzenie pojazdu

Stan terminala Status PWF: Rezydent

Warunki jazdy Uwaga: Oznaczenia statusu terminala lub statusu PWF stosuje się zgodnie z układem elektrycznym pojazdu.

Stan czasu uszkodzenia

Kod błędu jest wprowadzany po uruchomieniu centrali po maksymalnie 10 sekundach.

Plan serwisowy

Uruchom moduł testowy „Brak komunikatu o analizie systemu”. W tym module testowym analizowane są wszystkie wpisy kodów błędów „Brak komunikatu” ze wszystkich jednostek sterujących. Umożliwia to zlokalizowanie usterki w określonym obszarze (najprawdopodobniej przyczyna usterki). W wielu przypadkach usterki występują tylko sporadycznie. Aby ustalić dokładną przyczynę uszkodzenia, należy wykonać dodatkowe pomiary w oparciu o wyniki rutynowej analizy (napięcie zasilania, zwarcie, problemy z kontaktem).

Jeśli zidentyfikowanie wyraźnej i jednoznacznej przyczyny usterki okaże się niemożliwe, a wzorzec usterki będzie się pojawiał wielokrotnie (powtórzenie naprawy), może być konieczna wymiana odpowiedniego okablowania, połączeń wtykowych lub jednostki sterującej.

Uwaga:

Jeżeli usterka pojawia się tylko sporadycznie (bez powtórnej naprawy) i jeśli nie otrzymano żadnych skarg klienta dotyczących problemu, wymiana odpowiedniej jednostki sterującej nie jest zatwierdzona ani logiczna.

Uwaga:

Błędy te zwykle pojawiają się w dużych liczbach. Jeżeli wprowadzono tylko jeden błąd związany z brakującym komunikatem i nie występują żadne problemy związane z funkcją jednostki sterującej, wówczas błąd można zignorować.

Wpływ na awarię

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze

Wiadomości z Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

© 2020 - BMWFaultCodes

• 1 miesiąc temu...

Problem rozwiązany, pomogło zagraniczne forum...

Trzeba było zrobić reset łopatek w ISTA, jak będą zainteresowani jak wrzucę link.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Witam,

mam pytanie bo mam ten sam problem jednak nie posiadam w ISTA tego

Vehicle Management -> Service Function -> Transmission Control unit -> Resetting Adaptation Function -> Shift Paddles -> Reset.

czy to jest gdzieś indziej czy jest jakaś inna przyczyna ?

Witam,

mam pytanie bo mam ten sam problem jednak nie posiadam w ISTA tego

Vehicle Management -> Service Function -> Transmission Control unit -> Resetting Adaptation Function -> Shift Paddles -> Reset.

czy to jest gdzieś indziej czy jest jakaś inna przyczyna ?

Czy ktoś pomoże ? ogólnie mam wrażenie że mi paru rzeczy brakuje w ISTA wersje mam 4.20.31

niektóre funkcje widzę "offline" po wyborze modelu ale jak wejdę później online (podłączony do auta)to już tego nie mam