Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Sko napisał(a):

Panowie, dziwny świst z lewego przedniego koła, status pojazdu okej ale mega głośny świst, co to może być ? 

Jaki rocznik? Jaki przebieg?

Może łożysko?

Może coś z opona?

Świst zależny od nawierzchni?

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
23 minuty temu, 47 napisał(a):

Jaki rocznik? Jaki przebieg?

Może łożysko?

Może coś z opona?

Świst zależny od nawierzchni?

31k 2023 r. Opon spoko

Opublikowano
58 minut temu, Sko napisał(a):

Dzięki. A jeżeli to łożysko to dojadę 1300 km bo jestem w Alpach 🤪

a nie masz jeszcze gwarancji? moze na miejscu podjedz na jakas diagnoze?

wg mnie przejedziesz, moze nie pędziłbym 180km/h ale w miare spokojne max 120km/h i tyle

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
22 godziny temu, Sko napisał(a):

Panowie, dziwny świst z lewego przedniego koła, status pojazdu okej ale mega głośny świst, co to może być ? 

Pewnie świstak siedzi i zawija w te sreberka... 😉

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano

Wczoraj myjąc auto zauważyłem na szybie dwie malutkie plamki, średnicy okolo pół milimetra. Okazalo się, że są to mikro odpryski (są wklęsłe). Normalnie bym olał, ale tyle się tu naczytałem o pękających przednich szybach w bmw,  że postanowiłem zapytać. Czy takie mikro uszkodzenia trzeba już naprawiać? Auto ma 8k przejechane (praktycznie 0 autostrad) i taka niemiła niespodzianka. 

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano
13 minut temu, Ratm napisał(a):

Wczoraj myjąc auto zauważyłem na szybie dwie malutkie plamki, średnicy okolo pół milimetra. Okazalo się, że są to mikro odpryski (są wklęsłe). Normalnie bym olał, ale tyle się tu naczytałem o pękających przednich szybach w bmw,  że postanowiłem zapytać. Czy takie mikro uszkodzenia trzeba już naprawiać? Auto ma 8k przejechane (praktycznie 0 autostrad) i taka niemiła niespodzianka. 

Podjedź do fachowców niech się wypowiedzą. Wszystko zależy od głębokości odprysków oraz miejsca. Ja bym tak zrobił, zawsze to lepsze niż niemiła niespodzianka w trasie... plus wyższe koszty.  Lepiej zachować oryginał. Też mam podobny przebieg i szyba jak nowa więc warto o nią zadbać.

Opublikowano

Mam G20 M340i na kołach 898M przód 225/40 R19, tył 255/35 R19 - czy ktoś dopasował jakieś łańcuchy na te koła?

Widziałem jakieś stare wiadomości na forum że nie jest możliwe założenie łańcuchów, ale ostatnio przeglądałem oferty i znalazłem, że są jakieś łańcuchy przystosowane do "małej ilości miejsca w nadkolach", jak np. pewag servo sport, albo montowane z zewnątrz np. pewag servostar (inne marki też takie coś robią).

Testował ktoś może któryś z takich modeli? Da się coś dopasować, czy powinienem odpuścić wyjazd w Alpy? 😛 

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 09:35, Sko napisał(a):

Czy na każdej drodze to słyszysz? Ja tak miałem ostatnio na A1 jak jechałem za kimś a po bokach  były ekrany potem to ustawało. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, cheyou napisał(a):

Mam G20 M340i na kołach 898M przód 225/40 R19, tył 255/35 R19 - czy ktoś dopasował jakieś łańcuchy na te koła?

Widziałem jakieś stare wiadomości na forum że nie jest możliwe założenie łańcuchów, ale ostatnio przeglądałem oferty i znalazłem, że są jakieś łańcuchy przystosowane do "małej ilości miejsca w nadkolach", jak np. pewag servo sport, albo montowane z zewnątrz np. pewag servostar (inne marki też takie coś robią).

