Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Taka pierdułka ale mnie zastanawia.

Od czego zależy zapamiętanie przez klimatronik ostatniej używanej temperatury?

Czasem jak ją zmienię to po ponownym uruchomieniu samochodu włącza się temperatura ostatnio ustawiona a czasem wraca do temperatury jaka była wcześniej przed zmianą...

Jest jakaś reguła, coś naciskam nieświadomie, że raz zapamięta a raz jakby cofnie się do przedostatniego ustawienia?

Druga kwestia. Czy jest możliwość przestawienia skoku nastawy temperatury aby była co 1st a nie co 0,5st. Nie jestem aż tak wyczulony abym używał tak precyzyjnych nastaw a trzeba przy zmianie o 3st trzeba kliknąć 6 razy + 6 razy na drugą strefę...

Opublikowano

U mnie też czasami się tak dzieje, nie wiedzieć dlaczego. Natomiast jednego jestem pewny, gdy użyje innego kluczyka te wartości ustawionej temperatury są inne, czyli takie jakie były ustawione przy ostatnim użytkowaniu auta na innym kluczyku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
Hm, mam 3 beemki i w kazdej zawsze jest poprzednia temp i sila nawiewu, tyle ze ja nie uzywam automatu bo nienwierze ze w 20 letnim sprzecie to dobrze dziala ;)
Opublikowano

Ja automatykę używam i wydaje mi się że działa poprawnie. Przede wszystkim, w porównaniu do mojego poprzedniego samochodu nie szaleje z dążeniem do zadanej temperatury (wentylatory na full puki nie osiągnie ustawienia).

Realnie w okresie zimowym używam dwóch nastawień - jak dojeżdżam na krótkich odcinkach w kurtce to 19st, jak jadę w trasę i dla wygody kurtkę zdejmuję to 21st.

No i właśnie - mam nastawę 19st, wsiadam i zmieniam na 21st - działa. Po ponownym użyciu samochodu np. na drugi dzień czasem jest 21st a czasem wraca do 19st. W odwrotną stronę dzieję się podobnie.

Niby żaden problem bo kliknąć można, jednak dziwne to jest... Skojarzyłem z keymemory ale używam w sumie jednego kluczyka. Chyba tej funkcji nie mam włączonej bo próbowałem się bawić w ustawienia siedzeń i lusterek dla dwóch kluczyków ale nie zadziałało (przyciski pamięci na siedzieniu działają).

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

x5 e53 lift czy to normalne, ze jak wlacze nawiewy na szyby to wieje calkowita mocą?

kiedy chce zmiejszyc sile nawiewu od razu wyłacza nawiew na szybe i wieje tam gdzie wczesniej

Opublikowano
jesli masz fotele z pamiecia to klimatronik ustawia sie na temperature ktora byla zapamietana czyli jak sobie ustawisz np 22 stopnie i zapamietasz w memory fotela i sparujesz te ustawienie z tym kluczykiem ktorego bedziesz uzywac to wtedy zawsze masz ta temperature jaka sobie ustawiles w ustawieniach (ustawiasz jesli masz odpowiednia wersje az 4 ustawienia w kluczyku to fotele lustereka kierownica i wlasnie klimatyzacja)
Opublikowano

Nie wiem czy o to chodziło pytającemu.

W każdym razie - tak to działa.

Włączasz nawiew na szybę - uruchamia się nawiew z całą mocą...

Jeśli choćby raz naciśniesz przyciskiem sterowania nawiewem to wraca do ustawień auto.

Też mi się to nie podoba. Wolałbym aby była możliwość ustawienia nawiewu na szybę i regulacji prędkości wentylatora aby tak nie huczało.

Opublikowano
przycisk nawiewu na przednia szybe zawsze bedzie dzialac z maksymalna moca bo to jest po to aby szybko odparowala i odmrozila sie szyba i tego nie ustawisz nawiewem tak to pomysleli tak samo jak z ogrzewaniem tylnej szyby tez nie ustawiasz sily grzania
Opublikowano

W samochodach z innej "stajni" pomyśleli inaczej.

Można dać nawiew na przednią szybę i wyregulować siłę tak aby szyba nie parowała a jednocześnie nie huczało jak w jakiejś fabryce.

W normalnych warunkach się to nie przydaje bo włącza się nawiew na szybę, osusza a następnie przechodzi na "auto".

Natomiast w sytuacji gdy leje deszcz, wejdzie się do samochodu w mokrym ubraniu to szyby parują i parują, jazda z nawiewem na full jest mało komfortowa.