Skocz do zawartości

Olej przedostaje się przez odme do dolotu

kubaj123

Rekomendowane odpowiedzi

Pacjent to 20d Alpina . Problem polega na tym że:

Po podpięci rurki odmy od pokrywy zaworów do rury od filtra powietrza, z turbo rzyga olejem (turbina jest nowa). Jak odetniemy rurkę to problem ustaje ale ogólnie auto ma problem z odpalaniem na zimnym.

Odma także jest nowa febi.

Zastanawiam się co to może być, ogólnie silnik jest tez w oleju ale pracuje równo i ma moc. Żadnych błędów czy check się nie swieci a auto jeździ. Pęknięta pokrywa zaworów? Jakieś przedmuchy tylko skąd?

Rurka o której mówię to nr: 7 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/13_1144-miernik-masy-powtlumik-szmerow-ssania/i48480/kL/sN/r2005/m04#part07

Stało się to nagle i nie dawało żadnych objawów.

Edytowane przez kubaj123

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Poczytałem trochę i ludzie sugerują na vacumpompe. Ostatnio zdejmowany był przewód ten nad termostatem i jest w chu**** stanie. Może to jakiś trop.

Co ma vacumpompa do oleju w odmie ?

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Trochę oleju (mgły) zawsze leci przez odmę, co się dzieje po wyjęciu bagnetu oleju, co po zdjęciu korka oleju?

Opcje są dwie, albo po zamknięciu układu odma nie wyrabia i jest duże ciśnienie w skrzyni korbowej i olej zamiast spływać z turbiny to wycieka na zimną stronę (jest to też powód dlaczego poprzednie turbo padło), albo ten olej leci przez odmę co jest mniej prawdopodobne.

3A0jS9b.png

Sprawa wyglada tak, że jak zdejmę te krótka rurkę od pokrywy zaworów/odmy to wszystko jest Ok. Jak ja podepnę to turbo „wysysa” olej z odmy i wrzuca go do dolotu. Przy zdjętej rurce wydobywa się dymek ale zero oleju.

Poprzednie turbo byli w stanie 7/10 i nie miało nadmiernych luzów także na 100% nie była to wina turbo.

Sama odma jest nowa także stawiam że coś wewnątrz silnika jest nie tak.

Sprawdzę jutro z tym korkiem i bagnetem co się stanie z rurka i bez rurki

Dzisiaj wyjąłem z paczkomatu i świeżo odpakowana. Poprzednia była NTY. Mam jeszcze oryginalna z 2007r. Posprawdzam jutro wszystkie warianty i dam znać czy coś się zmieni

U mnie to samo jest... Dolot zawalony oleje strasznie, a wymieniałem odmę na febi... Mam stara OEM w zapasie z 2007r,. rozebrałem ja delikatnie, membrana w jak najlepszym porządku, dmuchanie to napełnia się i trzyma.

Czy ta febi ma słabsza sprężynkę?? Albo jakaś membrana inna? Kurde tam nie ma co się zepsuć oprócz ten membrany

...

Ps: jak kupiłem auto była jeszcze odma OEM, w dolocie było sucho, potem pokusiłem się o febi, zmieniłem i olej się pojawił.... Chyba trzeba złożyć stara do kupy i zakładać, bo bez sensu kupować nowa jak wystarczy dobrze wyczyścić.

Ps: to wygląda jak by odma nie trzymałam, i turbo zawsya powietrze świeże z filtra i jednocześnie z odmy, ciekawe czy odma powinna tak lekko puszczać już.

#kubaj123 daj znać czy widzisz jakieś różnice między nimi, chodzi o membranę, sprężynkę i czy jak dmuchniesz w rozebrana membranie od góry to napełnia się i stoi?pozdro

Dzisiaj nie zdążyłem ale jutro ma akurat wolny dzień to będę patrzył wszystkie możliwości

Muszę jeszcze założyć katalizator z lambda bo może od tego coś mu nie idzie odpalanie na zimnym

Dzisiaj nie zdążyłem ale jutro ma akurat wolny dzień to będę patrzył wszystkie możliwości

Muszę jeszcze założyć katalizator z lambda bo może od tego coś mu nie idzie odpalanie na zimnym

Możliwe!

Jestem ciekaw bo czytałem trochę że właśnie membrana można być inna... A to już duzo może zmienić.

