Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, maxox napisał(a):

Działa po polsku normalnie, włącza kierownicę grzaną, wyłącza, otwiera szyby, daje głosniej/ ciszej radio, zmienia temperatury, nawet odpowiada jakie jest średnie spalanie.Mowimy o LCi2

Jakim cudem działa Wam obsługa głosowa w naszym języku? Ja mam auto z Maja tego roku i nie działa. Miałem wrażenie, że na początku działała a potem, jak ustawiłem profil kierowcy to przestała. Jak naciskam przycisk słuchawki na kierownicy to podaje, że w twoim języku nie działa obsługa głosowa. Możecie pokierować? R

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

muszę jeszcze to sprawdzić, bo może byłem tak wychłodzony, że było mi tego ciepła za mało. 

Generalnie to ja na razie widzę naprawdę masę niedociągnięć i bugów. na szczęście na razie nic poważnego, ale irytuje to. A mam samochód od 1,5 miesiąca. Moim zdaniem jakość jest daleko za ceną. Ciekawi mnie jak jest np. w mercedesie. 

Jeździłem kiedyś dwa tygodnie EQE z tym nowym system. Dwa razy się zdarzyło, że cały system scrashował w taki sposób, że się musiałem na poboczu zatrzymać aby ponownie uruchomić samochód i zrobić reset. Cześć rzeczy nie dało się zmienić po prostu się system zawieszał, a prędkościomierz reagował z 3 sekundowym opóźnieniem. Niebezpieczna sytuacja, dlatego dla mnie mercedes to jest i będzie kupa. Plastiku tona, ekrany a system padaka. Może to poprawili update softu. A c-klasa konkurencja BMW jest nie do jazdy. Znajomy ma, nie wiedzieć czemu ktoś wpadł na pomysł aby zrobić mega mały prześwit we wszystkich wersjach zawiasu poza wersją all terrain. Nie da się tym jeździć, znajomy potrafi przytrzeć samochodem przejeżdzającąc przez większę progi zwalniające. Samochód zamówiony w ciemno, ma z nim uciekać. Więc moim zdaniem nie masz co żałować. Pojawiają się pierwsze testy A5, ludzie chwalą ale tam jest tylko 4x4 lub FWD nie ma RWD. Jest w sumie alfa, lexus IS nie jest u nas dostępny. Ten Lexus to jest ogólnie potwór ma 5.0 V8 472HP RWD, masa przycisków tak jak G20 przed LCI, kosztując tylko w tej wersji ok. 60k$ w podstawie = 240k zł  https://www.lexus.com/models/IS500 

Może bardziej konkurencja M3, ale kosztuje tyle co 340i. Samochód z 2024 roku, zrobiony wydech to jest nie pojęte jak to brzmi 😛 Sam będę myślał, aby ściągnąć sobie takiego do Polski za jakiś czas jako fun car. 

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robiw napisał(a):

Jakim cudem działa Wam obsługa głosowa w naszym języku? Ja mam auto z Maja tego roku i nie działa. Miałem wrażenie, że na początku działała a potem, jak ustawiłem profil kierowcy to przestała. Jak naciskam przycisk słuchawki na kierownicy to podaje, że w twoim języku nie działa obsługa głosowa. Możecie pokierować? R

Obsługa w języku polskim jest tylko w iD 8.5 czyli w LCI2?

Opublikowano
9 minut temu, komoornik napisał(a):

Obsługa w języku polskim jest tylko w iD 8.5 czyli w LCI2?

LCI2 to te ostatnie, drobne zmiany, jak kryształowe elementy na panelu zmiany biegów itp? Niemniej jednak obsługa zależy od systemu a nie od samego LCI, więc może mój także dostanie iD8.5? Gdzie można sprawdzić wersję iD? Po kupnie 5 miesięcy temu miałem jakąś aktualizację. R

Opublikowano
8 godzin temu, robiw napisał(a):

Olej homologację, to wymysł. Weż Bridgestone BLIZZAK LM005... R

troche sie obawiam bo auto na gwarancji ale w 2 serwisach powiedzieli mi ze w RWD nie ma sie czego obawiac, zreszta wszystkie auta w najmach np: arval tego nie przestrzegaja

Opublikowano
16 minut temu, twenty napisał(a):

troche sie obawiam bo auto na gwarancji ale w 2 serwisach powiedzieli mi ze w RWD nie ma sie czego obawiac, zreszta wszystkie auta w najmach np: arval tego nie przestrzegaja

W wielu zakładach sprzedających i montujących opony mówili mi, że LM005 jest dużo lepsza od LM001 (z homologacją) co też potwierdzają opinie na wielu stronach. I tańsza...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 godziny temu, robiw napisał(a):

W wielu zakładach sprzedających i montujących opony mówili mi, że LM005 jest dużo lepsza od LM001 (z homologacją) co też potwierdzają opinie na wielu stronach. I tańsza...

