Skocz do zawartości

Problem z temperaturą silnika x5 e53 3.0d 218km

Bm_x5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z temperaturą silnika w x5 e53 3.0d 218 lift, a mianowicie w miarę szybko wskazówka dpchodzi do pionu ale to jest tylko 75 stopni. Maksymalna temperaturę jaką dobiło w trakcie jazdy to 87 stopni ale waha się od 87 do 78. Nigdy nie weszła na 90 stopni. Objawy ewidentnie wskazuja termostat wiec wymieniłem oby dwa i zadnej poprawy, pod lupe poszło wisko okazalo się nie sprawne w 100% wiec zostalo wymienione. Efekt taki sam jak był. Ma ktoś jakis pomysl lub mial taki problem i go rozwiazal

• Zasłużeni forumowicze

Kolego podaj troszkę więcej szczegółów. Jaką była temperatura na zewnątrz. Ukształtowanie terenu w czasie jazdy lub coś co mogło zwrócić twoją uwagę przy najniższych wskazaniach temperatury płynu chłodzącego.

87°C to dobra temperatura. Ja pamiętam ,że w E39 jadąc z górki , z puszczonym pedałem przyspiesza ,temperatura płynu potrafiła zejść do 82°C ( temperatura na zewnątrz oscylowała w granicach ....... -5°C - 0°C..... Prędkość niecałe 100 km/h. Termostaty były świeżo wymienione ,kupione w serwisie ).

Witam. Dzieki za odpowiedz. Temperatura na zewnątrz oscyluje miedzy 0 a +3. Trasa bez górek. Ale moim zdaniem jeżeli termostat główny otwiera się przy 88 stopniach to minimum powinna być taka temperatura silnika bo inaczej chodzi na małym obiegu. Po to jest termostat zeby utrzymywał zadaną temperaturę a nie wahała się nawet do 10 stopni różnicy.

• 3 tygodnie później...

O kur.... stary, zwracam Ci honor. Nie pomyślałbym że tam może być termostat, a w katalogu elektronicznym widnieje, wiec też go mam. Sam mam mały problem z temperatura, wymieniłem termostat na ori, WEBASTO zrobione, a i tak szału nie ma z nagrzewaniem silnika.

Powiedz mi jaka jest procedura wymiany, trzeba spuszczać płyn z układu , demontować osłony itd ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif