Skocz do zawartości

Listwa z przodu, czujnik parkowania, oświetlenie rejestracji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam wszystkim tutaj na forum.

Mam kilka jak na razie drobnych "rzeczy" do zrobienia w moim BMW E46, 318i, 143 KM, 1995cm, 2004r.

1. Muszę wymienić listwę ozdobną czarną ( z lewej strony na przednim na błotniku) Czy "odpinając" starą bardzo przytartą ( dlatego chcę ją zmienić) znajdę od jej spodu numer, abym mógł kupić taką samą z takim samym numerem, aby uniknąć ewentualnego odsyłania przedmiotu.

I przede wszystkim: jak to zrobić?

Podważyć listwę czymś platikowym, drewnianym?

2. Nie działa mi także czujnik parkowania, nie wykrywa mi z tyłu w ogóle przeszkody, osób, itd.

Jakiś czujnik "poszedł", złapał wilgoć, czy może jakiś bezpiecznik wysiadł?

3. No i nie działa mi 1 żarówka podświetlenia tablicy rejestracyjnej z tyłu.

Tu już zajrzałem, odkręciłem śruby torx i oczywiście wszystko zaśniedziałe.

Chciałbym to oczywiście rozebrać dalej.

Jak zajrzeć do środka tej "blendy" ? ( tak to się chyba nazywa)

Jak to się jakoś "rozbiera", otwiera, aby tam zajrzeć, sprawdzić kable, jakąś kostkę, itd.

Peszli przy bagażniku jeszcze nie ruszałem.

To tyle.

Opublikowano

Ad 1 - listwy w błotnikach jak i w drzwiach są wciskane na plastikowych spinkach, nawet palcami powinno Ci się udać ją wyciągnąć ale z tego co pamiętam nie ma tam żadnych numerów.

Po real oem możesz sprawdzić numer części, w moim przypadku (touring przedlift) są to takie numery (zapewne chodzi Ci o listwę z nr 1) https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=AW51-EUR-12-2000-E46-BMW-330i&diagId=51_3265

ad 2 nie działa jeden czy wszystkie? Jak włączysz wsteczny słychać w nich takie głuche klikanie/strzelanie?

ad 3 Same lampki podświetlenia tablicy są wciskane więc też powinieneś ją podważyć i wyciągnąć.

Bo samą blendę z lampkami wyciągnąłeś z auta?

Opublikowano

Cześć.

Dzięki za odpowiedź.

Ad 1. Wklejam link do tej listwy:

https://www.ebay.pl/itm/233488260785?ul_noapp=true

W opisie jest napisane: BMW-3 E46 1998-2001

Jednak opis jest trochę niejasny, nie wiem czy do końca wiarygodny i sparwdzony przez sprzedającego.

Sprzedawca właśnie wtedy poinformował mnie, iż w mojej starej listwie, na jej spodzie powinien być numer ( piszesz, że może nie być) Boję się, że spinki popękają, gdy ją zdemotuję, ale inaczej nie sprawdzę.

I chyba zasugerował mi, że tak naprawdę nie wie czy listwa ta będzie pasowała, muszę sam zobaczyć moją starą listwę, porównując numer ( jeśli będzie)

Ręce opadają.

Ad 2. Co do czujnika parkowania, to sprawdzaliśmy tylko, czy zadziała coś w ogóle jak będzie ktoś z tyłu stał czy będzie jakaś przeszkoda.

Gdzie będzie słychać ewentualne jakieś dźwięki

( głuche klikanie, albo strzelanie? )

Ad 3. Te klosze już dawno mam luzem, bo zostały wyłamane języczki ( skruszały) Nie ma tam z jednej strony śruby, jak widziałem, bodajże w innych BMW, nie pamiętam tylko w jakiej serii, a może ktoś sobie przerobił tak, nie pamiętam.

Ja mam z jednej strony taki" języczek" a z drugiej strony widać jest ( było!:-) ) coś takiego na wcisk.

Jednak mniejsza o to.

W sprzedaży jest tego pełno, jednak jak kabel jest uszkodzony gdzieś w środku w blendzie czy na peszli, to i tak nic nie da i myślę trzeba znaleźć najpierw tam uszkodzenie, a potem instalować nowe światełko.

Poza tym, chciałby wstawić ledy, bo skoro z przodu ksenony mają barwę " zimno- białą, to z tyłu też powinno być podobnie, ale znowu pewnie wyświetli się "błąd żarówki" i trzeba będzie go wyłączyć. Zobaczymy.

