Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące dostępu komfortowego w połączeniu z kluczykiem posiadającym wyświetlacz.

Chodzi mi o to, że nie działa mi dostęp komfortowy gdy używam tego kluczyka z wyświetlaczem. Muszę otwierać auto lub bagażnik przyciskami na kluczyku - oczywiście sprawdzałem to przy całkowitym naładowaniu baterii kluczyka. Natomiast gdy mam ze sobą standardowe kluczyki to dostęp komfortowy działa bez najmniejszych problemów.

W instrukcji niestety nic na ten temat nie znalazłem, czyli teoretycznie dostęp komfortowy powinien funkcjonować także z kluczykiem posiadającym wyświetlacz.

Z góry dziękuję za informacje oraz pomoc.

Opublikowano
Tak dostęp komfortowy działa z kluczykiem z LCD, otwieranie, zamykanie, otwieranie klapy. Działa nawet jak jest rozładowany na max. Często zapominam naładować i używam rozładowanego kluczyka nawet przez 3 tyg.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Używam tylko "kluczyka" z wyświetlaczem, a jeszcze nigdy nie używałem przycisków na pilocie do otwierania/zamykania pojazdu. Także coś u Ciebie jest nie tak, jeśli nie działa dostęp komfortowy.
Opublikowano

Może powodem tego iż dostęp komfortowy nie działa jest to, że czasami używam zwykłych kluczyków z którymi wszystko działa jak należy. Możliwe iż po tym jak zamknę auto mając w kieszeni zwykły kluczyk, a następnego dnia mam kluczyk z wyświetlaczem to wtedy nie działa dostęp komfortowy, choć raczej nie powinno tak być.

Dziękuję za odpowiedzi, będę musiał przez jakiś czas ograniczyć się do kluczyka z wyświetlaczem i to dokładniej sprawdzić.

Opublikowano

Dzisiaj auto było w serwisie przez ponad 6 godzin.

Stwierdzili, że nie znaleźli żadnych błędów i komunikatów o awarii w systemie. Według mechaników wszystko jest w porządku.

Jednak gdy przyszedłem odebrać auto to nie dało się go normalnie poprzez włożenie ręki pod klamkę otworzyć.

Wróciłem do mechaników i powiedziałem o tym, gdy ze mną wyszli niestety dałem im kluczyk z wyświetlaczem, aby sami sprawdzili iż błąd nadal występuje.

Niestety mechanik najpierw nacisnął na przycisk otwierania na kluczyku, a później pokazał, że wszystko działa.

Wydaje mi się, że "przycwaniakowali" bo wiem, że jak użyję przycisku na pilocie to później mogę używać Comfort Access bez problemu.

Na innych forach (bimmerpost) okazało się iż inni właściciele G30/G31 mają podobne problemy.

Oczywiście za sprawdzenie dość srogo mnie skasowali pomimo tego, że auto jest na gwarancji.

Opublikowano
Polecam zmienić ASO, nie to, że się naśmiewam, ale sam bym się wqu...ł. Poprosiłbym o auto w salonie z takim kluczykiem by zobaczyć czy jest taka sama zasada działania w innym egzemplarzu. Ja dotykam tego kluczyka ręka jak przypomni mi się, ze muszę go naładować ( jak wspomniałem, że nawet jak jest rozładowany, działa komfort dostęp), jak chcę uruchomić webasto z kluczyka (zazwyczaj robię to przez aplikacje z tel) lub jestem w serwisie i pracownik prosi o kluczyk. Miałem sporadyczne sutuacje, że klamka była oszroniona i za pierwszym dotknięciem auto się nie otwierało, ale i tak po chwili wsiadłem do auta bez wyciągania kluczyka.