Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem bmw serii 3, silnik 2.0d (316d). Aktualnie samochód po samej mapie na 163km, chce zacząć trochę modzić samochodzik i przyszedłem do Was z takim zapytaniem, chce wydrzeć z niego przynajmniej +200 koni, co robić w tym kierunku? Myślałem nad zakupem turbiny od 163km, zrobienie z niej hybrydy + nowy chip, dodatkowo intercooler, dolot i lekka zabawa z wydechem. Mam teraz samą końcówkę akrapovica "podwójna z lewej strony"" i jedynie co uzyskuje to tzw "szum". Chciałbym trochę zmienić odgłos tego klekota, bez wycinania katalizatora. Pewnie przy takich modach od razu też trzeba robić sprzęgło?

Wiem, że są tutaj takie osoby które na pewno bawiły się przy tym silniku, więc doradzą mi co robić w tym kierunku, z góry dziękuje za pomoc!

Opublikowano

Nie wiem jak w Pl, ale np.lisaatehoa.fi

po wyłączeniu egr i jakieś , nie do końca rozumiem pracy związanej z turbiną uzyskują

116km, 260Nm > 210km, 420Nm.

Screenshot_20190917-120441_Chrome.jpg

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak wersja silnikowa 163, zwykle to "ograniczona" 184 lub 190 głównie z Belgii gdzie są inne przepisy, a 316d to zdławiony 318 więc samym programem zrobisz "bezpieczne" +-180

dpf + egr off i może dojść do tych 210

Zastanów sie czy warto tak "modzić" 316, nie lepiej poszukać jakiejś 325d na podwójnej turbinie? Seryjnie masz ponad 200km po programie 260~

Opublikowano

Znaczy powiem tak, ogólnie f30 zakupiłem 2 lata temu, nie przemyślałem bo samochód brany w leasing, teraz kupiłem 3 litrową f10 w xdrive i jedynie przy f30 chciałem się pobawić.

Nie mówię, że nie, ten 116 konny silnik zdławiony strasznie, zrobiłem tą mapę i powiem, że jedzie jak głupia ale ciągle mi mało, chce ją podciągnąć pod te 400nm i + te 190km przynajmniej.

Aktualnie ma około 335nm.

Myślę też nad tym tłumnikiem co w nim zrobić, aby nie ruszać kata i znowu żeby nie kopciła a żeby poprawić lekko '"dół" i dźwięk tego klekota...