LM 001 się do niczego nie nadaje.

Miałem niestety okazję użytkować na poprzednim rwd.

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Cześć,

Czy jest jakiś inny sposób na składanie lusterek z kluczyka niż dłuższe przytrzymanie przycisku zamykania samochodu?

Automatyczne składanie lusterek mam wyłączone, ale czasem na parkingu składam je kluczykiem. Minusem tego rozwiązania jest to, że wtedy zamyka mi się dach (a tego nie chcę). Czy jest jakieś obejście na ten "problem pierwszego świata? 🙂

Opublikowano
W dniu 8.11.2024 o 22:08, Wojtek HZ napisał(a):

Z Wrocławia do Gdańska i z powrotem 936km , trochę daleko -  ale dziękuje za odpowiedź

Łódź, Tlokinski na Aleksandrowskiej też ma promocje. Jest nawet na stronie. Z Wrocka masz trochę bliżej. 

Pozdrawiam,

47

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 10.11.2024 o 19:52, JacekLZ napisał(a):

wczoraj pół dnia nie uruchamiał mi się Car Play i ponownie ten komunikat.

Eh. inna historia - ostatnio zapaliła mi się taka ikona - nagle w trakcie jazdy po prostej drodze, żadnego auta przede mną. po około minucie zgasła.

dodatkowe pytanie o podgrzewane fotele - czy to jest OK, że grzany fotel po około 5 minutach się wyłącza? One działają w jakiś przerywany sposób? Jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem albo dostosowanie do temperatury we wnętrzu? Dzisiaj zmarznięty po treningu wsiadłem do samochodu i uruchomiłem grzanie. Po kilku km jazdy zauważyłem, że fotel nie grzeje. Mam wrażenie, że tak samo było z kierownicą, że przestała grzać po kilku minutach. 

IMG_9765.jpeg

IMG_9861.jpeg

Na Eco pro masz okrojone działanie podgrzewanie.

W innym przypadku nie powinny przerywać.

• Lubię to 1

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 14:59, GrzegorzKo napisał(a):

Jeździłem kiedyś dwa tygodnie EQE z tym nowym system. Dwa razy się zdarzyło, że cały system scrashował w taki sposób, że się musiałem na poboczu zatrzymać aby ponownie uruchomić samochód i zrobić reset. Cześć rzeczy nie dało się zmienić po prostu się system zawieszał, a prędkościomierz reagował z 3 sekundowym opóźnieniem. Niebezpieczna sytuacja, dlatego dla mnie mercedes to jest i będzie kupa. Plastiku tona, ekrany a system padaka. Może to poprawili update softu. A c-klasa konkurencja BMW jest nie do jazdy. Znajomy ma, nie wiedzieć czemu ktoś wpadł na pomysł aby zrobić mega mały prześwit we wszystkich wersjach zawiasu poza wersją all terrain. Nie da się tym jeździć, znajomy potrafi przytrzeć samochodem przejeżdzającąc przez większę progi zwalniające. Samochód zamówiony w ciemno, ma z nim uciekać. Więc moim zdaniem nie masz co żałować. Pojawiają się pierwsze testy A5, ludzie chwalą ale tam jest tylko 4x4 lub FWD nie ma RWD. Jest w sumie alfa, lexus IS nie jest u nas dostępny. Ten Lexus to jest ogólnie potwór ma 5.0 V8 472HP RWD, masa przycisków tak jak G20 przed LCI, kosztując tylko w tej wersji ok. 60k$ w podstawie = 240k zł  https://www.lexus.com/models/IS500 

Może bardziej konkurencja M3, ale kosztuje tyle co 340i. Samochód z 2024 roku, zrobiony wydech to jest nie pojęte jak to brzmi 😛 Sam będę myślał, aby ściągnąć sobie takiego do Polski za jakiś czas jako fun car. 

Tylko w Lexusie jest skrzynia bezstopniowa, mnie to drażni niemiłosiernie.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
7 godzin temu, Arrchi napisał(a):

Cześć,

Czy jest jakiś inny sposób na składanie lusterek z kluczyka niż dłuższe przytrzymanie przycisku zamykania samochodu?

