Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Podczas uruchomienia auta z rana, które całą noc stało w garażu, jest wszystko okej, aż do momentu rozpoczęcia jazdy. W czasie dodawania gazu, z silnika dochodzi metaliczny dźwięk. Gdy silnik jest już rozgrzany nie słychać żadnych niepokojących dźwięków.

Ma ktoś jakieś pomysły, co to może być?

Opublikowano
To może być wszystko. A tak serio, pierwsze co przyszło mi na myśl, to wtrysk. Na zimnym potrafi cykać/stukać. Mogą to być również tzw. szklanki. Najlepiej nagraj film z tymi dźwiękami, bo tak to wróżenie z fusów. Jest już na forum temat "520d Terkotanie na zimnym silniku przy dodawaniu gazu". Poczytaj, może objawy są podobne. Poza tym, warto zrobić diagnostykę komputerową.
ad®ian™
Opublikowano

j.w.

typowe oznaki uwalonego wtrysku.

Przerobione w praktyce..objawy identyczne (metaliczne stukanie na zimnym silniku - na postoju i powyżej 3000rpm cisza)... choć zdiagnozowanie "który" nawet doświadczonemu serwisowi zajęło chwile

korekty wtrysków były OK i dopiero "podmiana" pozwoliła na wymianę 1 wtrysku i wyciszenie całego tematu

Zalej środek do "czyszczenia wtrysków" np. STP dostępny na stacjach lub w marketach

jak pomoże na chwilę to spokojnie szukaj serwisu który ogarnie wymianę właściwego wtryskiwacza

Opublikowano
Tylko nie STP a oryginalny dodatek do paliwa od BMW lub Liqui Moly. Niektórym wyciszyło wtryski i od dłuższego czasu mają spokój. O tym też już jest temat na forum :)
ad®ian™
Opublikowano

Komputer nie pokazał żadnych błędów. Wtryski są w porządku.

Mechanik nic nie znalazł, a dźwięk sam z siebie nagle ustał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim, również mam problem z metalicznym dźwiękiem.

Występuje od startu silnika i nasila się pod obciążeniem, auto było u mechanika, który wymienił popychacze ale efektu brak - mechanik twierdzi, że to nie wtryskiwacze ani nie panewka. Sugeruje remont silnika... Już zmieniłem mechanika - U innego, umówioną mam wizytę na najbliższą środę.

Może jakoś mnie nakierujecie?

Link do filmu:

edit. f11 2012r Silniki n47t 211km xdrive

Pozdrawiam

Michał