Skocz do zawartości

Jak dlugo czekaliscie na odbior?

estor

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, buster12 napisał(a):

zamówienie początek lutego, pierwotna data produkcji początek kwietnia, finalnie auto wyprodukowane w połowie maja, w miesiąc od produkcji dotarło do europy (w tym sama podróż to około 2 tygodni, reszta to logistyka w porcie w USA), dziś zostało zarejestrowane na stocku w Polsce, odbiór przyszły tydzień 🙂

Moja X6 40i  zamówiona na początku maja. Właśnie dostałem info, że produkcja będzie w pierwszym tygodniu września, co oznacza realny odbiór koniec października.

Dobre pytanie... odpowiedź poznamy, kiedy pierwsze auta z roku modelowego MY25 dotrą do odbiorców

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

jakieś zmiany w MY25? Moja wchodzi na produkcję dopiero w Lipcu... pomimo, że w Lipcu miałem odbierać bo sprzedawca zapewniał, że wykorzysta dla mnie wolny slot produkcyjny 😄 Zamawiałem na początku Maja. 

W dniu 11.07.2024 o 16:43, Godlike napisał(a):

jakieś zmiany w MY25? Moja wchodzi na produkcję dopiero w Lipcu... pomimo, że w Lipcu miałem odbierać bo sprzedawca zapewniał, że wykorzysta dla mnie wolny slot produkcyjny 😄 Zamawiałem na początku Maja. 

Nie ma zmian fizycznych ani hardware'owych. W Niemczech dodali highway assistant (autonomiczna jazda na autostradzie, bez trzymania kierownicy, zmiana pasa przez spojrzenie w lusterko), w Polsce prawdopodobnie zmienili opcję wyłączania permanentnego powiadomień o ograniczeniu prędkości, o którym wspominają koledzy w innym wątku, ale są to raczej zmiany w oprogramowaniu - highway assistant nie wymaga innego osprzętu niż ten, który jest dostępny m.in w Polsce przy zakupie asystentów Professional.

No i ostatnio zauważyłem, ze można zamówić faktyczny zapas, zamiast zestawu naprawczego 😛

3 godziny temu, ryb55 napisał(a):

Fajnie jakby kierownicę m-pakietową zmienili na ten nowy model, który jest w 3/4/5/7/x1/x2

Niestety linia stylistyczna w BMW mocno się rozjechała, zapewne ze względów sprzedażowych - tam gdzie mogą upchnąć stary komponent, tam pewnie grupa docelowa to przełknie. Np. nowa 3 ma nową kierownicę ze starymi przyciskami funkcyjnymi 😉 X1 ma nową kierownicę ale z przyciskami fizycznymi. Reszta wspomnianych już nową kierownicę z przyciskami haptycznymi. Taka to polityka..

• 4 tygodnie później...

Witam, czy sprzedawca ma informacje, czy zamówione auto czeka w porcie, czy zostało jeż załadowane na statek? Czy jest konkretny status mówiący o tym czy auto płynie czy stoi w porcie?

2 godziny temu, DanteA napisał(a):

Witam, czy sprzedawca ma informacje, czy zamówione auto czeka w porcie, czy zostało jeż załadowane na statek? Czy jest konkretny status mówiący o tym czy auto płynie czy stoi w porcie?

Nie, od momentu kiedy auto wyszło z fabryki jest tylko status "in transit". Z tego co mi wiadomo dealer nie ma informacji o dalszych czynnościach do momentu wydania auta z quality check po przyjęciu w porcie. Zorientuj się z kiedy jest ostatni status i jaki ma kod, a postaram się pomóc zlokalizować statek.

2 godziny temu, buster12 napisał(a):

Nie, od momentu kiedy auto wyszło z fabryki jest tylko status "in transit". Z tego co mi wiadomo dealer nie ma informacji o dalszych czynnościach do momentu wydania auta z quality check po przyjęciu w porcie. Zorientuj się z kiedy jest ostatni status i jaki ma kod, a postaram się pomóc zlokalizować statek.

Dzięki, według salonu auto ma od  26 lipca status 'w dostawie', więcej nie powiedzieli.

