Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę jak wygląda sytuacja i co sprawdziłem. Może ktoś miał kiedyś taki problem lub wiedzę gdzie szukać rozwiązania.

Ogólnie problemem jest fakt że auto nie odpala. W pozycji 1 stacyjki zapalają się wszystkie zegary, radio ale bez klimy (automatyczna, dwustrefowa). Przyciski nie reagują, ekran jest wyłączony, uruchamia się tylko wentylator skraplacza klimatyzacji (w dodatku bardzo głośno).

Przy próbie odpalenia auta nie ma absolutnie żadnej reakcji. Nie kręci rozrusznik, nie słychać pompy paliwa. W kluczyku dzień przed awarią została wymieniona bateria. Nie była ruszana pestka.

Sprawdziłem:

- Wszystkie bezpieczniki i są sprawne.

- Akumulator (było 11.5V przy odpalaniu. Został naładowany do 12.8V).

- Zostały sprawdzone kable od akumulatora w bagażniku do komory silnika. Nie ma z tym problemów.

- Sprawdziłem czy skrzynia aut. nie jest przypadkiem ustawiona w pozycji która uniemożliwia zapłon np. R lub D. Wydaje się być ustawiona dobrze.

- Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Jak ugryźć ten temat? Następny w kolejce do sprawdzenia powinien być EWS od anteny przy stacyjce do modułu po stronie pasażera. Nie do końca wiem jak go sprawdzić.

Jest jeszcze jedna ważna informacja. Poprzedni właściciel wymienił stacyjkę bo stara była zepsuta. (oczywiście tylko stacyjkę, teraz klucz od zamków drzwi i klapy jest stary). Może powinienem coś sprawdzić przy stacyjce?

Opublikowano

Problem rozwiązałem.

Powodem był elektrozawór wody (nagrzewnicy) (64118375792).

Po ponownym sprawdzeniu wszystkich bezpieczników omomierzem wyszło że nr 31 jest walnięty. Nie ma tego nigdzie na rozpiskach bezpieczników ale ten zawór też jest na bezpieczniku 31. Po odłączeniu zaworu nie pali bezpiecznika.

Polecam każdemu albo zmianę oryginalnych bezpieczników bmw na te tanie chińskie lub sprawdzanie omomierzem bo ocena wizualna tych oryginalnych nie jest skuteczna. Nie widać że skubańce są spalone.

Reasumując jak nie ma reakcji po przekręceniu kluczyka i panel automatycznej klimy nie działa to polecam zacząć szukać problemu od bezpiecznika nr 31.