Blendę odkręciłem ,ale tylko to mogłem zrobić. Pomierzę jeszcze jak dochodzi prąd, albo i też zaleje wszystko jakimś płynem ( kontaktem, albo podobnym) Jak ten syw zaśniedziały wyjdzie, to może zaświeci.

Ale dużo napisałem.

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem i jakoś można wszystko zrozumieć:-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. To nie błotnik tylko zderzak :roll: nr listwy: 51117030607.

2. Przy wrzuceniu wstecznego jest ciągły sygnał informujący o defekcie układu czujników parkowania? Jak nie to zapewne ktoś założył nieoryginalny czujnik/czujniki i taki będzie efekt, ewentualnie odpięty jest moduł pdc (jest po prawej stronie w bagażniku). Wbij wsteczny na zapłonie i idź do tyły auta, przyłóż ucho lub palec do każdego czujnik, wtedy zrozumiesz o co chodzi jak któryś będzie sprawny.

3. Warto zdjąć uszczelkę z listwy, która jest od strony klapy, wtedy będzie częściowe dojście do bebechów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak zderzak, oczywiście:-)

Ten numer: 51117030607, to numer oryginału czy zamiennika?

Tego nazewnictwa części nie rozumiem.

Czy obojetnie od jakiego sprzedawcy?

Jakie zamienniki polecacie?

Szukać po prostu w internecie?

Po co mam kupować listwę tam, gdzie wkleiłem ten link wcześniej, skoro są one też w Polsce!

To moje pierwsze zakupy dla tego BMW nie licząc tych u mechanika.

Z tym czujnikiem jutro powalczę.

Uszczelki tam nie było, tylko jakby taka "zaślepka" z gumy w kształcie prostokąta, mniej więcej 7 cm na 3 cm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To numer bmw, nie wiem czy jest sens szukać zamiennika skoro oryginał tyle kosztuje:

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=51117030607

Ewentualnie używka w ładnym stanie żeby nie odznaczała się zbytnio od reszty, ale nie zapłaciłbym więcej jak 20-30,-

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Oczywiście lepiej używana listwa w dobrym stanie.

Wystarczająca, aby zastapić tą, którą mam przetartą i tańsza niż nowa, a jakby nie była wypłowiała od słońca czy czegoś, to pasowałaby idealnie.

A nową dodatkowo musiałbym pewnie "postarzeć."

A wracając do innych usterek mojego auta...

Blendę rozmontowałem - jednak była duża uszczelka, klejona.

Delikatnie ją odkleiłem.

Po wyciągnięciu kabelków z wnętrza karoserii ( bagażnika) kable całe, choć izolacja twarda jak kamień, przez to te kabelki, są bardzo mało elastyczne.

Po pomiarach okazywało się, że napięcie nie dochodzi do samej płytki z żarówką.

Jednak z w kostce tej odpinanej, dzięki której samą blendę można swobodnie zabrać ze sobą, napięcie było.

Jeden z kabelków był już przez poprzedniego właściciela chyba łączony i po owym wyciągnięciu od razu 1 kabelek można było zauważyć - "puścił" na lutowaniu.

Po złączeniu tych kabelków, niestety nie przywróciło to napięcia w żarówce.

Jednak okazało się, że ten zerwany kabelek jest od mikroprocesora tak myślę od bagażnika!

A nie od płytki z żarówką!

Dlatego pomyślałem, że problem może być już w samej płytce.

I tak zauważyłem, że nie ma 1 blaszki, po prostu komuś kiedyś ona odpadła.

Myślę, że teraz wystarczy taką blaszkę od baterii czy czegoś podobnego wyciąć i wlutowowując w to miejsce wszystko zmostkować.

O efektach tego, poinformuję.

Specjalnie piszę tak wszystko ze szczegółami, gdyż dla trochę już doświadczonych kolegów, to zwykła sprawa, prosta naprawa, ale już dla laików i tych, którzy się uczą i uczą na najdrobniejszych nawet usterkach, "pułapkach" czy szukając czasem nie tam, gdzie trzeba, albo nie tak - może okazać się to bezcenne i takie, które umożliwią skuteczną naprawę, i oczywiście naukę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zrobione już dawno, tak jak pisałem wcześniej, proste, wystarczyło małym kabelkiem zmostkować, tam, gdzie nie było blaszki i działa wszystko :lol:

Jakby ktoś miał pytania, pisać, odpowiem, jeśli ktoś będzie miał problem z tym, albo podobną usterką.