Testował ktoś może któryś z takich modeli? Da się coś dopasować, czy powinienem odpuścić wyjazd w Alpy? 😛 

Wróciłem w zeszłym tygodniu, łańcuchów zapomniałem z garażu, a mam rwd. 

Przy awd jak u Ciebie odpuściłbym łańcuchy  😉

Pierwsze 100 km było jak na zdjęciu lub gorzej  ;)

20250128_113258.jpg

IMG-20250128-WA0007.jpg

IMG-20250128-WA0008.jpg

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
7 godzin temu, Ratm napisał(a):

To wobec tego w BMW są szyby z plastiku, bo jeszcze w życiu się nie spotkałem, żebym miał ryskę na szybie w aucie praktycznie nowym, które jescxe nic nie widziało, a jedną już mam

Opublikowano
49 minut temu, MedicuS napisał(a):

Przy awd jak u Ciebie odpuściłbym łańcuchy  😉

Nie przejmuje się zbytnio tym czy dam radę dojechać (choć nocleg mam zaplanowany wysoko, więc może być różnie :)), ale niektóre odcinki dróg są oznaczone nakazem użycia łańcuchów. W Austrii obowiązkowe jest wyposażenie w łańcuchy zimą. Więc bardziej chodzi o przepisy, choć jak mam już coś kupować/wypożyczać to fajnie żeby w razie czego dało się tego użyć bez uszkodzenia samochodu 🙂 

Opublikowano

Wczoraj dojechałem w Alpy, też Austria i też zapomniałem łańcuchów. Szczęśliwie jest lampa, czarne asfalty i nie zapowiada się na pogorszenie pogody. Ale sam się lekko stresowałem, że w razie jakiejś kontroli będzie problem. Zabrałbym po prostu jakiekolwiek łańcuchy, żeby pokazać, że są na pokładzie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, cheyou napisał(a):

Nie przejmuje się zbytnio tym czy dam radę dojechać (choć nocleg mam zaplanowany wysoko, więc może być różnie :)), ale niektóre odcinki dróg są oznaczone nakazem użycia łańcuchów. W Austrii obowiązkowe jest wyposażenie w łańcuchy zimą. Więc bardziej chodzi o przepisy, choć jak mam już coś kupować/wypożyczać to fajnie żeby w razie czego dało się tego użyć bez uszkodzenia samochodu 🙂 

W tym przypadku masz rację.

O obowiązku posiadania na szczęście też zapomniałem,  więc obyło się bez stresu  🙂

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Od bardzo niedawna jestem posiadaczem G21 z 2023 roku. W aplikacji my bmw pokazuje mi wersję 07/2023.53 i nie ma nowych uaktualnień dla mojego samochodu. Wydaje mi się, że powinno być 07/2027.xx... z jakiegoś powodu nie ma. Mam w pakiecie możliwość remote update (tak strona BMW wskazuje).

Nie wiem czy to może być z tym związane, ale podczas dodawania auta pod moje BMW ID musiałem dzwonić do konsultanta BMW, który coś tam resetował żebym w ogóle mógł auto sobie dodać (auto było kupione przez polskiego dealera w DE, ponoć je wyczyścili przed sprzedażą, ale konsultantka powiedziała, że nie było to zrobione). Zastawiam się czy może przez to jeszcze coś tam u nich nie gra i dlatego nie widzę uaktualnienia.... Raz telefon mi pokazał, że jest nowe uaktualnienie, ale po kliknięciu w powiadomienie zostałem przeniesiony do ekranu, gdzie jest napisane, że nie ma dla mojego auta uaktualnień nowych - to mnie najbardziej dziwi. Da się gdzieś sprawdzić czy faktycznie powinienem mieć wyższą wersję czy też nie? po VIN'ie albo czymś? Z góry dzięki za podpowiedź.

Sprzedam: BMW F30 328i 2012 rok