-Katalizator sondy itd podłączone

-Wszystko jest podłączone co może być

-Odme wrzuciłem oryginalna

-Auto po otwarciu korka oleju pracuje normalnie chociaż chlapie trochę olejem ale to chyba normalne skoro rozrząd jest pod korkiem

-Po wyjęciu bagnetu pracuje normalnie

-Mocy z nowym turbo ma tyle jakby miało z 2x tyle mocy

Pracuje równo

Dalej nie wiem co to może być. Podłączy sie odme pod dolot i jest fontanna oleju. Na zimnym odpala na 1sekunde i od razu gaśnie. Po 20x tak gaśnięcia w końcu odpala i jest wszystko git. Kończą mi się pomysły. Jeżeli były by to pierścienie tlokowe to chyba by nie miał mocy i by ciężko jechał? Może to jednak pokrywa zaworów?

Turbo wysysa olej z odmy i jest fontanna. Jak odma jest odpięta to nic nie leci oleju. Mówię tutaj o tej krótkiej rurce nr7 co link wkleiłem powyżej

Kolejna rzecz która zauważyłem to dziwny głośny szelest jak załączy się turbo, coś jak nieszczelny dolot gdy turbina pompuje i mam wrażenie jakby od dołu gorzej się zbierał

• Zasłużeni forumowicze

Tutaj masz wg mnie parę niezwiązanych ze sobą problemów.

Kwestia odpalania na zimnym prawdopodobnie jest związana z pompą vacuum, podobne objawy były w M47 montowanych w E46 kiedy ten komponent się rozlatywał albo układ był nieszczelny.

Pompowanie oleju też może mieć z tym związek, ale skoro jest to nowe turbo, podobno jest 2x więcej mocy i jakieś dziwne dźwięki to raczej wskazuje na problem ze sterowaniem, jest to kolejny powszechny problem. Wrażenie większej mocy może też wynikać z dużej ilości dodatkowo spalanego oleju...

3A0jS9b.png

Podciśnienie może być nieszczelne akurat bo przy wymianie termostatu egr ta rurka co jest nad nim mi poparciala chociaż był trochę wcześniej wymieniany (tydzień) i nic dziwnego się nie działo ale Ok to tez do sprawdzenia.

Turbo miało tez regenerowany sterownik a dokładniej wymieniony jakiś ślimak czy zębatkę. Wcześniej już w OPturbo robiłem 2 turbiny i nigdy mnie nic nie zawiodło. Za autem na pełnym gazie nie ma chmury dumy a w tym momencie rurka odmy jest odłączona i idzie na zewnątrz filtrowanie

Odczytałem błędy i jednak są

3F35 - przepływka?

3EFB - czujnik oleju

3F77 - sterownik turbiny

Dziwny ten błąd przeplywki chociaż to może być związane z otwartym dolotem w miejscu gdzie odma wchodzi i może stad ten dziwny dźwięk

Turbo wysysa olej z odmy i jest fontanna. Jak odma jest odpięta to nic nie leci oleju. Mówię tutaj o tej krótkiej rurce nr7 co link wkleiłem powyżej

Kolejna rzecz która zauważyłem to dziwny głośny szelest jak załączy się turbo, coś jak nieszczelny dolot gdy turbina pompuje i mam wrażenie jakby od dołu gorzej się zbierał

Po prostu przykładasz ta rurkę i sprawdzasz czy olej zaciąga?

Hmmm sprawdzę to u siebie jutro. A po odpięciu rury od EGR masz dużo oleju na EGR i klapie gaszącej w środku? Wywala olej na zewnątrz w okolicach wejścia do EGR?

Sprawa wyglada tak:

Zdejmuje rurkę jest wszystko Ok i nie ma oleju w dolocie

Zakładam te rurkę, dodam pare razy gazu na luzie i jest powódź w dolocie czyli turbo przez te rurkę co wychodzi z pokrywy zaworów wysysa olej, auto kopci i jest dramat. Widać gołym okiem jak turbo wyrzyguje olej przez wirnik który go zaciąga.

Oleju w egr jeżeli jest zdjęta rurka nie ma nic, jest sucho.

U mnie sprawa ewidentne opiera się o te rurkę od odmy co łączy dolot z pokrywą zaworów ewidentnej coś po stronie pokrywy zaworów/silnika jest nie tak.

Jutro jak aaben sugerował zamykam te dziurę po stronie dolotu, pojeżdżę autem i zobaczymy co dalej. Następnie zdejmę pokrywę zaworów i zobaczymy czy coś będzie widać konkretnego