Automatyczne składanie lusterek mam wyłączone, ale czasem na parkingu składam je kluczykiem. Minusem tego rozwiązania jest to, że wtedy zamyka mi się dach (a tego nie chcę). Czy jest jakieś obejście na ten "problem pierwszego świata? 🙂

Myślę że tak.

Zakodować składanie lusterek bez opóźnienia, czyli od razu po zaryglowaniu auta, a zamykanie dachu ustawić zakodować z opóźnieniem 2,5 sekundy. Opóźnienie mam na myśli trzymanie przycisku na pilocie. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Byłem wymienić olej w Bawarii po dotarciu dokładnie po 2tyś km. Dużo znajomych z branży zasugerowało mi, czy widziałem na własne oczy tą wymianę:)

Argumentowali to tym że po 2 tyś i tak się nie skapnę, nic nie zrobią kasę zgarną i zadowoleni...:) Faktycznie dało mi to do myślenia i pytanko czy jest jakiś sposób żeby mi potwierdzili że faktycznie coś zrobili ? 

Opublikowano
33 minuty temu, PNG1964 napisał(a):

Byłem wymienić olej w Bawarii po dotarciu dokładnie po 2tyś km. Dużo znajomych z branży zasugerowało mi, czy widziałem na własne oczy tą wymianę:)

Argumentowali to tym że po 2 tyś i tak się nie skapnę, nic nie zrobią kasę zgarną i zadowoleni...:) Faktycznie dało mi to do myślenia i pytanko czy jest jakiś sposób żeby mi potwierdzili że faktycznie coś zrobili ? 

Zwykle ASO wysyła filmik z oględzin podwozia i nagrywają odkręcony korek oleju z lejącym się lub wylanym olejem. 

Poza tym, w ASO pracują ludzie. To stwarza duże ryzyko dla właściciela. Takie wałki mogą szybko wyjść na światło dzienne, a utrata reputacji i potencjalne konsekwencje prawne powinny zniechęcić do takich praktyk. Co nie oznacza, że jest to niemożliwe.

Opublikowano

Potwierdzam, ja dostałem film, na którym widać zlewany olej. A do tego dostałem jako ciekawostkę sam filtr oleju, żeby sobie popatrzeć ile jest w nim opiłków. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Tylko w Lexusie jest skrzynia bezstopniowa, mnie to drażni niemiłosiernie.

Ale ma chyba możliwość wirtualnych przełożeń ?

Dźwięk - ok, ale komfort jednak (poza akustycznym) - lepszy

Wykorzystanie możliwości silnika - również lepsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Ale ma chyba możliwość wirtualnych przełożeń ?

Dźwięk - ok, ale komfort jednak (poza akustycznym) - lepszy

Wykorzystanie możliwości silnika - również lepsze.

Miałem okazję jeździć modelem RX.

Jak dołożysz do pieca na autostradzie to efekt jest taki, że silnik trzyma max obroty dopóki nie osiągnie zadanej prędkości.

Czyli wyje i przyspiesza.

Na codzień po mieście możnaby się przyzwyczaić.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
Godzinę temu, Ratm napisał(a):

i ile bylo?

właśnie ciągle nie miałem czasu usiąść i pooglądać tego filtra na spokojnie. Nadal wożę go w bagażniku w worku strunowym. Ale panowie z serwisu powiedzieli, że trochę było, sami z ciekawości oglądali. W weekend go zbadam.

To tylko potwierdza, że warto taką wymianę zrobić, wbrew wszelkim zapewnieniom, że to już w dzisiejszych czasach zbędna operacja. 

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Potwierdzam, ja dostałem film, na którym widać zlewany olej. A do tego dostałem jako ciekawostkę sam filtr oleju, żeby sobie popatrzeć ile jest w nim opiłków. 

Dzwoniłem teraz czy mają jakiś film czy coś żeby potwierdzić że faktycznie coś zrobili:) ale powiedział mi że przy małych wymianach nie nagrywają nic itp. Niestety, muszę im wierzyć na słowo...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
23 minuty temu, PNG1964 napisał(a):

Dzwoniłem teraz czy mają jakiś film czy coś żeby potwierdzić że faktycznie coś zrobili:) ale powiedział mi że przy małych wymianach nie nagrywają nic itp. Niestety, muszę im wierzyć na słowo...

Wklepali Ci chociaż do historii?

Bo mnie oczywiście zapomnieli..

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
13 minut temu, MedicuS napisał(a):

Wklepali Ci chociaż do historii?

Bo mnie oczywiście zapomnieli..

Jak pytałem to powiedział że tak