Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Mam problem z moją f10 2011 r. A konkretnie otwieranie bagażnika.

Od pewnego czasu przy otwieraniu bagażnika czy to z pilota czy z przycisku w pokrywie , ucieka ona z ogromną siłą do góry tak jakby miała za chwilę wybic szybę tylna , wcześniej się to nie zdarzało, przy otwarciu z pilota delikatnie szła do góry A teraz tak że za chwilę się wyrwie wybijając szybę, czy ktoś może pomóc co tam poszło co trzeba wymienić i ewentualnie czy jest to trudne do zrobienia samemu czy lepiej oddać do kogoś kto to ogarnie.

Opublikowano
To, co odpowiada za powolne podnoszenie się klapy bagażnika, znajduję się pod tapicerką po prawej stronie. Sprężyna z amortyzatorem jest tylko po tej jednej stronie. Po drugiej jest sama sprężyna, z taką jakby atrapą siłownika. Dobierzesz się do tego, to będziesz wiedział o co chodzi. Montaż/demontaż jest banalnie prosty.
ad®ian™
Opublikowano
Tak jak kolega wyżej napisał, a kupujesz po prostu ten droższy zestaw (ok 150-200 zł w ASO) - serwis czasem nie do końca wie który za co odpowiada...
Opublikowano
Są na aliexpress zamienniki za około 80 zł. Można spróbować, jak się komuś nie śpieszy. Ja osobiście wyjąłem sprężynę z lewej strony - teraz przynajmniej nie muszę się siłować z bagażnikiem, żeby go zamknąć :P Delikatnie pomagam mu się otworzyć, a przy zamykaniu puszczam klapę z niedużej wysokości i sama się zatrzaskuje.
ad®ian™
Opublikowano

Witam Serdecznie.

Jakiś czas temu miałem taki sam problem.

Rozwązaniem jest wymiana części (sprężyn) o numerach: Oe bmw : 51247204367 oraz 51247204366 dla

wersji bez automatycznego zamykania pokrywy bagażnika.Wymiana nie jest trudna :8)

Pozdrawiam Wszystkich.

• 1 miesiąc temu...