W dniu 7.08.2024 o 20:04, DanteA napisał(a):

Dzięki, według salonu auto ma od  26 lipca status 'w dostawie', więcej nie powiedzieli.

Jeśli nie było opóźnień w statusach (u mnie było, np. to ja poinformowałem sprzedawcę, że auto się już wyprodukowało, kiedy on w systemie miał jeszcze informację o alokacji 😅), to prawdopodobnie wypłynie 16.08 i zadokuje w porcie w Niemczech 12 dni później - 28.08 (+/- 1 dzień). Natomiast jeśli opóźnienie w statusach było, to jest duża szansa, że załapał się na prom 25.08, który zadokował 06.08.

W przypadku pierwszego scenariusza, tu masz LINK do śledzenia statku. 15.08 wpływa do portu Charleston i 16.08 płynie prosto do Bremerhaven.

Niezależnie od tego, który statek transportuje twoje auto, możesz liczyć około 2 tygodnie od dokowania do wydania auta w ręce BMW (to jest głuchy okres, a sam status pozostaje niezmienny - "IN TRANSIT"), i potem kolejny tydzień lub delikatnie więcej na dojazd na polski stock a następnie do dealera.

Edytowane przez buster12
  • Dziękuję 1

@buster12 tzn. że mniej więcej co 2 tyg statki wypływają? Mój się produkował pod koniec lipca (22 lipca info że zaczął się produkować), a  9 sierpnia miałem info że już jakiś czas płynie. Goni mnie czas bo potrzebuję odebrać auto do 4 września 🙂

Jesteś w stanie sprawdzić kiedy powinno być auto w Europie? W razie czego mam VIN :)

2 godziny przed odbiorem dostałem info o tym , że jest akcja serwisowa globalna dla x5,x6,x7 seria5 i seria 7. Salon dostał blokadę wydania auta, czekają na więcej info. Problemem jest podobno zelektryfikowany pedał hamulca, może nie działać właściwie. Auta do wydania uziemione a auta wydane dostały komunikat o potrzebie serwisu. 

5 godzin temu, bartek33 napisał(a):

2 godziny przed odbiorem dostałem info o tym , że jest akcja serwisowa globalna dla x5,x6,x7 seria5 i seria 7. Salon dostał blokadę wydania auta, czekają na więcej info. Problemem jest podobno zelektryfikowany pedał hamulca, może nie działać właściwie. Auta do wydania uziemione a auta wydane dostały komunikat o potrzebie serwisu. 

11 minut temu, bartek33 napisał(a):

Aż zadzwoniłem do ASO oraz do dealera, u którego kupowałem auto - mają ogólny komunikat, że "jest jakaś akcja", ale nie ma informacji czego dotyczy ani co mają w tej kwestii robić. Weryfikują numery VIN, jak będzie instrukcja to będą wzywać do serwisu.

Najgorsze dla ciebie @bartek33, że nie mają pojecia kiedy BMW Polska dostanie instrukcje co do postępowania w tej kwestii. Auta do momentu naprawy będą uziemione.

42 minuty temu, buster12 napisał(a):

Aż zadzwoniłem do ASO oraz do dealera, u którego kupowałem auto - mają ogólny komunikat, że "jest jakaś akcja", ale nie ma informacji czego dotyczy ani co mają w tej kwestii robić. Weryfikują numery VIN, jak będzie instrukcja to będą wzywać do serwisu.

Najgorsze dla ciebie @bartek33, że nie mają pojecia kiedy BMW Polska dostanie instrukcje co do postępowania w tej kwestii. Auta do momentu naprawy będą uziemione.

Mój dealer powiedział wprost, że chodzi o hamulec i serwis to będzie wgranie nowego softu a w gorszym wypadku wymiana części. 

W dniu 9.07.2024 o 16:07, A145 napisał(a):

Moja X6 40i  zamówiona na początku maja. Właśnie dostałem info, że produkcja będzie w pierwszym tygodniu września, co oznacza realny odbiór koniec października.

U mnie dokładnie to samo. Zamówienie początek maja, update z poniedziałku: przewidywana data produkcji pierwszy tydzień Września. Jeszcze nie ma VIN. X5 30d.