Skocz do zawartości

Duże ubytki oleju BMW E90 320D

bmwfun2020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem forum dlatego proszę o wyrozumiałość. Mój problem jest bardzo denerwujący i polega na dużych ubytkach oleju w BMW e90 320D 163 km. Dodam, że w aucie była wymieniana odma i sprawdzana turbosprężarka i wszystko jest ok. Dodam, że najbardziej charakterystycznym objawem oprócz ubytku oleju jest niebieskie dymienie przez ok 5 sek po uruchomieniu auta rano po całej nocy. Wygląda to tak jakby ten olej ściekał w nocy i rano się spalał po odpaleniu. Jest to zdecydowanie bardziej zauważalne teraz jak są niskie temperatury na zewnątrz wcześniej nie było to aż tak bardzo widoczne. Bardzo proszę o rady co to może być bo już nie wiem gdzie mam szukać problemu.

• Zasłużeni forumowicze

Co to znaczy "duże ubytki" ?

Niebieski dym przy odpaleniu po dłuższym postoju często oznacza uszczelniacze ale mało konkretów podałeś.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Co to znaczy "duże ubytki" ?

Niebieski dym przy odpaleniu po dłuższym postoju często oznacza uszczelniacze ale mało konkretów podałeś.

Ogólnie auto trzyma moc nigdy nie zauważyłem, żeby było słabsze czy coś dodam jeszcze że sprawdzanie było ciśnienie na cylindrach (nie wiem czy dobrze napisałem bo nie jestem mechanikiem) ale wyszło, że ciśnienie ma każdym było wręcz idealne)

• Zasłużeni forumowicze

Skoro turbo, odma i pierścienie ok to pozostały uszczelniacze zaworowe.

Pozostaw na wolnych przez 10 minut a następnie przegazuj i jeżeli pójdzie dym to znaczy że uszczelniacze.

3A0jS9b.png