Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i pragnę powitać Bawarczycy. Na wstępie..

Zabawa z Inpą zaczęła się w momencie kiedy zaczął się problem, że "Grażyna" zaczęła gasnąć w dowolnym momencie jazdy zarówno na benzynie i LPG. Ale to jest na tyle mało oburzające bo po przekręceniu kluczyka ponownie odpala bez problemu ale jednak ...

Druga sprawa zauważyłem, że od dłuższego czasu gdy odpalę ją na zimnym motorze to mam wrażenie, że nie pracuje na wszystkich cylindrach (jest dosyć słaba) występuje to w zasadzie na niedługą chwilę. Na ciepłym silniku tego aż tak nie czuć ale też coś tam ją uciska na serduszko.

W trzecim akapicie opowiem też, że przy każdym odpaleniu towarzysz żółta kontrolka oleju, która po chwili gaśnie. Oczywiście olej zawsze ma swój stan.

Czy te objawy o których napisałem towarzyszą faktycznie uszkodzonemu czujnikowi wałka rozrządu? Mogę go w jakiś sposób sprawdzić multimetrem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem tak. Miałem uszkodzony czujnik walka rozrządu i miałem problemy z odpaleniem auta na gorącym silniku żadnych innych objawów nie bylo. Co do kontrolki oleju to masz uszkodzony czujnik w misce

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast tyle pisać podpiąłbyś komputer i byłoby jaśniej. W tym silniku czuć spadek mocy przy uszkodzonym czujniku położenia wałka rozrządu i dłużej kręci na rozgrzanym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
tak jak maniek wspomniał...podpinaj kompa i będziesz wiedział. Objawy mogą wskazywać na czujnik położenia wałka. Co do żółtej kontrolki to jeśli stan oleju rzeczywiście ok to się nie przejmuj...możesz wymienić przy okazji wymiany oleju na ori albo jakąś hellę albo zostawić i tyle. Tanie zamienniki sobie odpuść. Znana wada e46 i na szczęście najmniej upierdliwa z wielu które w nich występują.
Opublikowano
Ja się podpinałem pod Inpę i pokazało błąd "Czujnika położenia wałka rorządu" ale chciałem dopytać czy wspomniane objawy mogą też temu towarzyszyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak. Uprzedzam, że najlepsze rozwiązanie to oryginał, nie ma pewnych zamienników, vdo już nie są dostępne. Zdarza się, że febi działa ale to niestety loteria i po chwili może paść, miałem tak właśnie w tym silniku, miesiąc działał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...