Skocz do zawartości

[E46]Mokra wykładzina i dywanik w e46 touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie zaznaczę że szukałem w całym podforum (e46) wątku z problemem takim samym lub podobnym do mojego i nic ciekawego nie znalazłem.

Więc problem wygląda następująco.

Od jakiegoś czasu zaczęły mi mocno parować szyby w aucie i nie w momencie prowadzenia chociaż to też ale np gdy wyszedłem z pracy a tam szyby w kolorze mleka.

Coś mnie tknęło żeby sprawdzić wczoraj i znalazłem dosłownie mokry dywanik od strony pasażera oraz mokrą wykładzinę pod nim.

Tyle że mokra była tylko w miejscu zaznaczonym na zdjęciu: 7lvm9bc.jpg

Nawet widać plame, a boki wykładziny przy drzwiach suche. Sciągałem boczek z drzwi pasażera żeby zobaczyć czy się mata nie odkleiła ale jest wszystko okej a dodatkowo drzwi są wygłuszone matami tymi ze sreberkiem.

Doły drzwi i przy uszczelkach sucho. Wkładałem ręce pod wykładzine w miejscu gdzie jest kałuża (bo mokre to małe określenie) i pod nią jest sucho. Styropian który jest pod wykładziną też suchy.

Jak zacząłem atakować kałużę papierem ręcznikowym to ciecz ma żółty kolor.

Pytałem kilka osób i piszą mi że nagrzewnica. Ale nagrzewnica, jakiś wężyk czy jaki element do wymiany.

Inna osoba napisała mi żebym sciągnął korytko filtra kabinowego (który jest suchy) i zajrzał czy wężyk albo króciec nie jest uszkodzony.

Dodam że wydaje mi się że zaczęło mi ubywać płynu chłodniczego bo po odkręceniu korka zbiornika widzę spławik i jego podstawę a nie widzę płynu.

Silnik mi się nie przegrzewa, temp po zagrzaniu książkowa na środku.

Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny a którego mechanika u siebie bym nie spytał to każdy mi mówi że nie robi takich rzeczy, żebym przyjechał jak remont silnika będę chciał zrobić.

Autko e46 touring m54b25 po swapie z 318i

Będę z góry wdzięczny za jakieś wskazówki, bo skoro mechanicy mają klienta gdzieś to spróbuje zrobić to sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwsze musisz stwierdzić czy to płyn chłodniczy, jak tak to nagrzewnica a jak nie to gdzieś cieknie woda, masz szyberdach? Ma to związek z deszczem?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem to samo. Po wizycie na myjni (nie zawsze), po mocniejszych deszczach.

Rozbierałem tapicerkę, jeździłem na myjnie, lałem wodę litrami od drzwi przez dach po szybę czołową - brak chociażby kropli w tedy na podłodze.

Sprawdzałem odpływy...

Nie rozwiązałem tematu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź pod maską prawa gorną przegroda (Ta mala) gdzie znajduje się pompą nas lub akumulator czy masz tam sucho

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zlokalizowałem problem :)

Po zdjęciu plastików przy progu był widoczny wyciek na wysokości głośnika. Najpierw zauważyłem kropelki, a następnie prze sekundę widoczny był strumyk wody! Wręcz "Sikało" wodą. przerwało, a zaraz kolejny strumyk.

Trzeba ściągać boczek i pewnie poprawić klejenie wygłuszenia.